Het Koloniepad

(42,0 km)

 • Download
 • Het Koloniepad is een wandelpad tussen de twee koloniën Frederiksoord en Veenhuizen in Drenthe (Unesco Werelderfgoed). Het pad van 42 kilometer doorkruist maar liefst 3 prachtige natuurgebieden: Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Doldersummerveld en het Fochteloërveen. Van het bijzondere cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid loop je zo de authentieke en ongerepte natuur in. Geniet van ongekende vergezichten en laat je verrassen door de stilte die je hier nog ervaart!

  Parkeren en OV

  Bij het startpunt …

  Het Koloniepad is een wandelpad tussen de twee koloniën Frederiksoord en Veenhuizen in Drenthe (Unesco Werelderfgoed). Het pad van 42 kilometer doorkruist maar liefst 3 prachtige natuurgebieden: Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Doldersummerveld en het Fochteloërveen. Van het bijzondere cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid loop je zo de authentieke en ongerepte natuur in. Geniet van ongekende vergezichten en laat je verrassen door de stilte die je hier nog ervaart!

  Parkeren en OV

  Bij het startpunt van de route is voldoende parkeergelegenheid, maar in de buurt ook. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte Beukenlaan, dan ben je vlakbij het startpunt.  Plan hier je OV-reis

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wat eten of drinken tijdens (delen van) deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Frederiksoord of bij andere horecagelegenheden onderweg in Frederiksoord of Wilhelminaoord.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Museum de Proefkolonie
  Majoor van Swietenlaan 1 a
  8382 CE Frederiksoord
  1

  Ontdek onze meerdaagse voordeel-arrangementen en geniet volop van uw verblijf. Als u rechtstreeks boekt, betaalt u geen boekingskosten.

  Grenzeloos - Slapen Eten Beleven Kaal te boeken op basis van logies, maar ook met ontbijt en evt. diners vanuit het restaurant. Deze kamer heeft een keuken, ideaal voor o.a. langere periodes.
  2

  Hotel restaurant Villa Nova is een sfeervol familiebedrijf op een prachtige locatie aan de rand van nationaal park het Drents Friese Wold. . Bijzonder is het naastgelegen paardenhotel.

  Hotel Restaurant Villa Nova
  3

  Appelscha (Fries: Appelskea, Stellingwerfs: Appelsche) is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuidoosten van Drachten, tussen Oosterwolde en Dwingeloo.

  Appelscha
  4

  Het Fochteloërveen is een hoogveengebied vlakbij Veenhuizen. In de 18e en 19e eeuw werd de massale turfwinning stopgezet en slechts dit hoogveengebied bleef bestaan. Door goed waterbeheer is het een gebied waar zeldzame planten en dieren voorkomen.

  Fochteloërveen
  Eindpunt: Gevangenismuseum Veenhuizen
  Oude Gracht 1
  9341 AA Veenhuizen

  Beschrijving

  Startpunt: Museum de Proefkolonie
  Majoor van Swietenlaan 1 a
  8382 CE Frederiksoord

  Het pad is 42 kilometer lang, gaat over de wandelknooppunten en doorkruist maar liefst 3 prachtige natuurgebieden.

  Eindpunt: Gevangenismuseum Veenhuizen
  Oude Gracht 1
  9341 AA Veenhuizen

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee