Museum route

(28.4 km)

  • Download
  • Dit is een route van Koloniën van Weldadigheid, deze kan worden gestart bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum, begin dan vanaf punt 14 en vervolg de route zoals hij staat beschreven.

    Welkom in het gebied van de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Een uniek stuk Nederlandse geschiedenis met een rijke historie gelegen in Drenthe, Friesland en Overijssel. Omringd door drie schitterende Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben Wieden en het Dwingelderveld. Een prachtige uitvalsbasis voor uw fietstocht.

    Deze fietsroute brengt u langs 'De schatkamers van Westerveld'. Breng…

    Dit is een route van Koloniën van Weldadigheid, deze kan worden gestart bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum, begin dan vanaf punt 14 en vervolg de route zoals hij staat beschreven.

    Welkom in het gebied van de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Een uniek stuk Nederlandse geschiedenis met een rijke historie gelegen in Drenthe, Friesland en Overijssel. Omringd door drie schitterende Nationale Parken: het Drents-Friese Wold, Weerribben Wieden en het Dwingelderveld. Een prachtige uitvalsbasis voor uw fietstocht.

    Deze fietsroute brengt u langs 'De schatkamers van Westerveld'. Breng een bezoek aan het Zeemuseum Miramar en Museum Valse Kunst in Vledder, het OERmuseum in Diever en Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Vier uiteenlopende musea die van uw fietstocht, door de prachtige Drentse dorpen en natuur, een ware belevenis maken. Natuur en cultuur komen hier samen!

    Museum Valse kunst: In het voormalige gemeentehuis van Vledder wordt het verhaal verteld achter de vele kunstvervalsingen die het museum in haar collectie heeft. Daarnaast biedt het museum twee aantrekkelijke collecties onvervalste hedendaagse glaskunst en Drentse schilderkunst.

    OERmuseum Diever: Aan de hand van archeologische vondsten geeft het museum een kijkje in wat zich duizenden jaren geleden afspeelde in West-Drenthe.

    Museum de Proefkolonie: Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het verhaal van Generaal Johannes van den Bosch en de eerste kolonisten die in de Vrije Koloniën van Weldadigheid een nieuwe toekomst vonden. Ervaar het onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis. Bijzonder voor jong en oud.

    Wanneer u gestart bent bij bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum, kun u hier nog even in het bezoekerscentrum binnen kijken. 

    Dit ga je zien

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.
    2

    Doldersum is een klein esdorp en mogelijk ook het oudste dorp van de voormalige gemeente Vledder. Vlakbij liggen “de Majoor” en “de Generaal “, twee oude grafheuvels uit de late Steen- of IJzertijd. Noordelijk van Doldersum ligt het Doldersummerveld.

    Doldersum
    3

    Jachtopzienerswoning

    Jachtopzienerswoning
    4

    Er word verondersteld dat de buurtschap Doldersum waarschijnlijk ouder is dan het hoofddorp Vledder. Het had tot 1875 een eigen (winter)schooltje en ook een eigen kerkje wordt verondersteld.De...

    Brink Doldersum
    5

    Vroeger was dit de "weg van Vledder over Doldersum naar Wateren". Deze weg is vernoemd naar W. Huender, notaris, uit Steenwijk. Hij heeft zich ingezet voor de verharding van de wegen Vledder-Doldersum-Wateren en Doldersum- Boyl.

    Huenderweg met het monument van dhr. Huender
    6

    Deze weg loopt langs en door de “Maden”, “Maten” of weilanden. In 1965 wordt de weg aangelegd (als gevolg van de ruilverkaveling). Hierin bevindt zich het eerste Onderduikershol. Er zijn geen resten van het hol te vinden. Er hebben ooit 4 jongens gezeten.

    Madeweg, hol aan de madeweg
    7

    Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op landgoed Berkenheuvel, bevindt zich het Onderduikershol Diever. Deze ondergrondse boshut van beton wordt gestut door palen en heeft een stenen gedenksteen...

    Onderduikershol De Wigwam - Diever
    8

    Diever, aan de rand van het Drents-Friese Wold, staat bekend als het dorp van Shakespeare. Het esdorp, gelegen in het westen van Drenthe ten noordwesten van Dwingeloo, telt ongeveer 2.650 inwoners (2019)...

    Diever
    9

    Wapse is een esdorp in de gemeente Westerveld in de Nederlandse provincie Drenthe. In 2021 had het dorp 655 inwoners. Wapse ligt circa 21 kilometer ten noordwesten van Hoogeveen, tussen Vledder en Diever, aan de rand van het Drents Friese-Wold park.

    Wapse
    10

    ZIE - BELEEF - VERWONDER Welkom in dit bijzondere belevingsmuseum dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. Hier ontdekt u de oorsprong van onze verzorgingsstaat tijdens een multimediale tijdreis. Beleef het verhaal van de eerste kolonisten.

    Museum De Proefkolonie Frederiksoord
    11

    Deze weg draagt de naam van Johan Albert Casper Wynoldy, burgemeester in de periode 1876- 1906 van Vledder. Vroeger werd er echter ook gesproken over ‘den grintweg van Frederiksoord naar Havelte’.

    Burgemeester Wynoldyweg
    12

    Frederiksoord is de oudste Kolonie van Weldadigheid. Frederiksoord was in 1818 de plaats waar Johannes van den Bosch met carte blanche van Koning Willem I die paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood.

    Frederiksoord
    13

    Rond 1832 was dit de “Nieuwe Colonieweg van Noordwolde over Frederik-oord”. Ook wordt er gesproken over de “Noordwoldigerweg”. Rond 1900 zien we de naam “Koningin Wilhelminalaan”. De straat loopt van Frederiksoord tot over de grens met Friesland.

    Koningin Wilhelminalaan
    14

    Nergens in Drenthe vind je de zee, behalve in Vledder. Sinds 1965 is hier Miramar zeemuseum, opgericht door mej. Jeanne Warners. Haar indrukwekkende collectie schelpen, koralen en andere zeedieren verzamelde zij uit meer dan tachtig landen.

    Miramar zeemuseum
    15

    Zwemmen is voor iedereen die het prettig vindt om in het water te bewegen. Recreatief zwemmen is voor iedereen toegankelijk. Tijdens de openingsuren kan iedereen in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier vrij zwemmen. Banenzwemmen en spelen gaan hi...

    Bosbad Vledder
    16

    Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis.

    Vledder
    17

    De Dorpsstraat is als naam pas door de naamswijzigingen in 1960-1961 ontstaan. Vroeger was het Wijk I. Later was het de Voorstraat. Ook werd het de Hoofdstraat genoemd. Het pand waar nu de chinees in zit heeft jaren dienst gedaan als pastorie.

    Dorpsstraat Vledder
    18

    De naam van deze straat is in de loop van de jaren niet veranderd. Het oostelijk deel van Vledder werd vroeger al “Oosteind” genoemd. Aan deze weg staat 1 van de oudste boerderijen in Vledder. Deze boerderij is gebouwd in 1701.

    Oosteind
    19

    In de jaren half 50 waren er veel meeuwen te vinden bij het addergat (ven verderop). Te vinden op het Bouwersveld en Koelingsveld. Op een gegeven moment zijn ze naar andere ven gegaan. Deze ven wordt daarom meeuwenkolonie genoemd.

    Meeuwenkolonie
    20

    Het Koelingsveld en Bouwersveld vormen een aaneengesloten natuurterrein. Hier ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa uit de late brons- en ijzertijd. Het terrein is in 1937 volledig afgegraven en zijn er meer dan 340 urnen gevonden.

    Urnenveld Koelingsveld/Bouwersveld
    21

    Tussen de Vledderesch (bos richting Vledder) en de bossen van Boschoord ligt het Landgoed Vledderhof. Het is een van de mooiste voorbeelden van een ontginningslandgoed, zoals ze in Drenthe aan het eind van de 19de eeuw op allerlei plaatsen vorm kregen.

    Vledderhof
    22

    Aan de Solweg van Vledder naar Doldersum was er, vanaf ongeveer 1930, een woonwagenkamp. Het kamp was uiterst sober ingericht, er was nauwelijks bestrating, geen elektriciteit, geen verlichting en geen toiletvoorziening.

    Woonwagenkamp Doldersum
    23

    Deze weg tussen Madeweg en Huenderweg werd vroeger de Holleweg genoemd. In de raadsvergaderingen van 1975 en 1978 werd gevraagd de weg om te benoemen naar Neijjaorsweg. Op de straatnaam borden staat Neijoarsweg. Dus nog een andere schrijfwijze.

    Nijejoarsweg
    24

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Beschrijving

    1

    Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur/natuur. Voordat je aan je wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier...

    Bezoekerscentrum | Grenzeloos Doldersum Een leuke start van uw wandeling of fietstocht, zuig de informatie op in dit bezoekerscentrum. Aan alle paneel verhalen hangt een wandel en fietsadvies.

    Dit is een route van Koloniën van Weldadigheid, deze kan worden gestart bij het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum, begin dan vanaf punt 14 en vervolg de route zoals hij staat beschreven. Als u de originele route wilt fietsen kijk dan op de website van Weldadig Oord. https://www.weldadigoord.nl/wp-content/uploads/2021/04/2021-Fietsroute31km-Museumroute.pdf

    De dorpen waar je langs komt zijn Doldersum, Diever, Frederiksoord & Vledder. 
    Aan de rand van het Nationaal Park Drenst Friese Wold ligt het Esdorp Doldersum. Het dorp is al in de vroege middeleeuwen ontstaan. In documenten uit 1297 komt de plaats voor als Dolre. Ruim een eeuw later zien we Doldersum. Doldersum is van oorsprong een agrarische nederzetting. Later vormde de bebouwingskern zich aan twee zijden van een driehoekige brink. De grote es van Doldersum ligt ten zuiden van het dorp. Aan de oostkant stroomt de Vledder AA die lange tijd de grens tussen Vledder en Diever vormde. Het gebied ten westen van het dorp, tot aan de provinciegrens met Friesland is halverwege de 19e eeuw door de Maatschappij van Weldadigheid beplant met bos. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwierp de Steenwijker notaris Willem Huender een nieuw wegenplan voor de hele regio zodat ook kleine plaatsen gehuchten goed bereikbaar bleven.

    Als je de route vervolgt is het volgende dorp Diever. Diever ligt aan de rand van het Drents-Friese Wold. Dit esdorp staat bekend als het dorp van Shakespeare. Diever ligt in het westen van Drenthe, ten noordwesten van Dwingeloo. In 2019 woonden er in Diever en de directe omgeving ongeveer 2.650 mensen. Het dorp is gesticht in de vroege middeleeuwen. Het gebied wordt echter al veel langer bewoond; dat zie je aan Hunebed D52. Dat werd al meer dan 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk.

    Ook voor natuurliefhebbers is Diever een trekpleister. Het Drents-Friese Wold is niet voor niets een Nationaal Park: met zijn 6.000 hectare is dit na de Veluwe het grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Nederland. Hier kun je lekker ontspannen, eindeloos fietsen, wandelen, mountainbiken of paardrijden. Diever is een goed startpunt voor het verkennen van het Drents-Friese Wold.

    Als derde dorp is Frederiksoord aan de beurt. In 1818 streek Johannes van den Bosch neer in Frederiksoord. Hier stichtte hij de eerste Kolonie om nieuwe kansen te bieden aan paupers uit stedelijke gebieden.

    Frederiksoord is de oudste Kolonie van Weldadigheid. Frederiksoord was in 1818 de plaats waar Johannes van den Bosch met carte blanche van Koning Willem I die paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood. Het begin van een groots maatschappelijk experiment dat nog steeds zichtbaar is in het landschap en aan de gebouwen die in deze Kolonie staan.

    In het voorjaar van 2019 is Musuem de Proefkolonie geopend. Hier beleeft u via een multimediale tijdreis het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en het echte verhaal van de eerste kolonisten die in 1818 in Frederiksoord een nieuwe toekomst vonden. Het museum is gevestigd in het Bezoekerscentrum Huis van Weldadigheid. 

    Net voordat je weer terug in Doldersum bent kom je nog door het dorp Vledder. Vledder is een esdorp. in de gemeente Westerveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Vledder kent, net als vele andere Drentse brinkdorpen, een lange geschiedenis. In de omgeving van Vledder zijn diverse grafheuvels en urnenvelden gevonden uit de nieuwe steentijd. Er zijn diverse prehistorische vondsten gedaan zoals stenen bijlen, barnsteen en urnen. 
    De naam Vledder duidt op een natte plaats. Het dorp heeft twee brinken, die in de volksmond de grote en de kleine brink genoemd worden.

    Uiteindelijk kom je weer terug bij Grenzeloos en kan je nog een kijkje nemen in het bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum voor nog meer informatie.

    24

    We hopen dat je heerlijk hebt kunnen genieten van de omgeving, nog even van een hapje of drankje in het restaurant bij Grenzeloos komt genieten. De actuele openingstijden staan op de site van grenzeloos-drenthe.nl (onderaan iedere pagina).

    Eindpunt Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!