Wandelroute Westerbork-Orvelte v.v.

(12.0 km)

 • Download
 • Wandelroute Westerbork-Orvelte is een route van 12 km van Westerbork naar Orvelte. Veel te zien dus: Westerbork met een indrukwekkend verleden, landerijen/bossen/velden, en uiteindelijk museumdorp Orvelte. Je komt langs het ‘Pad van Theodoor’ en over het Orvelte Reijntjesveld en -bos. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  Je start vanaf de Roessinghkamplaan 1, hie…

  Wandelroute Westerbork-Orvelte is een route van 12 km van Westerbork naar Orvelte. Veel te zien dus: Westerbork met een indrukwekkend verleden, landerijen/bossen/velden, en uiteindelijk museumdorp Orvelte. Je komt langs het ‘Pad van Theodoor’ en over het Orvelte Reijntjesveld en -bos. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  Je start vanaf de Roessinghkamplaan 1, hier is een parkeerterrein voor lang parkeren. Kom je met het OV? Neem dan buslijn Assen-Emmen en stap uit bij hotel Meursinge in Westerbork. Vanaf daar loop je via Eursinge en het schapentunneltje onder de N381 in 3 km naar punt 13 in de route. Plan hier je route

  Bewegwijzering

  Deze route is niet bewegwijzerd. Je download de route via de knop 'Download' hierboven en vindt een gedetailleerde omschrijving bij 'Beschrijving'. 

  Honden

  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Eten en drinken
  Onderweg of na je wandeling iets eten of drinken? Dat kan prima in Westerbork of Orvelte. 

  Dit ga je zien

  Startpunt: Roesinghkamplaan
  9431 Westerbork
  1

  Benieuwd wat er allemaal te doen is in de omgeving? In één van onze Tourist Info kantoren kunt u terecht voor informatie over activiteiten, overnachtingsmogelijkheden, wandel- en fietskaarten en veel meer.

  Tourist Info Westerbork
  2

  In het levendige monumentendorp Orvelte - waar mensen gewoon wonen en werken - beleeft u de geschiedenis aan den lijve. Ga mee op reis en beleef Orvelte zelf!

  Monumentendorp Orvelte
  3

  Benieuwd wat er allemaal te doen is in de omgeving? In één van onze Tourist Info kantoren kunt u terecht voor informatie over activiteiten, overnachtingsmogelijkheden, wandel- en fietskaarten en veel meer.

  Tourist Info Orvelte
  4

  Rond Orvelte ligt het graas gebied van de schaapskudde, bestaande uit ongeveer 250 Schoonebeker heideschapen. Een echte aanrader is het zien van de terugkomst van de kudde, samen met de herder bij de kooi in de namiddag.

  Schaapskooi Orvelte
  5

  Het Houten Pad van Theodoor is niet alleen een verhaal over een avontuurlijk varkentje, het houten pad bestaat echt in de bossen van Staatsbosbeheer Orvelte!

  Houten pad van Theodoor
  Eindpunt: Hoofdstraat
  9431 CH Westerbork

  Beschrijving

  Startpunt: Roesinghkamplaan
  9431 Westerbork

  Vertrek vanuit Westerbork

  1. Startplaats vanuit Westerbork. P ‘Roesinghkamplaan’ (parkeerterrein voor lang parkeren).
  2. Straat oversteken, ‘Molenweg’ en hier gelijk LA rode paaltjes volgen. Einde RA ‘Kerkhoflaan’. Einde LA ‘Hoofdstraat’. Doorlopen tot de ‘Wilhelminastraat’ hier LA. Dan 1e RA ‘Oude Groningerweg’. In de bocht gaat u RD het graspad vervolgen. RD de verharde weg oversteken tot aan het bos.
  3. Hier LA. Voorbij de vakantiehuizen RD het ‘Orvelte Reijntjesveld’ vervolgen. Op de verharde weg ‘Kromboom’ RA, doorlopen tot aan de afslag ‘Steendiek’ hier LA.
  4. Bij onverhard pad (Rustveld) RA. Bij de kruising (voor het hekje/paaltje met het roze varkentje van het Pad van Theodor) LA klein bospaadje op. Aan het einde RA en direct weer RA ‘Schapendrift’. Doorlopen tot LA ‘Marsdiekie’.
  5. Aan het einde direct RA ‘Brugstraat’ ri Orvelte.


  Vertrek vanuit Orvelte

  1. Hoek Schoolstraat/Brugstraat LA ‘Schoolstraat’, bij het ‘Melkwegje’ RA. Einde straat LA ‘Dorpsstraat en weer RA ‘Flintenweg’ (= RA na ’t Bakkershoes), u bent nu weer op het punt waar u Orvelte binnen kwam, of waar u bent gestart. De route vervolgen volgens de aangegeven rode wandelroute Oer ’t Veldroute ‘Schapendrift’. Vlak voor het einde van het dorp LA (rode wandelroute gaat RD deze niet meer vervolgen). Vlak voor de parkeerplaats van de Borckerhof het kleine paadje RA langs het weiland. Pad vervolgen door het stukje bos tot einde hier RA en dan weer LA het ‘Houten pad van Theodoor’.
  2. In de bocht direct daarna neemt u LA het paadje waarna u langs de sloot verder wandelt.
  3. Bijna aan het einde van de sloot gaat u LA over een duiker (waterdoorgang) en gelijk weer LA en direct RA. Hier gaat u verder met de rode wandelroute. Deze vervolgt u over het veld. Verharde weg oversteken en RD over het Reijntjesveld. U passeert een (gereconstrueerde) ijzertijdboerderij. Vervolg het pad.
  4. Op een gegeven moment kunt u de keuze maken (bord) LA of RD 2 km door het ‘Orvelter Reijntjesbos. Ga hier RD en vervolg dit pad steeds RD totdat u weer op de zandweg met verhard fietspad komt. Ga hier LA, aan het einde weg oversteken en RA. U loopt nu weer in Westerbork. Volg deze weg. ‘Oosteinde’ wordt ‘Hoofdstraat’. Na ongeveer 1 km ziet u aan de rechterkant de parkeerplaats voor lang parkeren waar u bent gestart.

  Orvelte
  In Orvelte staan veel mooie oude boerderijen en monumenten. In het dorp is geen verkeer, voor auto’s is er plaats op grote parkeerplaatsen aan de rand van het dorp. Zowel in de winter, herfst en lente worden er leuke markten georganiseerd. Tevens zijn er veel oude ambachten te bewonderen. Er zijn twee verklaringen van de naam Orvelte. De ene is dat er in de omgeving van Orvelte ‘orre’ of ijzeroer gewonnen werd. Volgens de andere uitleg zochten boeren uit Zweeloo een nieuw gebied om zich te vestigen. Dat lag voor hen ‘oer ’t veld’ (over het veld) en Orvelte zou een verbastering daarvan zijn.

  IJzertijdboerderij
  In 1978 is op deze plek een boerderij uit de IJzertijd (700 v. Chr. tot begin jaartelling) gereconstrueerd. Opgravingen elders in Drenthe gaven aanwijzingen hoe zo’n boerderij eruit moet hebben gezien. De constructie bestaat uit eiken palen. De wanden zijn gevlochten van twijgen en aangesmeerd met leem. Op het dak ligt riet. Het boerengezin leefde hier samen met zijn dieren in één ruimte. Bij de boerderij staat een ‘spieker’. Zo’n voorraadschuur stond op palen om te voorkomen dat dieren zich te goed zouden doen aan de oogst. In 2002 is de boerderij door Staatsbosbeheer met veel hulp van vrijwilligers compleet gerestaureerd. Voor de boerderij is een reconstructie van ‘raatakkers’ uit de IJzertijd te zien. De boeren van toen verdeelden hun land met walletjes in vierkante akkers in een dambordpatroon.

  Eindpunt: Hoofdstraat
  9431 CH Westerbork

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!