Oud Aalden

Oud-Aalden – monumentaal dorp vol Saksische boerderijen

Midden tussen de bospercelen, groenlanden en essen ligt Oud-Aalden, een esdorp. Het monumentale dorpje in de gemeente Coevorden staat vol met schitterende Saksische boerderijen. Loop ernaartoe over de klinkerweggetjes vanaf de brink en kijk naar de prachtige oude appel- en perenbomen bij de boerderijen. Zó ga je terug in de tijd, terug naar het authentieke Drenthe.

Aeldermeul

Oud-Aalden is deel van Aalden, dat in 2019 tegen de tweeduizend inwoners had. Aalden wordt gescheiden door de Aelderstraat, de doorgaande weg. Aan de ene kant van de weg ligt Oud-Aalden, dat volledig bestaat uit Saksische boerderijen en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Aan de andere kant van de weg liggen de nieuwbouwwijken. Een bezienswaardigheid is hier de Jantina Hellingmolen (ook wel Aeldermeul genoemd), een korenmolen uit 1891.

Natuur

Ook de natuur en ligging van Oud-Aalden zijn prachtig. Rondom de fraaie brink in het dorp staan oeroude eiken. Bij de boerderijen zie je ouderwetse ‘boerenplanten’ als pioenrozen, hortensia’s, dahlia’s en duizendschoon. Buiten het dorp, op de hogere gronden, liggen de essen. De vroegere wei- en hooilanden vind je aan de andere kant van het dorp in het beekdal van de Aalderstroom en Westerstroom. Vennetjes, verrassende diersoorten, zand- en veendorpen, heide, bos en heerlijke zandstrandjes wisselen elkaar daar af.

Actief

Zoals overal in Drenthe zijn hier eindeloos veel fietspaden, waardoor je makkelijk naar de hunebedden, het veen en andere mooie dorpjes fietst. Ook wandelpaden en -gebieden zijn er in overvloed. De natuurgebieden De Mepperdennen en De Klencke liggen op een steenworp afstand en er is ook een natuurlijke wandelroute, de Aalden Rondomme. Voor golfliefhebbers is er een bijzonder gelegen golfterrein, De Gelpenberg. Dit is de oudste golfclub van Drenthe.

Eten en slapen

Logisch dus dat er veel toeristen naar Aalden komen. Je kunt blijven slapen in Vakantiehoeve De Hoge Hof, Hotel LiBo of Landal Vakantiepark Aelderholt, maar ook buiten het dorp zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden. Je vindt ze in Wezup, Zweeloo, Orvelte en Meppen. Alleen ergens eten kan natuurlijk ook. Je bezoek aan Oud-Aalden sluit je dan in stijl af bij ’t Hoes van Hol-An, een pannenkoekenrestaurant in een Saksische boerderij.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!