Vincents Dagtocht, Van Gogh fietsroute

(53.0 km)

 • Download
 • Deze fietsroute staat helemaal in het teken van Vincent van Gogh. Op 1 november 1883 vertrok hij naar Zweeloo, opzoek naar andere kunstenaars. Specifiek de Duitse schilder Max Liebermann. Met deze fietstocht van 53 km kom je, net als Vincent, langs Drentse brinkdorpen. 

  Onderweg kun je op informatiepanelen extra informati…

  Deze fietsroute staat helemaal in het teken van Vincent van Gogh. Op 1 november 1883 vertrok hij naar Zweeloo, opzoek naar andere kunstenaars. Specifiek de Duitse schilder Max Liebermann. Met deze fietstocht van 53 km kom je, net als Vincent, langs Drentse brinkdorpen. 

  Onderweg kun je op informatiepanelen extra informatie vinden. Op enkele locaties zijn doorkijkpanelen geplaatst, hier kan je de omgeving van toen en nu in een beeld vatten. Op deze locaties kan je ook genieten van luisterverhalen over Vincents tijd in Drenthe. Ook kun je de 160 pagina’s tellende fietsgids: Op de fiets met Van Gogh: Van Gogh Drenthe fietsroutes, kopen bij Tourist infopunten. In de fietsgids staan alle drie de Van Gogh fietsroutes opgenomen met uitgebreide extra informatie.

  Wil je weten waar je onderweg wat kunt eten en drinken of waar je in de omgeving van de route kunt overnachten? Bekijk hier de horeca, overnachtingslocaties en fietsverhuurpunten in de buurt.

  Parkeren en OV
  Deze route start en eindigt bij het Van Gogh Huis (Van Goghstraat 1,  7844 NP Veenoord). Je kan parkeren bij P+R Spoorbaan (Veilingstraat 15, 7844 NX, Veenoord), naast het station van Nieuw-Amsterdam. Het treinstation Nieuw-Amsterdam bevindt zich op 4 minuten lopen. Parkeren kan ook langs de haven aan de Industrieweg in Nieuw-Amsterdam.

  Bewegwijzering

  De route wordt met groene witte bordjes: Van Gogh fietsroute aangegeven. Deze bordjes kun je volgen. Er zijn drie Van Gogh fietsroutes in Drenthe: Vincents Aankomst, Vincents Dagtocht en Vincents Inspiratie. Alle drie de routes zijn rond de 50 km. Blijf de juiste bordjes volgen (Van Gogh fietsroute: Vincents Dagtocht), de drie Van Gogh fietsroutes kruisen elkaar op enkele punten. Bij deze route fiets je richting Sleen.

  Dit is de tweede van drie fietsroutes die door de omgeving gaan waar Vincent van Gogh ooit was. Wil je alle drie de routes als één lange route fietsen? Download de route via deze link

  • Vincents Dagtocht routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord
  1

  Het enige permanent voor het publiek toegankelijke huis waar Vincent logeerde en werkte in Nederland.

  Van Gogh Huis Drenthe
  2

  De ophaalbrug die Vincent schilderde lag precies op de gemeentegrens tussen Veenoord en Nieuw Amsterdam.

  Voormalige ophaalbrug
  3

  Een gedeelte van de route die Van Gogh in 1883 in de wagen van Scholte aflegde.

  In de wagen van Scholte
  4

  Hervormde kerk in Sleen

  Hervormde kerk Sleen
  5

  Kerk in Zweeloo

  Kerk Zweeloo
  7

  Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup en Zweeloo samen Kunstenaarsdorp Zweeloo, behorend tot de Europese groep van EuroArt dorpen.

  Dorp Zweeloo
  8

  Boomgaard in Zweeloo waar vroeger de postkoets van Coevorden naar Groningen langs ging.

  Boomgaard Zweeloo
  10

  Als je de mosdaken die Van Gogh beschreef nu nog wilt zien, kun je het best terecht in Oud Aalden.

  Oud Aalden
  11

  Korenmolen aan de rand van Aalden

  Jantina Hellingmolen
  12

  Deze ophaalbrug is ooit geschetst door Vincent van Gogh.

  Driftbrug
  13

  De trekvaartroute van Hoogeveen naar Nieuw Amsterdam/Veenoord.

  Vaarroute
  15

  Vroeger was hier een groot veengebied, Ermerveen. Het was een laagveenmoeras. Hier maakte Van Gogh waarschijnlijk verschillende werken waaronder het schilderij ‘Twee vrouwen in het veen ’.

  Natuurgebied Korte Slagen
  Eindpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord

  Beschrijving

  Startpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord

  In dit tweede deel van de Drentse Van Gogh Fietsroute maak je kennis met zowel de ‘nieuwe’ Drentse dorpen als de oude brinkdorpen. We volgen Vincent op zijn tocht naar Zweeloo. Hij hoopt daar andere kunstenaars te ontmoeten, maar die zijn er in deze tijd van het jaar niet.

  Vincent had de sterke behoefte om met andere kunstenaars te praten over het schetsen en zijn werk. Deze behoefte om kunst te zien en over de schilderkunst van gedachten te wisselen kwam telkens in zijn leven terug. 

  In Drenthe schreef hij brieven aan zijn broer Theo over zijn werk en ervaringen. Op 1 november 1883 ging hij op pad naar Zweeloo, met het idee andere kunstenaars en specifiek de Duitse schilder Max Liebermann te ontmoeten.

  We reizen met hem mee en volgen deels de oude route die hij aflegde. Ondertussen ontmoeten we ook de Drenten van toen. 

  Eindpunt: Van Goghstraat 1
  7844 NP Veenoord

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!