De tien van Tynaarlo: De Laren

2 uur 10 minuten (11.5 km)

 • Download
 • De route De tien van Tynaarlo: Laren, is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 11,5 km. Je start in het mooie en gezelige brinkdorp Zuidlaren, bekend van Berend Botje en de paardenmarkt Zuidlaardermarkt. Je loopt langs het Sprookjeshof en de molens ‘De Wachter’ en ‘De Boezemvriend’. In De Wachter zit een museum met het beeld van Berend Botje. Je komt vlak langs het Zuidlaardermeer en door Midlaren. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vana…

  De route De tien van Tynaarlo: Laren, is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 11,5 km. Je start in het mooie en gezelige brinkdorp Zuidlaren, bekend van Berend Botje en de paardenmarkt Zuidlaardermarkt. Je loopt langs het Sprookjeshof en de molens ‘De Wachter’ en ‘De Boezemvriend’. In De Wachter zit een museum met het beeld van Berend Botje. Je komt vlak langs het Zuidlaardermeer en door Midlaren. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf Brink Oostzijde 6, dit is een hotel. Hier kun je ook parkeren. Kom je met het OV? Stap dan uit bij Bushalte Brink. Plan hier je reis.

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download'.  

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt en bij verschillende andere horecagelegenheden in Zuidlaren.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Brink Oostzijde 6
  9471 AE Zuidlaren
  1

  De Wachter in Zuidlaren is een olie- en korenmolen. In de molen is een museum gevestigd of beter gezegd: de molen is onderdeel van een museum met stoommachines en met veel oude ambachten. Zien hoe zeep...

  Molenmuseum De Wachter
  2

  Poldermolen De Boezemvriend ook al droeg hij toen nog niet deze naam werd gebouwd in 1871 ter vervanging van een voorganger. De molen bemaalde de polder Zuidlaren en bleef in gebruik tot 1934. In dat jaar werd een elektromotor in de molen geïnstalleerd

  De Boezemvriend
  3

  Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (bij Hoogezand) en er is veel te doen: zonnebaden, zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Speeltoestellen, horeca, toiletten en douches zijn aanwezig. Goede parkeergelegenheid.

  Zuidlaardermeer
  4

  Verscholen tussen twee oude boerderijtjes liggen er twee hunebedden in Midlaren. Hunebedden D3 (Drenthe 3) en D4 (Drenthe 4) zijn erg groot en ogen rommelig. Ze worden samen ook wel de ‘Hunenborg’ genoemd.

  Hunebed D3 en D4
  5

  De Vijftig Bunder is een natuurgebied in beheer van Natuurmonumenten. Het gebied is zo'n 75 hectare groot en ligt ten Westen van Midlaren. Het behoort tot het Drentsche Aa gebied.

  De Vijftig Bunder
  Eindpunt: Brink Oostzijde 6
  9471 AE Zuidlaren

  Beschrijving

  Startpunt: Brink Oostzijde 6
  9471 AE Zuidlaren

  Extra info

  ‘Berend Botje, ging uit varen, met zijn scheepje naar Zuidlaren’. Wie kent het liedje niet? De wandeling begint in Zuidlaren, de verzamelnaam voor de dorpen Schuilingsoord, Westlaren en Zuidlaren. Zuidlaren is behalve door Berend Botje, de heer van het Laarwoud, ook bekend geworden om zijn paardenmarkt op de derde dinsdag in oktober. Zuidlaren heeft een gevarieerd en gezellig winkelbestand. Het centrumdorp biedt ruim gelegenheid tot uitgaan voor jong en oud met diverse restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden. De route is zeer afwisselend. In het begin van de route zie je de Sprookjeshof en de molens ‘De Wachter’ en ‘De Boezemvriend’. In molen ‘De Wachter’ is een museum gevestigd met onder meer een stelmakerij en het originele beeld van Berend Botje. Je wandelt in een schitterende omgeving langs water, bos, heide en weilanden, over harde en onverharde wegen. Het Zuidlaardermeer biedt veel mogelijkheden voor waterrecreatie. Grote delen van het gebeid rond het meer zij ingericht als natuurgebied. Bij de Schutsweg in het mooie Midlaren kom je vlag langs twee hunebedden naast twee oude boerderijen, zeer de moeite waard om even te gaan kijken. In het bos de ‘Vijftig Bunder’ waar je je weer in een totaal andere omgeving dan even daarvoor.

  Eindpunt: Brink Oostzijde 6
  9471 AE Zuidlaren

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!