De Friese Wouden

(30.0 km)

  • Download
  • Deze route gaat dwars door Nationaal-Park Drents Friese Wold. Tijdens je route kom je ook nog langs de prachtige dorpen Boschoord, Zorgvlied, Wateren, Oude Willem en Diever. De dorpen waar je met deze route langs en doorheen komt hebben allemaal een lange en interessante geschiedenis. Dus deze route is ideaal voor de natuurliefhebbers maar ook voor de geschiedenisliefhebbers!

    Parkeren
    Parkeren kan bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum. Binnen in het bezoekerscentrum kunt u nog informatie over de nabije omgeving vinden.

    Bewegwijzering
    Deze rout…

    Deze route gaat dwars door Nationaal-Park Drents Friese Wold. Tijdens je route kom je ook nog langs de prachtige dorpen Boschoord, Zorgvlied, Wateren, Oude Willem en Diever. De dorpen waar je met deze route langs en doorheen komt hebben allemaal een lange en interessante geschiedenis. Dus deze route is ideaal voor de natuurliefhebbers maar ook voor de geschiedenisliefhebbers!

    Parkeren
    Parkeren kan bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum Boijlerstraat 12 8386XE Doldersum. Binnen in het bezoekerscentrum kunt u nog informatie over de nabije omgeving vinden.

    Bewegwijzering
    Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Boschoord, Zorgvlied, Wateren, Oude Willem en Diever.

    Dit ga je zien

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    2

    Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

    Doldersum
    3

    Jachtopzienerswoning

    Jachtopzienerswoning
    4

    Middenin Doldersum staat op het brinkje een gedenknaald voor de Steenwijker notaris Willem Huender. Het opschrift meldt dat de notaris er een eeuw geleden voor zorgde dat er verharde wegen tussen Vledder, Doldersum en Appelscha kwamen.

    Een monument voor notaris Huender
    5

    Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

    Huenderweg met het monument van dhr. Huender
    6

    In de late Steentijd en Ijzertijd werden doden begraven in grafheuvels. Drenthe kent er nog vele honderden. Dichtbij het Koelingsveld/Bouwersveld liggen twee grafheuvels (de Majoor en de Generaal (is de grootste en de oudste)) in Doldersum.

    Grafheuvels de Generaal & Majoor
    7

    De naam van deze straat komt waarschijnlijk van de ooievaar. In het Drents is een ooievaar een störk of stork. In het verleden zaten er meerdere ooievaarsnesten in de bomen langs de weg.

    Storklaan
    8

    Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum. Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij

    Boschoord
    9

    Vanaf de vroege middeleeuwen tot in de 18e eeuw volgden karren en koetsen een vaste route dwars door het veen, over het hoger gelegen Doldersummerveld. Het uitgesleten spoor van wielen werd steeds breder en dieper. Nog steeds is de route zichtbaar.

    Monument karrespoor
    10

    Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelsch en Wateren. De zwemplas heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand,...

    Natuurplas Canadameer
    11

    De Tilgrup is een grotendeels gekanaliseerde beek, die van noordoost naar zuidwest langs de boswachterijen Appelscha en Smilde en door het Dieverveld naar de Vledder Aa stroomt. Deels vormt de beek de grens tussen de provincies Friesland en Drenthe.

    Oude Tilgrup
    12

    Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op landgoed Berkenheuvel, bevindt zich het Onderduikershol Diever. Deze ondergrondse boshut van beton wordt gestut door palen en heeft een stenen gedenksteen...

    Onderduikershol De Wigwam - Diever
    13

    Deze weg loopt langs en door de “Maden”, “Maten” of weilanden. In 1965 wordt de weg aangelegd (als gevolg van de ruilverkaveling). Hierin bevindt zich het eerste Onderduikershol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Er hebben ooit 4 jongens gezeten.

    Madeweg, hol aan de madeweg
    14

    Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

    Brink Doldersum
    15

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Beschrijving

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    • Het start punt ligt in het dorp Doldersum. Doldersum is een esdorp in de gemeente Westerveld, in de provincie Drenthe. Het dorp telt circa 120 inwoners. Doldersum is gelegen ten noordwesten van Dwingeloo en ten noordoosten van Vledder. Doldersum grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Vledder Aa, de beek bij Doldersum en het Doldersummerveld, een heideterrein in beheer bij de stichting Het Drentse Landschap, maken deel uit van dat park. De bovenloop van de Vledder Aa is in de jaren 2002 en 2003 opnieuw ingericht. De in het begin van de jaren zestig gekanaliseerde beek heeft zijn oude loop weer teruggekregen. De rijke bovengrond is afgeplagd. Nu moet de natuur in het terrein tussen Doldersum en Wateren zich weer ontwikkelen.
    • Als je je weg vervolgt kom je aan in  Boschoord. Boschoord is een buurtschap in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. De buurtschap ligt bij de grens met de provincie Friesland tussen Boijl en Doldersum.
    • Het ontstaan van Boschoord hangt samen met de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Boschoord was de laatste van de 7 door de Maatschappij van Weldadigheid gestichte werkkoloniën. Deze maatschappij werd op initiatief van Johannes van de bosch, onder bescherming van Willem I en medewerking van prins Frederik, in 1818 opgericht met het doel paupers, bedelaars, landlopers, vondelingen en wezen op te voeden tot 'zedelijkheid en eerlijk zelfbestaan', door hen onder te brengen op landbouwkolonies op te ontginnen gronden (de andere kolonies waren Frederiksoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wilhelminaoord en Willemsoord. De landbouwkolonie in 'Kolonie nr. 7', zoals het plaatsje oorspronjkelijk heette, kwam niet goed van de grond als gevolg van de beperkte mogelikjheden op de ontvruchtbare grond. Uiteindelijk is dit gebied met bos ingeplant en kreeg de nederzetting de naam Boschoord.
    • In Boschoord staat Hoeve Boschoord, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, die om diverse redenen zijn vastgelopen in de maatschappij. Hoeve Boschoord is waarschijnlijk ontstaan uit een ontginningsschuur voor het Doldersummerveld. In 1896 is het voor het eerst benoemd als 'Boerderij Kolonie VII'. Het gebouw werd onder het bewind van de Maatschappij van Weldadigheid in gebruik genomen als verpleeginrichting voor 'jeugdige en asociale debielen'. Hoeve boschoord is inmiddels uitgegroeid tot een uniek en vooraanstaand behandelcentrum.
    • Als 3e dorp komen we door Zorgvlied, de route komt er niet doorheen maar je kan natuurlijk altijd een uitstapje maken. Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld en behoorde tot 1998 bij Diever. Het ligt ten noordwesten van Diever en ten noordoosten van Vledder. In engere zin ten noordwesten van Wateren en ten noorden van Doldersum, tegen de Drents-Friese grens aan.
    • De plaats ontleent haar naam aan het verdwenen pand Huize Zorgvlied. Zorgvlied ligt in het werkgebied van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht in 1818. Ook in dat jaar werd hier het Landbouwkundig Instituut van deze organisatie gebouwd. Hier werden ambtenaren opgeleid voor leidinggevende functies binnen de Maatschappij om de armen uit de steden in de koloniën om te vormen tot kleine boeren. in 1859 werd de school opgeheven en verkocht aan De Ruyter de Wildt, een nazaat van Michiel Adriaanszoon de Ruyter. Het pand kwam later in gebruik als gasthuis. Na een grondige verbouwing in 1978 bestaat het thans uit vier bejaardenwoningen, naast de huidige katholieke kerk.
      Tegenwoordig is Zorgvlied vooral een recreatiedorp, met enkele campings in de omgeving. 
    • Daarna komen we langs het Canadameer. Het Canadameer (Aekingermeer) ligt in het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold tussen Appelscha en Wateren, in een boomrijke omgeving. De plas is vrij diep, in het midden ongeveer 4 meter. Er is geen drijflijn aanwezig, maar kinderen kunnen dichtbij de rand prima in het water spelen. Het heeft een breed zandstrand van gemiddeld 10 meter. Er is een kiosk op loopafstand, maar er zijn geen toiletten en douches aanwezig.
    • Het gebied rondom het zwemstrand is vooral in gebruik als natuur- en recreatiegebied. Op ongeveer 150 meter afstand liggen twee campings. Tussen 1 mei en 1 oktober zijn honden niet toegestaan bij de speelvijver.
    • Als je je weg vervolgt kom je door Wateren, ook hier kom je tijdens de route niet doorheen. Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. Het hoorde tot en met 1997 tot de gemeente Diever. De buurtschap valt onder het dorp Zorgvlied. Wateren is zeer landelijk gelegen, midden in en omringd door de bossen van het uitgestrekte Nationaal Landschap Drents-Friese Wold. 
    • Deze buurtschap is historisch-geografisch gezien een bijzonder geval. Het is namelijk ouder dan buurtdorp Zorgvlied. In 1797 is de buurtschap een landbouwnederzetting met 48 inwoners. Zorgvlied bestaat dan nog niet. In 1823 komt er een landbouwschool, op een locatie die later onderdeel wordt van het dorp Zorgvlied. In 1893 wordt Wateren-Zorgvlied een parochie, naast Vledder, in de ontginningen tegen de Friese grens. Dit is het werk van Lodewijk Guillaume Verwer, die in villa Castera Vetera, door hem omgedoopt in Huize Zorgvlied, voor de rooms-katholieke bevolking een huiskapel inricht.
    • Ook is het mogelijk om naar Oude Willem te gaan. Oude Willem is een buurtschap in de gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincies Drenthe en Friesland. Het ligt tussen Diever en Appelscha in. 
    • De plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij "Het Oude Willemsveld", die het gebied in de eerste helft van de 20e eeuw heeft ontgonnen. De naam Oude Willem zou afkomstig zijn van een herder met de naam Oude Willem, die in de 19e eeuw in dit gebied zijn schapen zou hebben laten grazen. 
    • Oude Willem ligt midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het heeft een agrarische functie en een toeristische functie. In de toekomst moet deze plaats maken voor nieuwe natuur. Dit ook om de oorspronkelijke watervoorziening van Vledder Aa te herstellen. 
    • In de bossen nabij Oude Willem bevindt zich een gedenkteken voor de bemanning van een Canadees vliegtuig, dat op die plek op 22 november 1943 is neergestort. Het vliegtuig maakte deel uit van een groep van 776 bommenwerpers, waarvan 764 Berlijn als doel hadden en 12 Leverkussen.
    • Daarna komen we weer terug bij Grenzeloos en kan je nog kijkje nemen in het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum voor nog meer informatie.
    15

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!