Blauwe route Drents Friese Wold

(18,0 km)

 • Download
 • Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarmee een Natura 2000 gebied. Het Nationaal Park bestaat uit 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. De duinen van het Aekingerzand zijn kenmerkend, de spartelplas ‘Canadameer’ een heerlijke plek om met je paard te bezoeken.

  Voor ruiter- en menners zijn …

  Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarmee een Natura 2000 gebied. Het Nationaal Park bestaat uit 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. De duinen van het Aekingerzand zijn kenmerkend, de spartelplas ‘Canadameer’ een heerlijke plek om met je paard te bezoeken.

  Voor ruiter- en menners zijn in het Nationaal Park Drents-Friese Wold een 4 tal dagroutes uitgezet met elk een eigen kleur pictogram bordje. De dagroutes duren ca 2 uur en starten op 4 verschillende locaties. Er zijn  ook zwarte ruiter/men paden dit zijn verbindingspaden om een route in te korten of te verbinden.

  De Routes vanuit Diever, Appelscha, Zorgvlied en Hoogersmilde gaan door het Drents-Friese Wold. De Desperadoroute is een dagroute richting Vledder. Deze is paars aangegeven en een stuk langer, ongeveer 27 km.

  Blauwe Route
  Een mooie dagroute over het Doldersummerveld. Laat je verwonderen over de vergezichten, de ruimte en stilte die je hier beleeft. Ook rijd je door leuke dorpjes.

  Belangrijke informatie
  In het Nationaal Park lopen diverse rassen koeien en schapen in verschillende begrazingsgebieden. Blijf rustig doorrijden, trek geen aandacht, rij er met een bocht omheen zodat u ruime afstand houdt of keer om als u het niet vertrouwt. U bent te gast in hun leefgebied. Sluit de hekken goed na het passeren, zo blijven de dieren in de begrazinggebieden. 

  Heeft u op- en aanmerkingen over ruiterroutes binnen het Nationaal Park dan kunt u dat melden bij de boswachter (l.koel@staatsbosbeheer.nl) telefoonnummer kantoor Hoogersmilde 0592-459431. Zij zal hier dan zo snel mogelijk aandacht aan besteden, en waar nodig actie ondernemen.

  Gouden regels voor een prettig verblijf in het Nationaal Park voor iedereen:

  • Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken.
  • Laat uw paard niet van struiken of bomen eten.
  • Passeer andere recreanten stapvoets, dit voorkomt ergernis en stofwolken
  • Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Ook kunnen hoeven de bodem beschadigen waardoor een ven lek kan raken.
  • Een speciale spartelvijver bevindt zich ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren. Makkelijk bereikbaar vanaf trailerparkeerplaats het Halve Maantje.
  • Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken.
  • Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.

  Ruiterbedrijven
  Huifkarverhuur Estelle – Oude Willem
  Manege Ludanchelo Hoeve – Wateren
  Manege RCA – Appelscha
  Park Drentheland – Zorgvlied
  Hoeve Morgenster – Doldersum
  Landgoed Alberthoeve – Wateren
  Villa Nova – Zorgvlied
  Reëenwissel - Hoogersmilde

  Start route
  Hoeve Morgenster (vooraf telefonisch reserveren ivm parkeren)
  Huenderweg 17, 8386 XB Doldersum
  0521 388 073

  GPS coördinaten
  X 213304,9155
  Y 548718,7932

  Dit ga je zien

  Startpunt: 8386 XB Doldersum
  1

  B&B Hoeve Morgenster ligt op een schitterende locatie nabij het Drents Friese Wold en de bossen van

  Hoeve Morgenster
  2

  Restaurant Grenzeloos ligt aan de rand van het Drents-Friese Wold. Dit is het op één na grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland.

  Grenzeloos - Slapen Eten Beleven
  Eindpunt: 8386 XB Doldersum

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee