5x Frisse neuzentochten

Sjaal om en wandelschoenen aan. Het is tijd om een frisse neus te halen en je hoofd even leeg te maken. Ook in de winter is de natuur in Drenthe de moeite waard om te ontdekken. Dus sla je thermofles met thee onder de arm en ga eropuit! Wij zetten vast vijf tips voor je op een rij.  

1. Mantingerveld

Het Mantingerveld is het resultaat van een project waarbij van kleine natuurgebieden weer één groot natuurgebied gemaakt werd, door tussenliggende landbouwgronden op te kopen en weer om te zetten in heide. Het Mantingerveld is een gebied met smalle zandpaadjes kronkelend door bosjes met vreemd gevormde struiken, vaak jeneverbesstruiken. Afgewisseld met open vlaktes met een zandverstuiving, heide en vennetjes. Vanaf de parkeerplaats bij de Mantingerdijk heb je de keuze uit 2 routes van 4,5 en 12 km.

2. Dwingelderveld

Midden in Nationaal Park Dwingelderveld aan de rand van de heide, staat de Radiotelescoop Dwingeloo. Deze oudste draaibare radiotelescoop ter wereld werd geopend in 1956. Inmiddels is het een monument, maar je kan er nog steeds een bezoek aan brengen. Met de Wandelroute Telescoop van 4 km kom je langs de telescoop en kan je ondertussen genieten van de mooie omgeving van het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Europa. Je wandelt langs uitgestrekte heidevelden, langs vennetjes en door bossen. Een prachtige omgeving voor een frisse winterwandeling.

3. Sleenerzand

Wandelen in natuurgebied Sleenerzand is een duik in het verleden. Niet voor niets is het uitgeroepen tot een hotspot in het Hondsrug UNESCO Geopark. Toen de eerste mensen zich hier vestigden, was Drenthe nog een oerwoud. Tijdens de wandelroute kom je in een open terrein terecht. Het bos is hier gekapt omdat dit een bijzondere plek is. Hier liggen maar liefst 45 grafheuvels. Daarnaast vind je in dit gebied het hunebed De Papeloze Kerk, met een deksteen van 25.000 kilo.

4. Balloërveld

Ook wanneer je het Boswachterspad over het Balloërveld loopt, is het alsof je een wandeling door de tijd maakt. Op deze route kom je veel historische sporen tegen. Je vindt er grafheuvels, middeleeuwse karrensporen en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog. Bovenop één van die grafheuvels, De Galgenberg, heb je een prachtig uitzicht over de stille heide. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de schaapskooi aan de rand van het natuurgebied. Dit is ook het startpunt van de wandeltocht, waar je kunt kiezen voor een route van 4, 6 of 9 kilometer.

 

5. Het Blauwe Meer

Ooit een zandafgraving, nu een prachtig meer. Het Blauwe Meer, in natuurgebied het Leggelderveld, doet haar naam eer aan. Door het mineraal glauconiet en de diepte heeft het water een mooie heldere blauwgroene kleur. Zomers is het een heerlijke plek om lekker te zwemmen. Maar ook in de winter is het zeker een bezoek waard. Je kunt namelijk rondom het hele meer wandelen. Een korte, maar leuke wandeling van ongeveer 2 à 3 km. Het pad slingert door het bos langs de mooiste plekjes van het Blauwe Meer. Net voor de ingang bij de fietsenstalling vind je een pad naar links. Volg de gele pijltjes.

Meer inspiratie voor je bezoek aan Drenthe

Wandelnetwerk Drenthe

Wandelnetwerk Drenthe

Zijn compleet uitgestippelde wandelroutes niets voor jou? Met het wandelknooppuntennetwerk bepaal je heel gemakkelijk zelf waar en hoe lang je wandelt. In steeds meer delen van Drenthe wandel je van knooppunt naar knooppunt. Zo ontdek je Drenthe helemaal op je eigen wijze.

Ontdek in Drenthe sporen uit de ijstijd en oertijd

Ontdek in Drenthe sporen uit de ijstijd en oertijd De Hondsrug

Bij Drenthe denk je al gauw aan hunebedden. Maar weet je dat er nog veel meer sporen te vinden zijn, ook uit de eerdere ijstijden? Je kunt ze allemaal zien in onze Oerprovincie. 

Tips voor smartphone fotografie

Tips voor smartphone fotografie In het bos een foto maken van de natuur met een smartphone.

De natuur in Drenthe is onvergetelijk. Zeker als je er foto's van maakt. We geven je wat tips om de natuur in Drenthe zo goed mogelijk vas te leggen. 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!