Luisterverhaal van Drenthe

Fiep en het mysterieuze boek van Drenthe

Drenthe barst van de bijzondere verhalen! Luister naar het verhaal van Fiep en haar mysterieuze boek en ga met haar op avontuur door de Oerprovincie van Nederland. Duik in de wereld van de hunebedbouwers, volg het spoor van de schaapskudde en ontdek het verhaal van een echt gevangenisdorp.

 

Tips uit het luisterverhaal - Plekken in Drenthe waar Fiep over leest in haar mysterieuze boek

Schaapskudde

Een bezoek aan een schaapskooi is een hele belevenis. Er gebeurt van alles wanneer een paar honderd dames van huis vertrekken of weer terugkeren aan het eind van de middag. Gelukkig zijn daar de herder en zijn hond. Die zorgen ervoor dat alles toch altijd weer soepel verloopt. De schaapskudde Ruinen is één van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld. De ongeveer driehonderd schapen van de kudde zijn allemaal van het eeuwenoude ras het Drents heideschaap. Dagelijks, zowel in de zomer als de winter, begrazen de schapen de heide. Je bent elke dag van harte welkom om schaapsherder Michiel en zijn schapen te zien vertrekken of aankomen bij de kooi.

Meer over schaapskuddes
Een schaapsherder met zijn hond tussen de schaapskudde in Drenthe. Een passerende kudde schapen van dichtbij.

Dwingelderveld

Drenthe kent hele mooie natuur en één van de grootste, mooiste en bekendste gebieden van de provincie is toch wel het Dwingelderveld. Het grootste natte heidegebied van West-Europa. En het stilste plekje van Nederland! Tips in het Dwingelderveld zijn:

  • Bezoekerscentrum Dwingelderveld
  • The Nature Game Drenthe
  • Plankenpad - Boswandeling Spier
  • Uitkijktoren Ruinen
  • De twee schaapskooien
  • Vogelkijkhut Davidsplassen
  • Radiotelescoop
Meer over het Dwingelderveld
Luchtfoto van een herdershond die de kudde bijeen drijft op een heideveld bij het water.

Hunebedden

Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? Ze zijn gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Hunebedden hebben geen naam, maar wel een nummer. Het grootste hunebed van Nederland, D27, ligt in Borger. Dit hunebed is bijna 23 meter lang. Wil je meer weten over hunebedden, dan moet je zeker even naar het Hunebedcentrum in Borger. In dit museum maak je kennis met het Trechterbekervolk en D27 ligt hier direct om de hoek.

Bekijk alle hunebedden
Kinderen rennen naar een oude boerderij in het hunebedcentrum, gevolgd door hun ouders.

Gevangenisdorp Veenhuizen

Als je in Veenhuizen bent, zie je meteen dat hier iets bijzonders is gebeurd. Het ziet er anders uit dan welke plek in Drenthe of Nederland dan ook. Want Veenhuizen is één van de voormalige Koloniën van Weldadigheid, waar jarenlang gezinnen, wezen, bedelaars en landlopers verbleven. In het gesticht bevindt zich nu het Nationaal Gevangenismuseum. Veenhuizen heeft een lange geschiedenis als het gaat om dwangarbeid en heropvoeding. Vanaf 1875 was Veenhuizen een afgesloten gevangenisdorp waar je alleen mocht wonen als je er ook werkte (bijvoorbeeld als bewaker). Er waren 7 rangen in de bewaking, dus 7 verschillende types woningen. Je kon dus precies zien wie welke rang iemand had aan de hand van de woning waarin hij met zijn gezin woonde. 

Meer over Veenhuizen
Een gezin loopt door de poort van het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Een meisje is op het bedje in een vroegere cel gaan liggen en daar moeten zij en een jongetje erg om lachen.

Voor de medewerking aan het luisterverhaal,
met speciale dank aan:


Marjolein en Annelieke Knol van Langkous Producties,
Michiel Poelenije, schaapsherder van Schaapskudde Ruinen (Dwingelderveld), Gijs Klompmaker van het Hunebedcentrum Borger en Peter Sluiter van het Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen

 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!