Neem alvast een kijkje

Balloo


Het dorp Balloo heeft een opvallende structuur. De boerderijen staan niet rond de brink, maar ze liggen in een grote cirkel rond een grote open ruimte die de Hoven genoemd wordt.

Balloo rond 1900

De eerste boerderijen stonden in de middeleeuwen min of mee…

Het dorp Balloo heeft een opvallende structuur. De boerderijen staan niet rond de brink, maar ze liggen in een grote cirkel rond een grote open ruimte die de Hoven genoemd wordt.

Balloo rond 1900

De eerste boerderijen stonden in de middeleeuwen min of meer verspreid in het landschap. Door de nieuwe boerderijen op de open plekken tussen de oude erven te bouwen ontstond de typische ringstructuur die in de loop van de negentiende eeuw ‘rond’ kwam. Dat je een oude boerderij zo goed mogelijk moet bewaren, is een idee van de laatste halve eeuw.

Vroeger werden boerderijen waar mogelijk steeds weer aan de eisen van de tijd aangepast. Een dorp als Balloo kent dan ook nauwelijks ‘echte’ oude boerderijen. Op één uitzondering na: de boerderij op het voormalige bisschoppelijke leengoed Houwinge. Het erf lag helemaal aan de rand van het dorpsgebied bij het Deurzerdiep. We kennen de boerderij tegenwoordig onder de naam Kamps. Uit onderzoek van de gebinten is gebleken dat de eiken waaruit ze gezaagd werden, in de winter van 1587 op 1588 gekapt moeten zijn. In 2012 brandde de boerderij af en is vervolgens weer opgebouwd, geheel in de oude stijl. Enkele van de oude gebinten konden hergebruikt worden.

Boerderij Kamps wordt verhuurd als woning en bedrijfsruimte.

Balloo om te beginnen

Balloo is een oud esdorp, ontstaan in de vroege middeleeuwen toen boeren nieuwe essen gingen ontginnen op de Rolderrug. Het kleine Balloo moet in die eerste eeuwen van zijn bestaan al snel een belangrijk dorp geworden zijn. Er stond zelfs een groot bisschoppelijk hof. De naam Balloo verklaart men doorgaans uit de woorden ‘ban’ en ‘loo’. ’Bannen’ is rechtspreken, ‘loo’ is bos. Balloo was ‘een open plek in het bos waar recht gesproken werd’. Een tijdlang werd daarbij aan de Ballooërkuil gedacht.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

balloo
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!