Ruiterroute Terhorsterzand

(4,0 km)

 • Download
 • Het Terhosterzand is een natuurgebied ten zuiden van Beilen. Het natuurgebied is een klein, maar gevarieerd terrein met uitgestoven laagten, veenputrestanten, droge en vochtige heide met een ven en jeneverbesstruwelen. Er zijn zandpaden waarlangs een bewegwijzerde ruiterroute is uitgezet. Volg de route aan de hand van de routebordjes. 

  Parkeren
  Je kunt de route starten vanaf het parkeerterrein aan het Koninginnepad in Beilen waar je ook de trailer kunt parkeren. 

  Gouden regels voor een prettig verblijf in de natuur:
  •    Buite…

  Het Terhosterzand is een natuurgebied ten zuiden van Beilen. Het natuurgebied is een klein, maar gevarieerd terrein met uitgestoven laagten, veenputrestanten, droge en vochtige heide met een ven en jeneverbesstruwelen. Er zijn zandpaden waarlangs een bewegwijzerde ruiterroute is uitgezet. Volg de route aan de hand van de routebordjes. 

  Parkeren
  Je kunt de route starten vanaf het parkeerterrein aan het Koninginnepad in Beilen waar je ook de trailer kunt parkeren. 

  Gouden regels voor een prettig verblijf in de natuur:
  •    Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken.
  •    Laat uw paard niet van struiken of bomen eten.
  •    Passeer andere recreanten stapvoets, dit voorkomt ergernis en stofwolken
  •    Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Ook kunnen hoeven de bodem beschadigen waardoor een ven lek kan raken.
  •    Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken.
  •    Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Koninginnepad
  9411 Beilen
  1

  Makkumerplas | de grootste plas op het Terhorsterzand.

  Makkumerplas
  2

  Het Terhorsterzand is circa 181 ha groot en ligt ten zuiden van Beilen. Het is een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is "vastgelegd", doordat er in 1900 dennen zijn aangeplant. Het Terhorsterzand bestaat uit een aantal gedeelten.

  Terhorsterzand
  3

  Recreatieplas Ter Horsterzand ligt in een bosrijk gebied tussen Beilen en Spier en heeft een zandstrand van ongeveer 20m breed. Het water is ondiep (max. 1m) en daarom zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Er zijn geen toiletten en horeca.

  Recreatieplas Ter Horsterzand
  Eindpunt: Koninginnepad
  9411 Beilen

  Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

  Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

  Ik doe mee