Dorpsommetje Terhorst-Smalbroek

1 uur 29 minuten (7.5 km)

 • Download
 • Dorpsommetje Terhorst-smalbroek is een wandelroute van 7,5 km vanaf Terhorst in Beilen; een kleine boerengemeenschap ontstaan in de 17e eeuw. Tijdens deze route wandel je over de heide en langs de Makkummerplas. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  De route start in Terhorst, zoek hier een veilige parkeerplek. Parkeren is gratis. Je kunt ook parkeren bij Parkeerplaats Terhorsterzand, daar loopt de route langs. Het is niet zo goed met het OV te bereiken.

  Bewegwijzering

  Deze route is ni…

  Dorpsommetje Terhorst-smalbroek is een wandelroute van 7,5 km vanaf Terhorst in Beilen; een kleine boerengemeenschap ontstaan in de 17e eeuw. Tijdens deze route wandel je over de heide en langs de Makkummerplas. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  De route start in Terhorst, zoek hier een veilige parkeerplek. Parkeren is gratis. Je kunt ook parkeren bij Parkeerplaats Terhorsterzand, daar loopt de route langs. Het is niet zo goed met het OV te bereiken.

  Bewegwijzering

  Deze route is niet bewegwijzerd. Je download de route via de knop 'Download' hierboven en vindt een gedetailleerde omschrijving bij 'Beschrijving'. 

  Honden

  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Eten en drinken
  Onderweg of na je wandeling iets eten of drinken? In Beilen vind je veel verschillende leuke horecagelegenheden. 

  Dit ga je zien

  Startpunt: Terhorst 9
  9411 Beilen
  1

  Onze camping ligt aan de rand van Beilen (10 minuten fietsen) en op loop- en fietsafstand van mooie natuurgebieden.

  Mini-camping Terhorst
  2

  Makkumerplas | de grootste plas op het Terhorsterzand.

  Makkumerplas
  3

  Het Terhorsterzand is circa 181 ha groot en ligt ten zuiden van Beilen. Het is een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is "vastgelegd", doordat er in 1900 dennen zijn aangeplant. Het Terhorsterzand bestaat uit een aantal gedeelten.

  Terhorsterzand
  4

  Smalbroek

  Smalbroek
  Eindpunt: Terhorst 9
  9411 Beilen

  Beschrijving

  Startpunt: Terhorst 9
  9411 Beilen

  Terhorst
  Op Terhorst ontstond vermoedelijk begin 17e eeuw een kleine boerengemeenschap ook ingesloten door heide met aangrenzende es. De schapen werden op de heide geweid, ook op de heide tussen Terhorst en Spier. Hierdoor zijn op de heide paden ontstaan tussen Spier en Terhorst en richting Beilen.

  Smalbroek en kerkepad
  Voor het grotere verkeer, wagens enz., was er een zandweg tussen Spier en Beilen over Smalbroek. De naam Smalbroek betekent een ·smal pad’ door moerassig gebied, het gebied langs de Beilerstroom. Een pad vanaf Spier naar Beilen over de heide werd rond 1900 door kerkgangers gebruikt om naar de kerk in Beilen te gaan. Dit werd dan ook het kerkepad genoemd, in het verlengde lag het Nachtegaalpad wat van Terhorst naar Beilen liep. Dit kerkepad was de aanleiding om het dorpsommetje te realiseren, delen van dit vroegere pad zijn in beide routes terug te vinden en staan met andere bijzonderheden beschreven in het boekje.

  Routeomschrijving:

  1. Start op het brinkje in Terhorst;
  2. tegenover het brinkje het zandpad volgen de es op;
  3. zandpad komt uit op fietspad, dit rechtdoor volgen en na ongeveer som rechts afbuigen, gravelpad volgen (parallel aan fietspad) tot aan splitsing bij parkeerplaats;
  4. bij de parkeerplaats linksaf het pad langs het fietspad volgen tot de slagboom. Bij de slagboom het fietspad oversteken en het brede zandpad langs de bosrand volgen;
  5. eerste pad linksaf, het klaphek door. Het pad met een bocht naar links en weer naar rechts over de heide volgen. Steeds rechtdoor tot u het volgende klaphek ziet. 20m voor klaphek linksaf. Volg het pad, houd de bank aan uw linkerhand. Ga door het bos tot u de volgende plas voor u ziet. Op het kruispunt van paden rechtsaf, pad tussen de twee plassen door volgen;
  6. op t·splitsing rechtsaf, volg het weer bredere pad langs de noordzijde van de Makkumer plas. Door het klaphek komt u weer bij het bos, op het kruispunt van paden rechtdoor;
  7. volg het pad rechtdoor tot aan de t-splitsing bij het heideveldje. Hier rechtsaf, houd het bos aan de rechterhand;
  8. op de eerste kruising van paden linksaf de heide op;
  9. op kruisingen rechtdoor aanhouden tot u bij de spartelvijver komt. Hier linksaf, pad met de vijver aan uw rechterhand volgen.
  Eindpunt: Terhorst 9
  9411 Beilen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!