Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Mantingerbos- en weiden


Mantingerbos en –weiden bestaat uit grasland, houtwallen en elzenbos en ligt in een beekdal van het brongebied het ‘Oude Diep’, een aantal kilometer ten noordoosten van Hoogeveen.
Mantingerbos: oeroud
Het Mantingerbos is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en is een onderdeel van het reservaat Mantingerbos- en weiden. Het Mantingerbos lijkt het enige bos in Nederland waarvan is aangetoond dat het sinds de prehistorie al een bos is, al zijn er meerdere gebieden die op de nominatielijst staan. Het bos wordt gerekend tot het eiken-hulstbos, dat veel aanzien geniet omdat het zo bijzonder is. Natuurmonumenten laat het Mantingerbos bewust met rust en daardoor neemt de hulst toe en wordt het bos plaatselijk steeds donkerder. Het gebied heeft een nat en koud klimaat met in verhouding tot de rest van Nederland veel neerslag. Door de historie en het klimaat bevat het bos bijzondere plantensoorten.…

Mantingerbos en –weiden bestaat uit grasland, houtwallen en elzenbos en ligt in een beekdal van het brongebied het ‘Oude Diep’, een aantal kilometer ten noordoosten van Hoogeveen.
Mantingerbos: oeroud
Het Mantingerbos is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en is een onderdeel van het reservaat Mantingerbos- en weiden. Het Mantingerbos lijkt het enige bos in Nederland waarvan is aangetoond dat het sinds de prehistorie al een bos is, al zijn er meerdere gebieden die op de nominatielijst staan. Het bos wordt gerekend tot het eiken-hulstbos, dat veel aanzien geniet omdat het zo bijzonder is. Natuurmonumenten laat het Mantingerbos bewust met rust en daardoor neemt de hulst toe en wordt het bos plaatselijk steeds donkerder. Het gebied heeft een nat en koud klimaat met in verhouding tot de rest van Nederland veel neerslag. Door de historie en het klimaat bevat het bos bijzondere plantensoorten.

Mantingerweiden
De Mantingerweiden worden tegenwoordig voornamelijk als hooiland beheerd en hierdoor krijgen veel planten en bloemen zoals de pinksterbloem en de dotterbloem een goede kans. Men verwacht dat met dit beheer steeds meer bijzondere plantsoorten zullen ontstaan in het gebied.
Als je in het gebied gaat wandelen kun je reeën, buizerds en verschillende vlindersoorten tegenkomen.

Contact

Adres:
9436 PE Mantinge
Plan je route
Afstand:

In de buurt

Toon resultaten

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!