Arnicaroute

(61.0 km)

  • Download
  • Genieten van het uitzicht vanaf het hoogste punt van Drenthe: de VAM-berg. Fietsen door Siberië. Aan afwisseling geen gebrek tijdens deze fietsroute. Eenmaal afgedaald van de berg fiets je door fraaie Drentse dorpjes en prachtige stuifzandgebieden. De routes is gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk.

    Parkeren
    De fietsroute start bij de parkeerplaats voor Informatiecentrum De Blinkerd (VAM-berg) aan de Vamweg 5, 9418 TM Wijster. Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats fiets je naar Knooppunt 22. 

    Bewegwijzering 

    De route wordt be…

    Genieten van het uitzicht vanaf het hoogste punt van Drenthe: de VAM-berg. Fietsen door Siberië. Aan afwisseling geen gebrek tijdens deze fietsroute. Eenmaal afgedaald van de berg fiets je door fraaie Drentse dorpjes en prachtige stuifzandgebieden. De routes is gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk.

    Parkeren
    De fietsroute start bij de parkeerplaats voor Informatiecentrum De Blinkerd (VAM-berg) aan de Vamweg 5, 9418 TM Wijster. Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats fiets je naar Knooppunt 22. 

    Bewegwijzering 

    De route wordt bewegwijzerd aan de hand van het fietsknooppuntensysteem. Volg de fietsknooppunten: 22-21-20-39-23-24-18-66-83-81-86-88-69-61-60-64-62-10-25-40-47 

    Dit ga je zien

    Startpunt: Vamweg 5
    9418 TM Wijster
    1

    Wil jij je klimcapaciteiten ook wel eens testen? Dan kun je tegenwoordig ook heel goed in Drenthe terecht. Vanaf oktober 2018 is hier een splinternieuw fietsparcours op de VAM-berg geopend, een klimwalhalla...

    VAM-berg (Col du VAM)
    22
    21
    2

    Monument Zwarte Zaterdag

    Monument Zwarte Zaterdag
    3

    Het Oude diep is een beek van bescheiden formaat.

    Het Oude Diep
    20
    4

    Het vochtige heidegebied, gelegen ten noorden van Hoogeveen, beslaat 147 hectare. Het kenmerkt zich door talrijke natte, venige laagten, vencomplexen en veenputten. Hierin gedijen zeldzame en bedreigde...

    Boerenveensche Plassen
    39
    5

    Ongeveer drie kilometer ten noordoosten van Hoogeveen ligt het bosreservaat Kremboong. In 1999 is besloten om in dit bos geen beheersingrepen meer te plegen. Mensen komen hier alleen nog maar om te kijken hoe de natuur het verder oplevert.

    Kremboong
    6

    Monument Joods Werkkamp Kremboong

    Monument Joods Werkkamp Kremboong
    23
    24
    18
    66
    83
    81
    7

    De Klinkenberg

    De Klinkenberg
    86
    8

    De grootste (bijna) zwerfsteen van Nederland

    De grootste (bijna) zwerfsteen van Nederland
    88
    88
    9

    Boswachterij Gees

    Boswachterij Gees
    69
    61
    10

    Mepperdennen

    Mepperdennen
    60
    64
    11

    Het Mantingerzand ligt ten noordoosten van Hoogeveen en is ontstaan door het steken van heideplaggen en de aanwezigheid van schapen in het gebied. Het is een van de mooiste stuifzandgebieden in Nederland...

    Mantingerbos- en weiden
    12

    Het Mantingerveld was 25 jaar geleden nog gewoon landbouwgrond. Sindsdien wordt er gewerkt om vier kleinere natuurgebieden tot één groot natuurgebied te vormen. Het gaat dan om Mantingerveld, Hullenzand,...

    Mantingerzand
    62
    10
    13

    De Vossenberg, 2 kilometer ten oosten van Wijster, wordt doorkruist door het oude Linthorst-Homankanaal met weelderige oevers. Het informatiepaneel bij de brug, waar de weg van Wijster naar Mantinge...

    Landgoed Vossenberg
    25
    40
    47
    14

    Zuidmaten ligt aan de voet van de VAM-berg. Met zijn 56 meter boven NAP is deze stortberg de hoogste berg van Drenthe. Boven op deze berg is samen met de huidige afvalverwerker Essent-Milieu een informatiecentrum...

    Zuidmaten - Oude diep
    Eindpunt: Vamweg 5
    9418 TM Wijster

    Beschrijving

    Startpunt: Vamweg 5
    9418 TM Wijster
    • Deze fietsroute is genoemd naar het plantje Arnica, in het Nederlands valkruid. Arnica bloeit met gele margrietachtige bloemen. Arnica is van huis uit een typisch Drentse plant die vroeger algemeen was op kalkhoudende heidevelden, in graslanden en beekdalgraslanden. Door ontginning, verzuring en het verzamelen van de plant voor homeopathische geneesmiddelen is Arnica een zeldzame plant geworden.
    • De fietsroute start bij de parkeerplaats voor Informatiecentrum De Blinkerd (VAM-berg). Sinds de zomer van 2001 is het mogelijk om de ‘hoogste berg’ van Drenthe te bezoeken. Deze berg is een afvalberg van de toenmalige N.V. Vuilafvoer Maatschappij (VAM). Het gebouwtje boven op de berg, dat er uitziet als een vliegende schotel, is Informatiecentrum De Blinkerd. Hier vind je informatie over het ontstaan van het landschap rond de beek van het Oude Diep. Daarnaast wordt ingegaan op de afvalverwerking en de waterhuishouding van een beekdalsysteem. Boven op de berg (56 meter boven NAP) heb je een fantastisch uitzicht.
    • Vanaf de parkeerplaats ga je naar Knooppunt 22 waar je de Arnicaroute gaat volgen, doormiddel van het fietsknooppuntennetwerk. Je fietst door het buitengebied van Pesse richting de Boerenveensche Plassen. Dit is een 147 hectare groot open heidegebied met vennen en veenputten. Na de winter kan het hier heel lang nat blijven, doordat in het verleden een aantal afvoersloten is gedempt en er veel leem in de ondergrond voorkomt. Hierdoor komen er diverse zeldzame planten voor, zoals klokjesgentiaan, moeraswolfsklauw, valkruid en zonnedauw. Ook als broedgebied voor vogels is het terrein interessant. Er komen broedende paartjes voor van dodaars, futen en wintertaling.
    • Je kruist de beek Oude Diep en hebt een mooi uitzicht over het beekdal. Net buiten de fietsroute langs de Secteweg bij Stuifzand staat het kleinste huisje van Drenthe. Oorspronkelijk was het een plaggenhut voor een vervenersfamilie. In 1998 dreigde het inmiddels stenen huisje te worden gesloopt. Door tussenkomst van Stichting Het Drentse Landschap is het behouden gebleven en als vakantiewoning ingericht.
    • Je passeert het buurtschap Zwartschaap waar op nummer 11 een klein houten kerkje staat met de naam Bethel, dat Huis van God betekent.
    • Even verderop draai je de Siberië op. Siberië is een streek met een gelijknamige weg waar een aantal boerderijen staat, die volgens de overlevering zo afgelegen en verlaten lagen dat het deed denken aan de barre en slechte ervaringen van Napoleon tijdens zijn tocht en verblijf naar en in Rusland. Op oude kaarten van die tijd staat echter de streek nog niet vermeld.
    • Langs de weg Siberië vind je Kremboong, een restant van het bosgebied dat rond 1900 werd aangelegd voor de productie van houtteelt. In 1938 werd het grootste deel gekapt om plaats te maken voor de landbouw. Het restant staat nu bekend om de vele paddenstoelen en de dichte onderbegroeiing van rode en blauwe bosbes. De naam ‘Kremboong’ is afkomstig van de eerste eigenaar, Frederik’s Jacob, die het vernoemde naar zijn suikerrietplantage Kremboong (bamboespruit) in Soerabaja op Java in Indonesië.
    • Je fietst door het dorp Nieuw-Balinge. In de boswachterij Gees ligt een heidegebied met de naam: De Hooge Stoep. Dit gebied ligt ruim 2 meter boven zijn omgeving. Deze zandrug lag als een brug (= stoep) te midden van venen en moerassen. De grond was echter gevoelig voor verstuiving en drong het stuivend zand steeds verder het stroomdal binnen. Door houtwallen en bosaanplant wist Staatsbosbeheer ook deze zandverstuiving te temmen. In 1922 is een begin gemaakt met de aanleg van het Staatsbos. Diverse veentjes werden daarbij gespaard.
    • Vlak langs de route ligt De Klinkenberg. Deze merkwaardige hoogte in het vlakke land is door mensen opgeworpen. Het verhaal gaat dat de ‘Clinkers of Klenkers’, voordat zij de havezate De Klencke in Oosterhesselen bouwden, hier een kasteel wilden stichten. Dit kasteel zou een motte worden, een omgrachte heuvel met daarop een (houten) woontoren. De plek was goed gekozen want hier kruiste de oude weg van Coevorden naar Ruinen het stroomdal. Vanuit de motte kon de weg en het achterland worden beheerst.
    • Je fietst door het fraaie Drentse dorp Gees, door Meppen en het stuifzandgebied de Mepperdennen richting het Mantingerveld. Het Balinger- en Mantingerzand staan bekend om de stuifzandheuvels en jeneverbesstruwelen. De jeneverbes is een vreemde struik. Half Nederland kent hem echter niet in tegenstelling tot de jenever zelf. Jenever was vroeger, in tijden van armoe en ellende, een volksdrank. In de 13e eeuw was de oudst bekende Nederlandse benaming voor de struik Jeneuver of Jeniever. De drank ontleent zijn naam dus aan de smaakmaker: de bessen van deze struik. De meeste jeneverbessen op het Mantingerveld zijn oude struiken waarvan sommige al meer dan 100 jaar.
    • De fietsroute passeert landgoed De Vossenberg. Het 400 hectare grote landgoed is ontstaan in 1915. Op het landgoed zijn diverse zeldzame planten, waaronder de gevlekte orchis en grote ratelaar, te vinden. Ook grasmussen en roodborsttapuiten voelen zich hier thuis. In het voorjaar is de wielewaal te horen in het al wat oudere beukenbos.
    • Via Wijster fiets je terug naar de VAM-berg. De fietstocht ‘Arnica’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie fietstocht.
    Eindpunt: Vamweg 5
    9418 TM Wijster
    • 22
    • 21
    • 20
    • 39
    • 23
    • 24
    • 18
    • 66
    • 83
    • 81
    • 86
    • 88
    • 88
    • 69
    • 61
    • 60
    • 64
    • 62
    • 10
    • 25
    • 40
    • 47

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!