Aspergeroute Nieuw-Amsterdam

30 minuten (7.4 km)

  • Download
  • Asperges, waar komen die eigenlijk vandaan? Deze koninklijke groente wordt ook wel het witte goud genoemd. De route brengt je van de asperges op jouw bord terug naar de natuur waar ze groeien.

    De route start bij Aspergeboerderij Sandur aan de Vaart Noo…

    Asperges, waar komen die eigenlijk vandaan? Deze koninklijke groente wordt ook wel het witte goud genoemd. De route brengt je van de asperges op jouw bord terug naar de natuur waar ze groeien.

    De route start bij Aspergeboerderij Sandur aan de Vaart Noordzijde 186 tussen Nieuw-Amsterdam en Erica in. Sinds 1997 teelt Aspergeboerderij Sandur verse asperges. Het aspergeseizoen loopt van begin april t/m eind juni. Het stuk land waar de asperges gestoken worden, vind je in Dalerveen. Dat is precies waar deze route naartoe gaat. De route is gemakkelijk te fietsen, wandelen of zelfs met de auto te volgen.

    Onderweg kom je langs de Noorderkerk van Nieuw-Amsterdam. Deze protestantse kerk is gebouwd in 1925 en heeft een monumentele status. Verderop ga je via de Kerkbrug en de Oude brug richting het centrum van het dorp Nieuw-Amsterdam. Dit dorp in het mooie Drenthe ligt aan de vaart. In het dorp zelf heb je de gelegenheid om te winkelen of even uit te rusten op de bankjes aan de kade.

    Daarna vervolg je je weg richting het Van Gogh Huis. Het logement waar Vincent van Gogh in 1883 een paar maanden verbleef. De wereldberoemde schilder maakte hier verschillende schilderijen en leek onder de indruk te zijn van het prachtige landschap. Hij schilderde onder andere de toenmalige ophaalbrug van Nieuw-Amsterdam.

    Vervolgens fiets je het dorp uit en de natuur in. Het laatste stuk van de aspergeroute ben je omgeven door bomen, planten en landbouwgrond. Een rustige omgeving waar je vroeg in de ochtend of bij schemer zelfs wild kunt spotten.

    Dit ga je zien

    1

    In onze boerderijwinkel verkopen we onze eigen geteelde verse asperges en diverse producten die je aspergemaaltijd tot een feestje maken. Daarnaast hebben we een ruim aanbod van streekproducten en organiseren we diverse culinaire activiteiten.

    Aspergeboerderij Sandur
    2

    In het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord proef je nog steeds de sfeer van de periode dat Vincent van Gogh in Drenthe was. Het enige voor publiek toegankelijke huis waar hij maandenlang woonde en werkte. Bezoek de kamer van Vincent van Gogh!

    Meer informatie

    Van Gogh Huis Drenthe
    Eindpunt: Aspergevelden Dalerveen
    De Haar
    7755NN Holsloot

    Beschrijving

    1

    In onze boerderijwinkel verkopen we onze eigen geteelde verse asperges en diverse producten die je aspergemaaltijd tot een feestje maken. Daarnaast hebben we een ruim aanbod van streekproducten en organiseren we diverse culinaire activiteiten.

    Aspergeboerderij Sandur

    De route start bij Aspergeboerderij Sandur aan de Vaart Noordzijde 186 in Nieuw-Amsterdam. Voor parkeergelegenheid kun je de Siepeldijk inrijden en achter de hal parkeren. De boerderijwinkel vind je in de hal. Deze is geopend tijdens het aspergeseizoen van begin april t/m eind juni.

    Fiets richting het zuiden op de Siepeldijk en sla dan na 100m rechtsaf bij de boerderij. Volg de Vaart Noordzijde en na 1.0km zie je de Noorderkerk aan je rechterzijde. Fiets nog 750m verder op de Vaart Noordzijde.

    Sla dan linksaf de Kerkbrug op aan de Zijtak Oostzijde. Na 65m sla je rechtsaf de Oude brug over via de Vaart Zuidzijde richting het centrum van Nieuw-Amsterdam.

    Na 850m vind je het Van Gogh Huis aan je linkerzijde aan de Van Goghstraat. Hier ontdek je meer over de tijd dat Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam verbleef.

    Vervolg je weg over de Van Goghstraat richting het westen voor 1.8km en sla dan linksaf Marokko op.

    Sla na 500m rechtsaf en fiets verder over Marokko voor 1.6km.

    Ga vervolgens linksaf de Hoolingeres op. Na 750m vind je het aspergeveld aan je rechterzijde aan De Haar. Hier staat een informatiebord over hoe asperges groeien.

    Eindpunt: Aspergevelden Dalerveen
    De Haar
    7755NN Holsloot

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!