Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

De leukste uitjes met kleinkinderen

In Drenthe kun je eindeloos uitjes met (klein)kinderen maken. Onze natuur biedt namelijk heel veel ruimte voor avontuur. Spelen tussen de dieren, kabouters en bomen, maar ook binnen vinden de kinderen genoeg vertier. Kom naar onze provincie en zie hoe ze zich vermaken. 

Bezoek een schaapskooi

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan schapen! Maak kennis met onze natuurlijke begrazers. In elk heidegebied zie je ze lopen. Een bezoek aan één van de vele schaapskooien is dan ook zeker een aanrader. 

Rijk der Kabouters

Eén van onze sprookjesachtige uitjes met kinderen vind je in Eext, in het Rijk der Kabouters. Er wonen er zo’n tweehonderd en je vindt ze al wandelend over de kronkelpaadjes. Het familiepark is dus vooral bedoeld voor kleine kinderen, tot ongeveer acht jaar oud. In dit rustige park leren ze van alles over kabouters. 

Zoo Bizar

Midden in het bijzondere museumdorp Orvelte zit Zoo Bizar. Dit is een mini-zoo, creatief opgezet op de deel van een oude Saksische boerderij. Het is de kleinste dierentuin van Nederland! Je kunt er verschillende kleine (exotische) diersoorten bewonderen, soms van wel heel dichtbij zodat je ze zelfs kan aanraken!

Attractiepark Sprookjeshof

Zin in een dagje uit vol plezier, spelen, klimmen en klauteren? Kom dan naar Attractiepark Sprookjeshof in Zuidlaren. Naast het attractiepark is er ook:

 • een sprookjesbos
 • een grote speeltuin
 • een kinderboerderij
 • een 3.000 vierkante meter grote indoorspeeltuin

Even uitrusten, maar tegelijkertijd iets doen? Maak dan een rondvaart over het Zuidlaardermeer.

Drents Museum

Het Drents Museum heeft meerdere topstukken. Bij alle grote tentoonstellingen zijn er daarbij speciale familieroutes vol kijk-, spel-, doe-, en denkopdrachten. Ook leuk:

 • het grootste poppenhuis van Nederland: daarin leer je hoe het 250 jaar geleden in Drenthe was.
 • Codename: Energy, voor kinderen en (groot)ouders die alles willen weten over energie.
 • de Familiezondagen.

Boomkroonpad

Bij het Boomkroonpad in Drouwen kan je op 25 meter hoogte lopen tussen de boomtoppen. Het begint in de worteltunnel, waar de dieren onder de grond hun verhaal vertellen. Vervolgens klim je door de boomstam heen omhoog, waarna je tussen de toppen van de bomen steeds hoger klimt, tot een fantastisch uitzichtpunt over het bos.

Speelboerderij De Drentse Koe

De Drentse Koe is één van onze leukste uitjes met kinderen in Drenthe. De Drentse Koe is een echt boerenbedrijf in Ruinerwold waar je lekker kunt spelen. Er is een groot buitenterrein met:

 • kinderboerderij
 • speeltoestellen
 • kabelbaan
 • traptrekkers
 • springkussens

Ook is er een verwarmde speelschuur. In het restaurant moét je het huisgemaakte Drentse Koe-ijs proeven!

Veenpark

In Barger-Compascuum (bij Emmen) vind je openluchtmuseum Veenpark. In dit enorm grote museum komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen (plaggenhutten!) en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De klompenmaker en turfsteker zijn er elke dag aan het werk. Omdat je overal naar binnen kunt, is het Veenpark ook geschikt voor natte en koude dagen.

Speelgoedmuseum Kinderwereld

Speelgoedmuseum Kinderwereld is één van onze ‘historische’ tips voor uitjes met kinderen die ook leuk zijn voor volwassenen. Je ziet antiek speelgoed en ouderwetse poppen, treinen, auto’s en speelautomaten. Gelukkig kun je er ook zelf spelen. Dit kan binnen en buiten in een antieke draaimolen, op vélocipèdes, met tollen en nog veel meer ander ouderwets speelgoed. Ook is er een knutselzolder en treinpark. Leerzaam en nostalgisch dus.

Pannenkoeken eten

Kinderen zijn dol op pannenkoeken! Begin of eindig de dag af in één van de vele pannenkoekenrestaurants die je in Drenthe vindt. Succes gegarandeerd! 

Nog meer leuke uitjes

Je leest het: in Drenthe is er van alles te doen voor grootouders en hun kleinkinderen. Natuurlijk zijn er nog veel meer uitjes met kinderen te maken, maar dit waren volgens ons wel de beste tips voor jong én oud. Geniet ervan, allemaal.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!