Randje Drenthe Route 8 Gieterveen

(64.0 km)

  • Download
  • Randje Drenthe Route 8 start en eindigt bij Cafe De Driesprong in Gieterveen. De route heeft een lengte van 64 km en gaat via De Groeve, Zuidlaren, De Punt, Vries, Tynaarloo, Zeegse, Gasteren, Anderen, Eext en Gieten terug naar Gieterveen.

    Parkeren
    Parkeren kan bij Cafe De Driesprong in Gieterveen, Broek 1, 9511 PR Gieterveen.

    Bewegwijzering
    De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

    Eten & drinken
    Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in onder andere Gieterveen, De Groeve, Zuidlaren, Tynaarlo of Gieten.

    Dit ga je zien

    Startpunt: Broek 1
    9511 PR Gieterveen
    1

    Culturele stichting vallend onder de Stichting Oude Drentse Kerken

    Het Kleine Kerkje Gieterveen
    2

    Een omstreeks 1840 in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl gebouwde PASTORIE met als ERFAFSCHEIDING een laag gemetseld muurtje. Het gebouw heeft visuele en functionele samenhang met de naastgelegen Hervormde kerk (Rijksmonument). Het pand ligt bee...

    Pastorie Gieterveen
    3

    Op de natuurijsbaan in Spijkerboor valt er deze winter weer heerlijk te schaatsen. Het natuurijs wordt net als ieder ander jaar weer uitstekend geprepareerd door ijsvereniging De Hunze. U bent van harte welkom om te genieten van het schaatsen in de b...

    Natuurijsbaan Spijkerboor
    4

    De Groeve is een plaats in de gemeente Tynaarlo. Het dorp heeft 475 inwoners.

    De Groeve
    5

    Poldermolen De Boezemvriend ook al droeg hij toen nog niet deze naam werd gebouwd in 1871 ter vervanging van een voorganger. De molen bemaalde de polder Zuidlaren en bleef in gebruik tot 1934. In dat jaar werd een elektromotor in de molen geïnstalleerd

    De Boezemvriend
    6

    Naast de molen Boezemvriend ligt een hoge brug over het havenkanaal. Dit hoge bruggetje is een typisch Gronings Hoogholtje

    Het hooge holtje de Groeve
    7

    Grand Café Zuidlaren is een gezellige ontmoetingsplek gevestigd in een monumentaal pand in het hart van Zuidlaren. Bij Grand Café Zuidlaren kunt u gezellig borrelen aan de bar en/of genieten van heerlijke gerechten die de keukenbrigade dagelijks met ...

    Grand Cafe Zuidlaren
    8

    Dorpskerk aan de kerkbrink. Het oudste gedeelte van de kerk, het schip werd in de 13e eeuw gebouwd waarna rond 1300 de toren werd gebouwd. In de kerk staan herenbanken van de vooraanstaande families Van Selbach, De Drews en Van Heiden.

    Dorpskerk Zuidlaren
    9

    Herenhuis Zuidlaren

    Herenhuis Zuidlaren
    10

    Op de brink en de omliggende kleinere brinken wordt jaarlijks de Zuidlaardermarkt gehouden. Deze markt is van oorsprong een paardenmarkt die sinds het jaar 1200 wordt gehouden. Rond die tijd wordt in officiële documenten de markt al genoemd.

    Zuidlaardermarktmonument
    11

    Westelijk van het centrum van Zuidlaren werd eind 19e eeuw een psychiatrische instelling gebouwd.  In 1935 werd (noordelijk van de Stationsweg) het meer zichtbare Noorder Sanatorium gebouwd. Na 1975 werd dit deel gebruikt als bio-researchcentrum.

    Noorder Sanatorium Dennenoord
    12

    Het Westerdiep is onderdeel van de beek die door het Drentsche Aa landschap kronkelt.

    Westerdiep
    13

    Dit beeld is ontworpen door Mathe Röling en is in 2006 geplaatst op een rotonde in Tynaarlo.

    Zilveren Duif
    14

    Langs de drukke weg Zeegse-Tynaarlo kunt u de treinen op afstand horen razen als u daar het kleine hunebed aanschouwt. Hunebed D6 is een van de mooiste hunebedden van Drenthe.

    Hunebed D6
    15

    Oudemolen is een plaats in de Drentse gemeente Tynaarlo. Het dorp telde in 2019 75 inwoners. Het dorp is genoemd naar de vervallen watermolen die hier in de Drentsche Aa heeft gestaan. Het ligt in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

    Oudemolen
    16

    Keuterij, volgens de eigenaar gebouwd in 1926 in opdracht van dhr. Uiterwijk, de enige eigenerfde boer in Oudemolen als boerenarbeiderswoning. Qua type kan het pand worden omschreven als keuterij, hoewel het pand lange tijd bewoond is geweest door de...

    Keuterij Gasteren
    17

    De Gasterse Duinen bestaat uit een golvend heidelandschap. Forse stuifduinen en schilderachtige vennen bepalen voor een groot deel het aanzicht van het terrein.

    Gasterse Duinen
    18

    Boerderij met schaapskooi Anderen

    Boerderij met schaapskooi Anderen
    19

    De kerk in Eext is eigendom van de Stichting Oude Drentse Kerken, onderdeel van de St. Het Drentse Landschap. De dagelijkse gang van zaken werd verzorgd door de stichting “Vrienden van de Eexter kerk” tot eind 2014. Deze mooie plek is geschikt voor v...

    Kerk in Eext
    20

    Na een aantal jaren van voorbereiding opende het museum in 1985 haar deuren. Het museum is gevestigd in de voormalige diepvrieskluis. Dit gebouw is door een zelfstandige coöperatie opgericht, waarin men als lid één of meerdere diepvriescellen kon .

    Dorpsmuseum De Kluis
    21

    Een dwarshuisboerderij gebouwd in 1894, met ingemetselde fundatiestenen aan weerszijden van de entree. De boerderij is in 1995 verbouwd door architect J.F. Hamel uit Eext.

    Dwarshuisboerderij Eext 1894
    22

    Marktmeester: Dhr. F. de Boer

    Annen weekmarkt
    23

    De Dorpssmid

    De Dorpssmid
    24

    Op zondagmorgen bieden we een uur van bezinning in een prachtige, lichte kerk. Aan de hand van verhalen uit de Bijbel zoeken we naar betekenis voor het leven van vandaag. We doen dat in begrijpelijke taal, dichtbij de mensen van nu. In onze kerk ...

    Dorpskerk Gieten
    25

    Karakteristieke hallenhuisboerderij met stookhok gelegen aan het Torenveen, een voormalige nederzetting op een zandrug ten oosten van de Hunze. De boerderij is gebouwd in 1640. In 1974 is de dwarsdeelboerderij met zijbaanders grootschalig verbouwd..

    Hallenhuisboerderij Gieterveen
    26

    Boerderij gebouwd in ca 1900 door de gebr. Bartelds. Omschrijving Boerderij van het krimpentype met onderkelderd woonhuis, opgetrokken in baksteen onder een met riet en platte friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Het woongedeelte heeft een geplei...

    Krimpenboerderij met onderkelderd woonhuis
    Eindpunt: Broek 1
    9511 PR Gieterveen

    Beschrijving

    Startpunt: Broek 1
    9511 PR Gieterveen

    Extra Info

    • Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa
      De route loopt voor een groot gedeelte door het stroomgebied van de beek de Drentse Aa. Deze beek loopt door de provincies Groningen en Drenthe en wordt beschouwd als enige beek die zijn oorspronkelijke bochten en lussen heeft behouden. Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa is een prachtig nationaal park met water, houtwallen, heideveld, zandgrond en brinkdorpen. Kortom: je fietst door prachtig landschap, eeuwenoude dorpen en over mooie bruggetjes! Stap vooral ook even af in een brinkdorp als Zuidlaren of Gieten. Hier kun je de eeuwenoude geschiedenis nog voelen, leuke winkeltjes bekijken én even bijkomen op een gezellig terras. 
    • Onderdeel van 'Randje Drenthe'
      Deze route is onderdeel van de route ‘Randje Drenthe 255 km’, die langs de grens van de provincie Drenthe loopt. Binnen deze lange route is het ook mogelijk te kiezen uit 10 kleinere routes, variërend van 55 tot 67 km. Of voor 2 routes van 135 en 170 km.

    Start: Gieterveen Café De Driesprong 

    • KR LA Ri Eexterveen (Broek), LA Ri Eexterveen, KR RD ri Eexterveen
    • Eexterveen + Spijkerboor
    • KR RA Fietspad ri Zuidkaarderveen en dan 1e weg LA ri Zuidlaarderveen (Oude Tol)
    • Zuidlaarderveen
    • Einde weg LA ri Zuidlaren (Semsweg)
    • De Groeve
    • Einde weg LA ri Zuidlaren (Hunzeweg)
    • Zuidlaren
    • RDV ri Vries - Na KR met N34 en Drentse Aa 1e weg RA (Zwijnmaden overgaand in Fietspad), Einde Fietspad LA (Okkenveen) - Na spoorwegkruising RA ri Glimmen (Ydermade) en einde weg LA ri Eelde (Groningerstraat) - ROT LA ri Yde (Groningerstraat) - 1e brug LA en na brug direct RA (Kanaaldijk)
    • Tynaarlo
    • RDV (Meerweg), bij ROT LA (Vriezerweg) - Na tunnel RAH (Dorpsstraat) - Einde Dorpsstraat RD (Berkenlaan) en dan 2e weg LA (Wedberg) - Na spoorwegovergang RAH ri Zeegse (Hunebedstraat)
    • Zeegse
    • RDV ri Oude Molen (Hoofdweg) –
    • Oude Molen
    • KR LA ri Gasteren ( Meester Croneweg)
    • Gasteren
    • KR RA ri Anderen, bij Splitsing LA ri Anderen (Gasterenseweg)
    • Anderen
    • 1e weg LA ri Eext (Hagenend)
    • Eext
    • Einde weg LA en direct RA (Kampsteeg)  - 1e weg LA 
en dan 1e weg RA (Stationsstraat) - RA ri Eexterveen (Hoofdstraat) en dan 2e weg LA (Naweg)
    • Na tunnel RA (Braamakkers) gaat over in fietspad - Einde fietspad RA onder tunnel door (Oude Groningerweg)
    • Gieten
    • Einde weg RA (Brink), dan 3e weg LA (Boddeveld), bij Splitsing RAH (Bonnen)
    • RDV ri Gieterveen - 3e weg RA (Torenveenseweg)
    • Gieterveen
    • Finish Café De Driesprong

    Legenda routebeschrijving:

    LA = linksaf
    RA =rechtsaf
    RD =rechtdoor

    LAH = links aanhouden
    RAH = rechts aanhouden
    RDV = rechtdoor vervolgen

    KP = kruispunt
    TKR = T-kruising
    ROT = rotonde
    VKL = verkeerslicht
    ri. = richting
    li. = links
    re. = rechts

    Eindpunt: Broek 1
    9511 PR Gieterveen

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!