Kinderfietsroute Loek het schaap

(18.0 km)

 • Download
 • De schaapsroute brengt je naar het eeuwenoude Balloërveld, waar je je ogen uitkijkt. Het prachtige natuurgebied kent met 367 hectare het grootste heideveld van Noord-Drenthe. En wie weet tref je onderweg de schaapskudde ook wel.

  Parkeren
  Parkeren kan bij de Jacobuskerk, Kerkbrink 5, 9451 AL Rolde. Je kunt de route ook starten vanaf een willekeurig ander beginpunt.

  Bewegwijzering
  De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. 

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Balloo en Borger en Anderen. 

  Dit ga je zien

  Startpunt: Kerkbrink 5
  9451 Rolde
  1

  Vanwaar je ook komt, de Rolder toren zie je van verre. In vroegere tijden was het een baken voor reizigers die te voet of te paard naar Rolde kwamen. Als je uit het noorden kwam en over het Ballooërveld naderde, dan kon je vrijwel recht op de kerk af...

  Jacobuskerk Rolde
  2

  Voormalig station Rolde

  Voormalig station Rolde
  3

  Ballooërkuil

  Balloeërkuil
  4

  Het dorp Balloo heeft een opvallende structuur. De boerderijen staan niet rond de brink, maar ze liggen in een grote cirkel rond een grote open ruimte die de Hoven genoemd wordt.

  Balloo
  5

  Schaapskooi Ballooërveld

  Schaapskooi Ballooërveld
  6

  Uit de tijd dat het urnenveld nog volop in gebruik was, stammen de raadakkers die aan de noordkant van de Mandeberg liggen. Dit prehistorische akkercomplex ligt links van het pad. Het moet in de eerste eeuwen van de jaartelling nog in gebruik geweest zijn

  Prehistorische akkertjes op het veld - knapzakroute
  7

  Een deel van de route over het veld loopt door en langs de tankgracht die in de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitsers dwars over het veld gegraven is. De gracht maakt deel uit van een lange verdedigingslinie.

  Oorlogsoperaties op het Ballooërveld - Knapzakroute
  8

  Het Balloërveld is een 367 hectare metend heideveld. Het heideveld is gelegen tussen Gasteren, Rolde en Loon.

  Balloërveld
  9

  Dit oude boscomplex ligt op de overgang van de es van Gasteren naar een zijdalletje van de Drentse Aa. Het aangrenzende wallenlandschap bestaat uit een vochtig weidegebied, dat een klein zijstroompje van de Drentse Aa voedt.

  Gasterse Holt
  10

  Boerderij met schaapskooi Anderen

  Boerderij met schaapskooi Anderen
  11

  Achter de fraaie middeleeuwse kerk in Rolde zijn de twee, hoogstwaarschijnlijk, bekendste hunebedden te vinden van Drenthe. Het gaat om hunebed D17 en D18.

  Hunebed D17 en D18
  Eindpunt: Kerkbrink 5
  9451 Rolde

  Beschrijving

  Startpunt: Kerkbrink 5
  9451 Rolde

  Extra Info

  • Verschillende Drentse heidevelden worden begraasd door een schaapskudde. Zo ook het Balloërveld. De kudde speelt een grote rol in het behouden van dit bijzondere natuurgebied. Eén van de schapen - Loek - kan jullie hulp goed gebruiken. Hij is namelijk zijn beste vriend kwijt!
  • Houd je van spannende verhalen? Dan ben je hier midden op De Hondsrug op de juiste plek. Het Geopark is namelijk een uniek gebied in Europa dat je het beste op de fiets kunt verkennen. Op De Hondsrug leefden ooit harige mammoeten, Neanderthalers en hunebedbouwers. En in het veld kun je nog sporen vinden van oude karren, helemaal uit de middeleeuwen. Waar wacht je nog op? Stap op de fiets en beleef de historie!
  • In de app ‘Steenmannetje Op Fietse’ (Android, iOS) vind je Loek en de andere dieren. Langs de route staan bordjes met daarop het dier van jouw route. In de Steenmannetje-app kun je de afbeeldingen op de bordjes scannen. Zo krijg je instructies voor opdrachten. Wil je tijdens de route een blik werpen in het verleden en zien hoe het er hier duizenden jaren geleden uitzag? Vergeet dan niet een VR-bril mee te nemen.
  Eindpunt: Kerkbrink 5
  9451 Rolde

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!