Drents-Friese Woudroute

2 uren 18 minuten (46,0 km)
Beheerd door: Recreatieschap Drenthe

Met 6.100 hectare, is het Nationaal Park Drents-Friese Wold het één na grootste bosgebied van ons land. Maar het Wold is veel meer dan alleen bomen. Ontdek al fietsend de afwisseling in het gebied. Fiets van bos naar heide, van zandverstuiving naar vennetje en moeras. Deze bewegwijzerde fietsroute doet de volgende verschillende onderdelen van het Drents-Friese Wold aan: Berkenheuvel, bosgebied Boschoord, Doldersummerveld, Aekingerzand (Kale Duinen) en Aekingerbroek en een aantal dorpen waaronder het Friese dorp Appelscha.

De route start bij het Tourist Info kantoor in het dorp Diever. Tegenover dit kantoor is een ruime, gratis parkeerplaats aanwezig. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering, op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

foto

Tourist Info Diever

Bosweg 2 A
7981 LE Diever
foto

Tourist Info Diever

Bosweg 2 A
7981 LE Diever
Baarhuisje

Baarhuisje Begraafplaats Diever

Groningerweg 1 a
7981 LA Diever
Hunebed D52

Hunebed D52

7981 Diever
51
foto

Onderduikershol Diever

Wouwenaarweg
7981 Diever
kruiskerk

Kruiskerk Diever

Kruisstraat 1 A
7981 AR Diever
foto

St Pancratius kerk

Hoofdstraat 45
7981 AD Diever
oermuseum.jpg

OERmuseum West-Drenthe

Brink 7
7981 BZ Diever
diever.jpg

Voormalig raadhuis gemeente Diever

Brink 4
7981 BZ Diever
80 75 37
oude%20foto%20boterfabriek%20wapse.jpg

De Melkfabriek Wapse

Ten Darperweg, 82
7983KN WAPSE
59
informatiecentrum-Huenderhoeve-Sake-Elzinga1.jpg

Informatiecentrum Huenderhoeve

Huenderweg 1
8386 XB Doldersum
14
Speeltuin Doldersum

Speeltuin Doldersum

8386 Doldersum
12
21
tolhuis

Tolhuis Zorgvlied

Verwersweg 30
8437 PE Zorgvlied
33 23
Schaapskudde Drents Friese Wold

Schaapskooi Drents Friese Wold

Appelschaseweg 4
8438 SJ Wateren
82
88 85
Nationaal Park Drents Friese Wold

Nationaal Park Drents- Friese Wold

Terwisscha 6 a
8426SJ Appelscha
83 91
TIP_Appelscha.jpg

TIP Appelscha

Boerestreek 23
8426 BN Appelscha
bosberg

Uitkijktoren De Bosberg

Bosberg 2
8426 GJ Appelscha
63 61 53 67 69
lijkwagenhuis

Lijkwagenhuis Diever

Bosweg 3
7981 LE Diever
foto

Tourist Info Diever

Bosweg 2 A
7981 LE Diever

Beschrijving

foto

Tourist Info Diever

Bosweg 2 A
7981 LE Diever
 • Het dorp Diever is rond 1181 ontstaan en is tegenwoordig het meest bekend van het Shakespeare openluchttheater. Aan de oostrand van het dorp ligt een hunebed.
 • Aan de Brink in Diever vind je het voormalige Schultehuis uit 1604 waar vroeger recht werd gesproken. Hier is nu het Oermuseum West-Drenthe gevestigd. Tegenover het Schultehuis staat een opvallend gebouw met 2 zuilen en een balkon; dit is het voormalige raadhuis van de gemeente Diever. De Sint Pancratius kerk ook gelegen aan de Brink, stamt uit de 14e eeuw.
 • Berkenheuvel is een onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Opvallend zijn de grove dennen met kraaiheide er onder. In het Wapserzand, een onderdeel van Berkenheuvel, ligt een gerestaureerd onderduikershol uit de Tweede Wereld Oorlog.
 • Het grote bosgebied Boschoord is eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid. In Boschoord ligt Hoeve Boschoord, de voormalige Kolonie VII van de Maatschappij. Het is nu een behandel- en begeleidingscentrum voor licht verstandelijk beperkte mensen.
 • Het Doldersummerveld is één van de soortenrijkste heidevelden van Nederland. Het bestaat uit vochtige heide en begroeid stuifzand. Het ernaast gelegen Wapserveld is verbonden met het Doldersummerveld. Op beide gebieden wordt de heide onderhouden door een schaapskudde. Informatiecentrum Huenderhoeve bevindt zich in een voormalige schaapskooi nabij het Doldersummerveld. In dit centrum krijg je informatie over het heidebeheer, het esdorp Doldersum en het brongebied van de Vledder Aa.
 • Het dorp Zorgvlied ligt vlak aan de grens met de provincie Friesland. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de in 1930 gesloopte villa ‘Zorgvlied’.
 • Het stuifzandgebied Aekingerzand of Kale Duinen is het grootste actieve stuifzandgebied van Noord-Nederland. Het stuifzand is ontstaan door overbeweiding en plaggen van heidevelden. Het gebied kent een uniek planten- en dierenleven dat leeft bij de gratie van stuivend zand. Midden in het Aekingerzand is een uitkijktoren van Staatsbosbeheer gelegen. Zeker de moeite waard om even van de route af te wijken of fiets even om voor een frisse duik in het Canadameer.
 • Het Aekingerbroek en het Drentse Broek aan de rand van het Aekingerzand was vroeger een blauwgrasland en is het brongebied van de Vledder Aa. Vanaf hier stroomt de Vledder Aa meanderend via Wateren, Doldersum en Vledder naar de Wapserveensche Aa.
 • De route voert verder naar Terwisscha waar het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer is gelegen. Hier kan men naast informatie over de natuurlijke rijkdom van het park en de recreatieve mogelijkheden, ook ervaringen opdoen met zintuigen, dus ruiken, horen, zien zoals ook in het Wold zelf te beleven valt. Horeca en speelmogelijkheden voor kinderen zijn aanwezig.
 • Het dorp Appelscha wordt voor het eerst genoemd in 1247 onder de naam Appels en vanaf de 19e eeuw onder de huidige naam. Appelscha betekent Appelbosje. De kerk van Oud-Appelscha is gebouwd in 1903. In de moderne klokkenstoel hangt een klok uit het jaar 1435.
 • De uitkijktoren op de Bosberg in Appelscha is een ware belevenis. De toren staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 27 meter hoge stuifduin en is zelf 35 meter hoog. Helemaal bovenin is een panoramadek, met glazen ‘zijtakken’.
 • Vanuit Appelscha fiets je door de Boswachterij Appelscha en Smilde terug naar Diever. Onderweg is het genieten van het bosrijke gebied en het uitzicht over de heidevelden. Vlak voor Diever kun je nog even van de route af om een kijkje nemen bij het Shakespeare openluchttheater. Dan terug naar Diever met pal aan het fietspad het oude tolhuis, herkenbaar aan het ronde zijraam.
 • Terug in Diever vind je gezellige horecagelegenheden om even uitrusten van de fietstocht.
foto

Tourist Info Diever

Bosweg 2 A
7981 LE Diever
51
80
75
37
59
14
12
21
33
23
82
88
85
83
91
63
61
53
67
69