Reestdalroute

2 uren 24 minuten (48,0 km)
Beheerd door: Recreatieschap Drenthe

Fietsen op de grens van Drenthe en Overijssel in het schitterende Reestdal. Het riviertje de Reest kronkelt als een levensader door het gevarieerde beekdallandschap. De afwisseling in natuurschoon komt door de overgang tussen hoog en laag en droog en nat. Je fietst door bossen, langs heidevelden en bloemrijke graslanden. In het beekdal komen bijzondere planten en dieren voor. Misschien spot je nog een ijsvogel.

In de buurt van Meppel en de Wijk hoor je het luide geklepper van de ooievaars. In de weilanden, in bomen of op paalnesten bevindt zich de ooievaarspopulatie van het Reestdal. Al honderden jaren hebben zij hier een plekje verscholen tussen de bomen.

De route kun je starten in Zuidwold…

Lees verder

Fietsen op de grens van Drenthe en Overijssel in het schitterende Reestdal. Het riviertje de Reest kronkelt als een levensader door het gevarieerde beekdallandschap. De afwisseling in natuurschoon komt door de overgang tussen hoog en laag en droog en nat. Je fietst door bossen, langs heidevelden en bloemrijke graslanden. In het beekdal komen bijzondere planten en dieren voor. Misschien spot je nog een ijsvogel.

In de buurt van Meppel en de Wijk hoor je het luide geklepper van de ooievaars. In de weilanden, in bomen of op paalnesten bevindt zich de ooievaarspopulatie van het Reestdal. Al honderden jaren hebben zij hier een plekje verscholen tussen de bomen.

De route kun je starten in Zuidwolde, op de hoek Burg. Tonckensstraat-Kerkweg tussen knooppunt 62 en 64. Aan de Hoofdstraat zijn diverse parkeermogelijkheden: bij de kerk of een supermarkt. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering, op andere locaties op te pakken.

De route is te verkorten bij de fietsknooppunten: 99, 88 en 98.

Lees minder

Dit ga je zien

62
De Wemme

Cultuurhistorisch Streek- en Handkarrenmuseum De Wemme

Burg.Tonckenstraat 49
7921 KB Zuidwolde
Tin-Art voorzijde

Tin-Art

Burgemeester Tonckensstraat 49
7921KB Zuidwolde
64
Bazuinerveld.jpg

Atelier Bazuinerveld

Bazuinerweg 6
7921 RC Zuidwolde
Hallenhuisboerderij

Hallenhuisboerderij Veeninge 1850

Pieperij 7
7924 PZ Veeningen
90 99
Het Reestdal

Het Reestdal

Oud Avereest
7707 PN Balkbrug
37 36 35 88 87 86 85 01
msiebols%20nr%207%20klein.jpg

Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij

Schiphorsterweg 28
7966 AC De Schiphorst
Beeldenpark%20De%20Havixhorst01%20RGB.jpg

Beeldenpark De Havixhorst

Schiphorsterweg 34 -
7966 AC De Schiphorst
foto

Huize Voorwijk

Dorpsstraat 4
7957 AV De Wijk
foto

Tramlijn Meppel-Balkbrug

Dorpsstraat 3
7957 AR De Wijk
foto

de Wieker Meule

Dorpsstraat 65
7957 AS de Wijk
foto

Reest

Kerkweg 28
7955 AA IJhorst
foto

Kerk IJhorst

Kerkweg 10
7955 AA IJhorst
89 81 98
t%20ende.jpg

Informatiecentrum ‘t Ende

Stapelerweg 20
7957 NB De Stapel
Beeldenatelier%20Wildschutserve.jpg

Beeldenatelier Wildschutserve

Stapelerweg 29
7957 NA De Stapel (De Wijk)
97
Muur tegen geweld

De Muur tegen Geweld

Commissieweg
7957 ND De Wijk
large_20131012_155544.jpg

Ipadweg Belevingspad te Veeningen

Dorpshuisstraat 43
7924 PP Veeningen
73
62

Beschrijving

62
 • De fietstocht begint in het oude esdorp Zuidwolde. In de voorlaatste ijstijd vormde zich op deze plek een opgestuwde zandrug. Over deze rug liep een oude verbindingsweg via de Ommerschans naar het Vechtdal. In de Middeleeuwen ontstond op deze plek de nederzetting Zuidwolde. Toen Suthwalda genoemd. Het lag er te midden van uitgestrekte moerasgebieden. In de 17e eeuw werd door de winning van turf het gebied drooggelegd en ontgonnen.
 • Zuidwolde heeft een bijzonder museum: het cultuurhistorisch- en handkarrenmuseum ‘De Wemme’. Elk jaar stellen zij een nieuwe expositie samen. Ook vind je hier de grootste verzameling handkarren van Nederland. In de boomgaard bezichtig je een beeldenexpositie. Naast het museum staat de tingieterij ‘Tin-Art’. Deze heeft een wisselende collectie met eenmalige stukken, evenals een grote sortering tinnen sieraden en voorwerpen.
 • Stap nu op de fiets en verlaat Zuidwolde in zuidelijke richting. Hier liggen op de overgang van de heuvelrug naar het dal van de Reest verscheidene natuurreservaten. Je vindt hier afwisselend loofbos, droge en natte heide en veenmos. Genietend van de prachtige uitzichten, passeer je de dorpjes Bazuin, Drogt en Fort.
 • En daar is dan de Reest. Stop hier even om de kronkelende beek te bekijken en naar het kabbelende water te luisteren. Nergens in Nederland vind je een beek die zo goed bewaard is gebleven als de Reest. Spring weer op de fiets en passeer de Reest. De tocht gaat nu richting het bos.
 • In de boswachterij Staphorst bevind je je plots in uitgestrekt bosgebied. Eens was dit een heideveld. In de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog werden de bossen aangelegd door werklozen. Dit om zandverstuiving tegen te gaan. De saaie bomenrijen hebben plaatsgemaakt voor prachtige natuurgebieden, met een variatie aan planten en dieren. Ook vind je hier vennen. Enkele heidevelden zijn gebleven zoals De Vier Bergen.
 • Na de buurtschappen Halfweg en Lankhorst steek je De Reest weer over en fiets je Drenthe weer in. In het buurtschap Schiphorst begeef je je in het rijkste deel van het Reestdal. Hier was de grond zo vruchtbaar dat zij hooi in overvloed schonk. De rijkdom is nog duidelijk te zien aan de prachtige oude boerderijen en landhuizen.
 • Nabij Schiphorst aan de rand van landgoed de Havixhorst is het ooievaarsbuitenstation ‘De Lokkerij’ gevestigd. Het station houdt de populatie in de gaten en is tevens ooievaarsasiel. Je stopt even om het bijzondere landgoed te bezoeken. De havezate de Havixhorst ligt al honderden jaren verscholen tussen de bomen, op een steenworp afstand van de Reest. Al in 1409 werd de Havixhorst genoemd, in het archief van de abdij Dickninge. Het statige versterkte huis in deze staat, stamt uit 1753. Het is nu een chic hotel-restaurant. Je kunt wandelen door de (beelden)tuinen en over de rest van het honderd hectare grote landgoed.
 • In De Wijk stap je af en trakteer je jezelf op een lekker kopje koffie met gebak. Het dorp is ontstaan in de Middeleeuwen. Dit was een droge plek langs de Reest waar boeren zich vestigden. In 1325 werd het klooster van Ruinen verplaatst naar landgoed Dickninge. Dit heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het dorp. Ook de havezates de Havixhorst en Dunningen zijn in dit opzicht van belang geweest. Aan de Dorpsstraat in het hart van het dorp, staat ‘De Wieker Meule’ die door vrijwilligers draaiende wordt gehouden.
 • Na de rustpauze peddel je de Reest over en begeef je je weer op Overijssels gebied. Je komt nu uit in IJhorst. IJhorst wordt voor het eerst vermeld in 1176 als een dorpje met 5 boerderijen langs de Reest. De kerk van IJhorst wordt in 1292 al genoemd en was gewijd aan Sint Nicolaas. Het huidige gebouw dateert uit 1823. Onder het koor bevindt zich de grafkelder van de heren van Munster die dateert uit 1658. In de grafkelder zijn tevens de abten van het klooster Dickninge en de heren van de Havixhorst bijgezet. Naast de kerk staat een klokkenstoel op een fundament van zwerfkeien. Een klokkenstoel werd gebouwd als de kerkelijke gemeente de bouw van een toren niet kon betalen.
 • In De Stapel kun je informatiecentrum ’t Ende van stichting Het Drentse Landschap bezoeken. Deze bevindt zich in het achterste gedeelte van de prachtige boerderij ‘t Ende. Tot in de jaren ’90 werd hier nog geboerd, maar tegenwoordig kun je in het centrum meer te weten komen over het Reestdal.
 • Ter hoogte van Eemten aan de Commissieweg kun je even stil staan bij de slachtoffers van zinloos geweld. Hier staat het nationaal monument de Muur tegen Geweld. Op het monument zijn de naamplaatjes van slachtoffers aangebracht.
 • Vervolg nu de route weer terug naar Zuidwolde. Onderweg is het genieten geblazen van het uitzonderlijke landschap. Fietsen maakt hongerig. Laat je in Zuidwolde verwennen door de gastvrije ondernemers. Zij serveren je de heerlijkste lekkernijen.
62
62
64
90
99
37
36
35
88
87
86
85
01
89
81
98
97
73
62