Als een droom - Van Gogh wandelroute

(17.0 km)

 • Download
 • De vierde route ‘Als een droom’ (17 kilometer) volgt voor een flink deel de oude route die Van Gogh te voet aflegde na zijn bezoek aan Zweeloo. Ook kom je bij Nieuw-Amsterdam/Veenoord langs de route van de trekschuit die Vincent nam op zijn reis vanaf Hoogeveen.

  Geïnspireerd door verhalen van andere kunsten…

  De vierde route ‘Als een droom’ (17 kilometer) volgt voor een flink deel de oude route die Van Gogh te voet aflegde na zijn bezoek aan Zweeloo. Ook kom je bij Nieuw-Amsterdam/Veenoord langs de route van de trekschuit die Vincent nam op zijn reis vanaf Hoogeveen.

  Geïnspireerd door verhalen van andere kunstenaars, trok Vincent van Gogh in de herfst van 1883 naar Drenthe. Hij kwam aan op het treinstation van Hoogeveen en na enkele weken reisde hij per trekschuit verder naar Zuidoost-Drenthe. Stap tijdens deze wandelroutes in de voetsporen van Van Gogh. Reis langs de locaties waar hij verbleef, schilderde en tekende. De wandelroutes laten je ontdekken wat Vincent hier beleefde en leiden je langs het landschap waar hij verliefd op werd. Er zijn vier Van Gogh Drenthe wandelroutes beschikbaar. 

  De routes zijn verrijkt met podcasts die je aanvullende informatie geven.

  Wil je weten waar je onderweg wat kunt eten en drinken of waar je in de omgeving van de route kunt overnachten? Bekijk hier de horeca, overnachtingslocaties en fietsverhuurpunten in de buurt.

  Parkeren en OV
  Er zijn parkeerplekken in de nabije omgeving beschikbaar.

  Vlakbij het beginpunt bevindt zich busstation Zweeloo, een hub met directe verbindingen naar Emmen (lijn 22 en 27), Hoogeveen (lijn 27), Beilen-Assen (lijn 22) en Coevorden (lijn 25). Vlak bij het eindpunt ligt treinstation Nieuw-Amsterdam. Kijk op www.9292ov.nl voor de actuele tijden of bel (0900) 9292.

  Bewegwijzering
  De routes worden met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je in de routegids en op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten.

  Deze route gaat deels over onverharde, soms drassige wegen. Deze route is niet daarom niet wielvriendelijk.

  Wil je net als Vincent van Gogh blijven slapen in Drenthe, kijk dan opwww.drenthe.nl/verblijven-overnachten. Wil je meer informatie over andere Van Gogh activiteiten in Drenthe, kijk dan op www.vangoghdrenthe.nl 

  • Als een droom routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdstraat 15
  7851 TA Zweeloo
  1

  In de briefwisseling met zijn broer schrijven Vincent en Theo over de kunstenaar Max Liebermann die in Zweeloo heeft geschilderd.

  Kunstenaars in Zweeloo
  3

  Veel wegen in Drenthe waren onverhard en in natte periodes moeilijk begaanbaar. Vincent schrijft over het zuidelijk deel van zijn tocht:

  Over oude wegen
  5

  Hervormde kerk in Sleen

  Hervormde kerk Sleen
  6

  Op zijn weg terug stopt Vincent waarschijnlijk bij deze oude herberg op brink 9 om een kop koffie en een snee boerenmik te eten.

  Het spinnewiel
  8

  Als Vincent tegen het vallen van de avond over de dijk loopt, ontmoet hij op de modderige zandweg nog een schaapskudde met herder. Hij loopt even met hen op om te zien hoe de dieren in de schaapskooi verdwijnen.

  Eivormige massa’s
  9

  De trekvaartroute van Hoogeveen naar Nieuw Amsterdam/Veenoord.

  Vaarroute
  11

  De ophaalbrug die Vincent schilderde lag precies op de gemeentegrens tussen Veenoord en Nieuw Amsterdam.

  Voormalige ophaalbrug
  12

  Het enige permanent voor het publiek toegankelijke huis waar Vincent logeerde en werkte in Nederland.

  Van Gogh Huis Drenthe

  Beschrijving

  Startpunt: Hoofdstraat 15
  7851 TA Zweeloo

  Extra Info

  • De routes worden met bruin-witte bordjes aangegeven in het landschap. Onderweg kun je in de routegids en op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten.
  • De routes gaan deels over onverharde, soms drassige wegen. Aan het begin van iedere route staat of deze wielvriendelijk is. De wielvriendelijke opties zijn aangegeven in de papieren wandelgids die te koop zijn bij de lokale Tourist Infopunten.
  • Om overlast van flora en fauna (teken,brandnetels etc.) te voorkomen, raden we aan om een lange broek en stevige schoenen te dragen.
  • Niet op elke route wandel je langs eet- of drinkgelegenheden, maar overal staan bankjes of picknicktafels waar je, net als Vincent van Gogh waarschijnlijk deed, kunt eten in de buitenlucht.
  12

  Het enige permanent voor het publiek toegankelijke huis waar Vincent logeerde en werkte in Nederland.

  Van Gogh Huis Drenthe

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!