MTB route Zuid "Rondom Dwingeloo" richting Ruinen

(75.0 km)

 • Download
 • Één van de 4 schitterende GPS-routes met start/finish op de Brink in Dwingeloo. Hoofdzakelijk over bestaande MTB-routes met originele verbindingsstukken. Download voor het fietsen altijd hier de (laatst) beschikbare versie.

  Parkeren

  Parkeren kan bij Hotel & Restaurant Wesseling, Brink 26, 7991 CH Dwingeloo.

  Bewegwijzering

  De route wordt niet bewegwijzerd, maar je kunt de route downloaden met de download knop bovenaan. 

  Verbindingsroutes

  Verbindingsroutes naar andere MTB-routes worden veelal met een zwarte opdruk aangegeven en soms met een twee kleuren opdruk. Klik hier voor alle informatie over MTB routes.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo
  1

  Het Terhorsterzand is circa 181 ha groot en ligt ten zuiden van Beilen. Het is een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is "vastgelegd", doordat er in 1900 dennen zijn aangeplant. Het Terhorsterzand bestaat uit een aantal gedeelten.

  Terhorsterzand
  2

  Het uitzichtpunt de Schapenkop is gebouwd op de geluidswal in de Holtveenslenk. Het uitzichtpunt heeft hetzelfde beeldmerk gekregen als het Nationaal Park (het Drentse heideschaap). Het bouwwerk is ca. vijf meter hoog, en biedt uitzicht over het gebied.

  Uitzichtpunt Schapenkop 'De Keep'
  3

  Commissaris Cramerpad

  Commissaris Cramerpad
  4

  De schaapskooi van Natuurmonumenten bevindt zich in Lhee en is ongeveer 10 minuten lopen van de parkeerplaats langs de weg van Lhee en Kraloo. Vertrek- en aankomst van de kudde vanaf mei tot en met...

  Dwingelder schaapskudde
  5

  De Dwingeloo Radiotelescoop, geopend in 1956, is sinds 2009 rijksmonument en is een van de oudste en internationaal beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije...

  Radiotelescoop Dwingeloo
  Eindpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Beschrijving

  Startpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Extra Info

  • Vanaf de Brink ga je eerst richting het noordelijke deel van de route van Dwingeloo die je vooral over lange, brede bospaden of kleine stukjes singletrack voert. Je steekt even de A28 over om het bikepark Ter Horst mee te pakken waarna je weer terugkeert naar de route van Dwingeloo. 
  • Bij de uitkijktoren van Spier verlaat je deze route om via zandpaden en een lange asfalt weg naar de route van Ruinen te rijden.
  • Deze route is speciaal aangelegd voor mountainbikers en loopt dwars door de boswachterij in Ruinen. Dit was vroeger heide, tussen 1940 en 1952 is er bos aangelegd. Het bos bestaat vooral uit rechte rijen naaldbomen; maar je komt tijdens deze route ook heide en moerassig hoogveen tegen.
  • Langs het Olde Posthuus rijd je over het Commissaris Cramerpad (mooiste fietspad van Drenthe) terug naar de route van Dwingeloo. Je bevindt je dan weer in het Nationaal Park Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Je vindt er maar liefst twee schaapskuddes met herder.
  • Naast heide kom je ook bossen en vennetjes tegen, met veel bijzondere planten. Ook vind je er zeldzame vlinder- en vogelsoorten.  De route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is meestal onverhard.
  • Je passeert daarbij het Planetron en het Infocentrum Lhee van Staatsbosbeheer.
  • Omdat het Nationaal Park Dwingelderveld veel toerisme aantrekt, kruis je af en toe wandel- en ruiterpaden.
  • Het lang parkeren punt "Beleef de ruimte" in Dwingeloo bevind zich achter het Grand Café De Brink. Wanneer je langs het startpunt Brink 26 rijdt bevind het Grand café zich aan de overkant, via het kerkpad rijdt je linksom naar het lang parkeren punt. Vanaf daar ga je met de fiets terug naar het startpunt: 
  • Steengoed idee!
   Fiets meerdere #RondomDwingeloo routes achter elkaar op één dag en verdien er een trofée mee. Een uniek keitje met inscriptie; 2 routes 'KEI-goed', 3 routes 'KEI-maf' en voor de ultra’s alle vier de routes 'KEI-tergek'. 
   Gratis af te halen (samen met een drankje naar keuze) bij Hotel & Restaurant Wesseling op vertoon van je Strava file.
  • Fiets altijd volgens de regels: https://www.natuurmonumenten.nl/mountainbiken/buitencode-voor-sporters-de-natuur
  Eindpunt: Hotel & Restaurant Wesseling
  Brink 26
  7991 CH Dwingeloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!