De Onlanden

(67.0 km)

 • Download
 • Snelheid maken is niet altijd een must. De tijd nemen en om je heen kijken kan ook juist heel mooi zijn. Leg tijdens de route van 67 kilometer je handen op het stuur en zie wat de omgeving te bieden heeft. Op deze route kom je door het gebied rondom het Leekstermeer en door het natuurgebied de Onlanden. Het is een rustige rit en je komt allerlei terrasjes tegen onderweg.

  Parkeren
  Parkeren kan bij Bikepark Roden Kanaalstraat 62 9301 LT Roden.

  Bewegwijzering
  De route is n…

  Snelheid maken is niet altijd een must. De tijd nemen en om je heen kijken kan ook juist heel mooi zijn. Leg tijdens de route van 67 kilometer je handen op het stuur en zie wat de omgeving te bieden heeft. Op deze route kom je door het gebied rondom het Leekstermeer en door het natuurgebied de Onlanden. Het is een rustige rit en je komt allerlei terrasjes tegen onderweg.

  Parkeren
  Parkeren kan bij Bikepark Roden Kanaalstraat 62 9301 LT Roden.

  Bewegwijzering
  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in onder andere Roden, Steenbergen of Zeijen.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Kanaalstraat 63
  9301 LR Roden
  1

  Twee kilometer ten zuiden van Norg ligt het plaatsje Westervelde. Tussen de landerijen ligt hunebed D2 op een eigen terrein naast een boerderij. Het hunebed is middelgroot en bezit niet meer al zijn stenen.

  Hunebed D2
  2

  Een hallenhuisboerderij met stookhok, gebouwd in een ambachtelijk-tradtionele bouwstijl. De boerderij is omstreeks 1785 gebouwd.

  Hallenhuisboerderij Zeijen
  3

  De Tuin van de Tijd

  Tuin van de Tijd
  4

  De Onlanden is een prachtig waterbergingsgebied in de Kop van Drenthe, omringd door de dorpen Peize, Eelde en Roderwolde. Het is een goede leefplek voor de Kwartelkoning, de Blauwborst, de Sprinkhaanzanger, kikkers, vissen en libellen.

  De Onlanden
  5

  Omstreeks 1935 gebouwd POMPGEBOUW annex TRAFOHUIS. Het pompgebouw is in opdracht van het Waterschap Noordenveld gebouwd ter regulering van de waterhoogte tussen het Peizerdiep en het Leekstermeer, het...

  Pompgebouw- trafohuis Matsloot
  6

  Het Leekstermeer ligt op de grens tussen Groningen en Drenthe, in natuurgebied de Onlanden. Het meer is ondiep en populair om te kanoën of te zeilen. Aan het meer vind je Cnossen Leekstermeer, waar je een bootje kunt huren en leuke activiteiten kunt doen

  Leekstermeer
  Eindpunt: Kanaalstraat 63
  9301 LR Roden

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!