De tien van Tynaarlo: De Laren


  • Download
2 uur 10 minuten (11,5 km)

‘Berend Botje, ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren’. Wie kent het liedje ni…

‘Berend Botje, ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren’. Wie kent het liedje niet? De wandeling begint in Zuidlaren, de verzamelnaam voor de dorpen Schuilingsoord, Westlaren en Zuidlaren. Zuidlaren is behalve door Berend Botje, de heer van het Laarwoud, ook bekend geworden om zijn paardenmarkt op de derde dinsdag in oktober. Zuidlaren heeft een gevarieerd en gezellig winkelbestand. Het centrumdorp biedt ruim gelegenheid tot uitgaan voor jong en oud met diverse restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden. De route is zeer afwisselend. In het begin van de route zie je de Sprookjeshof en de molens ‘De Wachter’ en ‘De Boezemvriend’. In molen ‘De Wachter’ is een museum gevestigd met onder meer een stelmakerij en het originele beeld van Berend Botje. Je wandelt in een schitterende omgeving langs water, bos, heide en weilanden, over harde en onverharde wegen. Het Zuidlaardermeer biedt veel mogelijkheden voor waterrecreatie. Grote delen van het gebeid rond het meer zij ingericht als natuurgebied. Bij de Schutsweg in het mooie Midlaren kom je vlag langs twee hunebedden naast twee oude boerderijen, zeer de moeite waard om even te gaan kijken. In het bos de ‘Vijftig Bunder’ waar je je weer in een totaal andere omgeving dan even daarvoor.

Startpunt:

Brinkhotel Zuidlaren                                                                                                                                                                                                                               
Brink Oostzijde 6                                                                                                                                                                                                                                     
9471 AE Zuidlaren

Er kan bij het startpunt geparkeerd worden. 

Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. 

Deze route kent geen bewegwijzering.  

Deze route kan het gehele jaar gewandeld worden.  

Dit ga je zien

Startpunt: Brink Oostzijde 6
9471 AE Zuidlaren
1
Beeld Berend Botje

Aan de Stationsweg in Zuidlaren is het beeld van Berend Botje in een bootje te vinden.

2
Museum De Wachter

Museum De Wachter is een autentieke en originele Koren- en oliemolen, waarin een ambachtelijkebakkerij, een antieke winkeltje, een grote collectie stoommachines [groot en minituur], een zeldzame specerijenmolen en een werkende olieslagerij. In het Ex...

3
De Boezemvriend

De Boezemvriend

4
Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (bij Hoogezand) en er is veel te doen: zonnebaden, zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Speeltoestellen, horeca, toiletten en douches zijn aanwezig. Goede parkeergelegenheid.

5
Hunebed D3 en D4

Verscholen tussen twee oude boerderijtjes liggen er twee hunebedden in Midlaren. Hunebedden D3 (Drenthe 3) en D4 (Drenthe 4) zijn erg groot en ogen rommelig. Ze worden samen ook wel de ‘Hunenborg’ genoemd.

6
De Vijftig Bunder

De Vijftig Bunder is een natuurgebied in beheer van Natuurmonumenten. Het gebied is zo'n 75 hectare groot en ligt ten Westen van Midlaren. Het behoort tot het Drentsche Aa gebied.

Eindpunt: Brink Oostzijde 6
9471 AE Zuidlaren

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!