Paarse route 'In het spoor van de Desperado's'

(27,0 km)

 • Download
 • Volg het spoor van de Desperado’s door de bossen van Noordwolde-Vledderveen-Doldersum-Zorgvlied. Deze 27 km lange men- en ruiterroute volgt de sporen van de vluchtelingen uit de Koloniën van Weldadigheid. Deze 'desperado's' wilden zich niet meer aan het strenge
  regime van de Maatschappij van Weldadigheid onderwerpen. Zij vluchtten in het holst van de nacht naar de bossen rondom Vledderveen.

  Als het deze deserteurs lukte om …

  Volg het spoor van de Desperado’s door de bossen van Noordwolde-Vledderveen-Doldersum-Zorgvlied. Deze 27 km lange men- en ruiterroute volgt de sporen van de vluchtelingen uit de Koloniën van Weldadigheid. Deze 'desperado's' wilden zich niet meer aan het strenge
  regime van de Maatschappij van Weldadigheid onderwerpen. Zij vluchtten in het holst van de nacht naar de bossen rondom Vledderveen.

  Als het deze deserteurs lukte om in één nacht een plaggenhut met rokende schoorsteen te bouwen, dan werd hun aanwezigheid gedoogd. In de zomer werkten de desperado's in het veen, in de winter vlochten ze manden van wilgentenen. Op deze manier konden ze in hun levensbehoefte voorzien.

  Volg de route aan de hand van de paarse routebordjes.

  Opstapplaatsen met trailerparkeerplaats (groepen graag van tevoren bellen of het mogelijk is om te parkeren).
  • Hoeve 202, Oostvierdeparten 25 Noordwolde
  • Hoeve Morgenster, Huenderweg 17 Doldersum
  • Vakantie Landgoed Alberthoeve, Wateren 24 Wateren

  Belangrijke informatie

  In het Nationaal Park lopen diverse rassen koeien en schapen in verschillende begrazingsgebieden. Blijf rustig doorrijden, trek geen aandacht, rij er met een bocht omheen zodat u ruime afstand houdt of keer om als u het niet vertrouwt. U bent te gast in hun leefgebied. Sluit de hekken goed na het passeren, zo blijven de dieren in de begrazinggebieden. 

  Heeft u op- en aanmerkingen over ruiterroutes binnen het Nationaal Park dan kunt u dat melden bij de boswachter (l.koel@staatsbosbeheer.nl) telefoonnummer kantoor Hoogersmilde 0592-459431. Zij zal hier dan zo snel mogelijk aandacht aan besteden, en waar nodig actie ondernemen.

  Gouden regels voor een prettig verblijf in het Nationaal Park voor iedereen:

  • Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken.
  • Laat uw paard niet van struiken of bomen eten.
  • Passeer andere recreanten stapvoets, dit voorkomt ergernis en stofwolken
  • Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Ook kunnen hoeven de bodem beschadigen waardoor een ven lek kan raken.
  • Een speciale spartelvijver bevindt zich ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren. Makkelijk bereikbaar vanaf trailerparkeerplaats het Halve Maantje.
  • Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken.
  • Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Boylerstaat 12
  Doldersum
  1

  Hotel restaurant Villa Nova is een sfeervol familiebedrijf op een prachtige locatie aan de rand van nationaal park het Drents Friese Wold. . Bijzonder is het naastgelegen paardenhotel.

  Hotel restaurant Villa Nova
  2

  Ontdek onze actie meerdaagse voordeelarrangementen en geniet volop van uw verblijf. Boek nu zonder boekingskosten.

  Grenzeloos - Slapen Eten Beleven
  3

  Camping Zonnekamp is een rustige camping, gelegen op de grens tussen Drenthe en Friesland. Aan de rand van het Drents Friese Wold. De camping is onderverdeeld in jaar-,seizoen en toeristische kampeerplaatsen. Ook hebben we enkele chalets voor de verhuur.

  Camping Zonnekamp
  Eindpunt: Boylerstraat 12
  Doldersum

  Beschrijving

  Startpunt: Boylerstaat 12
  Doldersum

  Bed & Box en opstapplaatsen:


  A. Hotel Restaurant Villa Nova in Zorgvlied
  Dorpsstraat 38 – www.villa-nova.nl
  B. Hoeve 202 in Noordwolde
  Oostvierdeparten 25 – www.hoeve202.com
  C. Hoeve Morgenster in Doldersum
  Huenderweg 17 – www.demorgenster.eu
  D. Vakantie Landgoed Alberthoeve in Wateren
  Wateren 24 - www.alberthoeve.nl


  Groepen graag van tevoren even bellen
  of het mogelijk is om te parkeren

  Eindpunt: Boylerstraat 12
  Doldersum

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee