Het Oertijdpad

2 uur 20 minuten (13.5 km)

 • Download
 • Het Oertijdpad is een wandeling van 13,5 km met digitale gids. Je start vanag het Hunebedcentrum en beleeft de geschiedenis van het leven op de Hondsrug van de IJstijd tot nu. De route neemt je mee langs mammoeten, hunebedden en de eerste boerderijen in deze regio. Een gids van het Hunebedcentrum vertelt je over de leefwijze van de inwoners van vroeger, het landschap en de flora en fauna. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  De route start b…

  Het Oertijdpad is een wandeling van 13,5 km met digitale gids. Je start vanag het Hunebedcentrum en beleeft de geschiedenis van het leven op de Hondsrug van de IJstijd tot nu. De route neemt je mee langs mammoeten, hunebedden en de eerste boerderijen in deze regio. Een gids van het Hunebedcentrum vertelt je over de leefwijze van de inwoners van vroeger, het landschap en de flora en fauna. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  De route start bij het Hunebedcentrum. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Wil je met het openbaar vervoer naar het beginpunt van de route komen? De dichtsbijzijnde bushalte is de halte 'Borger Rotonde'. Vanaf hier is her ongeveer 15 minuten lopen naar het startpunt. Plan hier je OV-reis. 

  Bewegwijzering

  Dit is een route met digitale gids. Je kunt de video’s en verhalen vooraf downloaden zodat je onderweg minder mobiele data gebruikt. Bij elk interessant punt vind je een videobericht met informatie. Download hiervoor de gratis 'Drenthe routes' app in de Playstore of Appstore.

  Honden

  Honden zijn niet toegestaan bij het Hunebedcentrum.

  Eten en drinken
  In Drouwen en Borger kun je op diverse locaties lekker eten en drinken of je telefoon (en jezelf) even opladen.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hunebedcentrum
  Hunebedstraat 27
  9531 JV Borger
  1

  Ooit hebben in Drenthe mammoeten rondgelopen. Opgegraven botten vormen daarvoor de nog tastbare overblijfselen. In Borger is door de gemeente Borger-Odoorn een speciaal fiets-/wandelpad ontworpen die de naam Mammoetpad heeft gekregen.

  Mammoetpad
  2

  Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, Emmen en Bronneger. Deze hunebedden vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.

  Hunebed D23, D24 en D25
  3

  Grafheuvel De Hondsrug
  4

  Op de Hondsrug, tussen de plaatsen Drouwen en Gasselte, ligt het natuurgebied ‘Het Drouwenerzand’. Het is een stuifzandgebied en tot de 20ste eeuw werden wegen regelmatig bedolven onder het zand waardoor het niet meer begaanbaar was.

  Drouwenerzand
  5

  Dit beeld bestaat uit twee draagstenen met daar boven op, een steen in de vorm van een maansikkel.

  De Gewichtheffer
  Eindpunt: Hunebed D27
  Hunebedstraat 27
  9531 JV Borger

  Beschrijving

  Startpunt: Hunebedcentrum
  Hunebedstraat 27
  9531 JV Borger

  Wil je de audiovisuele beleving van het Oertijdpad meemaken? Download dan de 'Drenthe routes' app in de playstore of appstore!

  Eindpunt: Hunebed D27
  Hunebedstraat 27
  9531 JV Borger

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!