Deze bewegwijzerde stadswandeling van 5,6 km laat je bezienswaardige plekken en gebouwen in Hoogeveen zien. Ze brengen de geschiedenis, die verbonden is met de winning van turf, helemaal tot leven. De ‘Trommelslager’ was de tamboer, die elke zondag de veenarbeiders optrommelde voor de kerkgang. De route is overal verhard.
Parkeren en OV
De route start bij de Grote Kerk. Vlakbij…
Deze bewegwijzerde stadswandeling van 5,6 km laat je bezienswaardige plekken en gebouwen in Hoogeveen zien. Ze brengen de geschiedenis, die verbonden is met de winning van turf, helemaal tot leven. De ‘Trommelslager’ was de tamboer, die elke zondag de veenarbeiders optrommelde voor de kerkgang. De route is overal verhard.
Parkeren en OV
De route start bij de Grote Kerk. Vlakbij deze kerk aan de Van Echtenstraat of het Van Echtensplein, kun je betaald parkeren. Adres voor de naviatie: Van Echtenstraat 29-35, 7902 EN Hoogeveen. De dichtsbijzijnde halte bij het startpunt van de route is de bushalte 'Tamboerpassage'. Vanaf hier is het ongeveer 1 minuut lopen tot het beginpunt van de route. Plan hier je OV-reis.
Bewegwijzering
De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.
Honden
Honden mogen mee mits aangelijnd.
Eten & drinken
Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan op heel veel verschillende plekken in Hoogeveen.
Hoogeveen was tot 2008 een trommelslager aangewezen om op zondagmorgen de mensen aan te sporen naar de kerkdienst te gaan. Dit gebruik stamt uit de 17e eeuw, vlak na het ontstaan van Hoogeveen.
De oude begraafplaats is rond 1731 in gebruik genomen en ligt naast de voormalige pastorie van de Grote Kerk in het centrum van Hoogeveen.
In het jaar 1904 is de Hoofdstraatkerk gebouwd. In dat jaar kreeg de kerk de naam Oosterkerk, simpelweg omdat ze aan de oostzijde van de Hoofdstraat stond. De kerk is gebouwd in opdracht van de Afgescheidenen en de Dolerenden. Deze twee kerken gingen...
Meanderende wateras in de Hoofdstraat van Hoogeveen.
Gemeentehuis gebouwd in 1940 naar een ontwerp van architect C.J. Blaauw in de stijl van de Delftse School
Het HERENHUIS is gebouwd in 1883 in opdracht van de turfstrooiselfabrikant J. ten Klooster. De architect is onbekend. Het hoofdvolume van het pand is gebouwd in Eclectische stijl. Sinds 1920 is het pand in gebruik als notariskantoor. Waarschijnlijk i...
Het herenhuis uitgevoerd als dwarshuis in Ambachtelijk-traditionele trant werd gebouwd in 1852 in opdracht van de familie Van Holthe tot Echten. In 1870 werd het verkocht aan de familie Freseman Gratama die hier een rozenkwekerij vestigde. Tegenwoord...
Het herenhuis is gebouwd in 1899 als pastorie van de Gereformeerde Kerk in de stijl van de Neorenaissance door de architect J. Smallenbroek. In 1954 kreeg het de functie van advocatenkantoor. Het pand ligt vrijstaand in de rooilijn grenzend aan het o...
Tourist Info Hoogeveen bevindt zich in hartje Hoogeveen, in de centrale hal van Theater De Tamboer. Tourist info is het informatiecentrum waar zowel inwoners van en bezoekers aan Hoogeveen informatie...
De ZAALKERK van de Remonstrantse gemeente is gebouwd in 1894 naar een ontwerp van de regionaal belangrijke architect J. Carmiggelt.
Extra info
De geschiedenis Hoogeveen begint rond 1625 met Roelof van Echten. Hij kocht toen een uitgebreid veengebied rond Zuidwolde: het huidige Hoogeveen.
Hoogeveen, de naam zegt het al, heeft zijn bestaansrecht te danken aan de winning van turf. Roelof richtte voor de turfwinning de ‘Compagnie van de 5000 Morgen op’. De compagnie liet een uitgebreid stelsel van kanalen graven voor de ontwatering van het veen en waarover zij het ‘bruine goud’ konden vervoeren naar de gebruikers. Roelof van Echten liet elke zondag een tamboer, ‘De Trommelslager’, uitrukken om de veenarbeiders op te trommelen voor de kerkgang.
Turf werd vanaf de Middeleeuwen tot ongeveer 1900 als brandstof voor huisgebruik en bij industriële activiteiten gebruikt. Met de komst van steenkool moesten de Hoogeveners rond 1900 omzien naar anderen middelen van bestaan. Men schakelde over op landbouw, veeteelt en industrie. In de jaren 60 van de vorige eeuw was Hoogeveen zelfs even de snelst groeiende gemeente van Nederland.