Meanderen om de groene as

(80.0 km)

 • Download
 • Rondom De Groen As meanderen twee beleefroutes. Deze twee routes starten bij het station in Assen en het station in Groningen. De routes kruisen elkaar bij De Punt. De beleefroutes lopen deels over De Groene As, maar soms is het nodig om even van de route af te wijken om van het prachtige landschap te genieten of langs een bijzondere plek te fietsen. De verhalen van deze bijzondere plekken zijn in acht mini documentaires te zien en te beluisteren. 

  Parkeren
  De routes st…

  Rondom De Groen As meanderen twee beleefroutes. Deze twee routes starten bij het station in Assen en het station in Groningen. De routes kruisen elkaar bij De Punt. De beleefroutes lopen deels over De Groene As, maar soms is het nodig om even van de route af te wijken om van het prachtige landschap te genieten of langs een bijzondere plek te fietsen. De verhalen van deze bijzondere plekken zijn in acht mini documentaires te zien en te beluisteren. 

  Parkeren
  De routes starten bij het treinstation in Assen (Stationsstraat, 9404 AW Assen) en bij Groningen CS (Stationsplein 4, 9726 AE Groningen).

  Assen:
  Parkeren kan het best op het Veemarktplein (Paul Krugerstraat 1, 9401 AZ Assen) of langs de Industrieweg. Let op: Dit is betaald parkeren!

  Groningen: 
  Parkeren kan het best bij P+R Hoofdstation (Cascadeplein, 9726 AD Groningen) of parkeergarage ParkBee Groningen Station (Stationsplein 7, 9726 AE Groningen). Let op: Dit is betaald parkeren!

  Bewegwijzering
  Deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan.

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden langs de route.

  Dit ga je zien

  1

  Station Assen is het enige station in Assen. Het station werd op 1870 geopend. Het originele gebouw werd gebouwd in 1868.

  Station Assen
  2

  Het Drents Museum is een museum met internationale allure dat jong én oud inspireert met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis.

  Drents Museum
  3

  In 1643 kwam dominee Picardt met zijn gezin naar Drenthe. Hij was tot die tijd dominee geweest in Egmond aan Zee.

  Picardt Hoeve
  4

  De Tjasker Meesterveen is een molen, een paaltjasker, ten oosten van het dorp Zeijen. Tjaskers zijn één van de kleinste windmolens van Nederland en zijn ontwikkeld in Friesland.

  De Tjasker
  5

  De Sint-Bonifatiuskerk is een oorspronkelijk romaanse kerk, te vinden in Vries.

  Dorpskerk Vries - Bonifatiuskerk
  6

  Langs het beekdal van de Runsloot moet ergens het 'Meisje van Yde' zijn geofferd aan het veen.

  Vindplaats Meisje van Yde
  7

  Op de as Groningen-Assen, de zogenaamde Koningsas, ligt in Vries aan het Noord-Willems kanaal het uit 1881 stammende landgoed Bosch en Vaart met eeuwenoude bomen en fraaie waterpartijen.

  Landgoed Bosch en Vaart
  8

  De Brink in Yde. Aan deze brink staan bomen met magische krachten.

  De Brink - Yde
  9

  Huize de Groninger Punt was een van de oudste en belangrijkste tolhuizen van het Noorden.

  De Groninger Punt
  10

  Het Landgoed Vosbergen is rond 1900 ontstaan. Het echtpaar Kraus-Groeneveld kocht in 1890 een boerderij en wat bos. De boerderij werd in de loop van de tijd uitgebouwd tot de huidige villa en het landgoed...

  Landgoed Vosbergen
  11

  Lemferdinge hoort tot de oudste landgoederen van Eelde, want reeds in 1447 werd ‘het hof tho Lemferdinck’ genoemd. Het eens zo trotse huis raakte in verval en aan het begin van de 19e eeuw was er alleen nog het linker schathuis.

  Landgoed Lemferdinge
  12

  Het eerste dorpshuis van Nederland in Paterswolde, opgericht in 1915 door mevrouw Bähler-Boerma.

  Ons dorpshuis / Mevrouw Bähler-Boerma
  13

  Poldermolen uit 1863

  Molen de Helper
  14

  Sluis uit 1927 van het Hoornsediep naar het Paterswoldsemeer.

  Nijveensterkolksluis
  15

  De koepel van de familie Scholten

  Scholtenskoepel
  16

  Het museum van Groningen. Het huidige 'postmoderne' gebouw is in 1994 geopend voor publiek.

  Groninger Museum
  17

  Kwartsbeton kunstwerk gemaakt door Jan de Baat in 1959. Het beeld staat voor CS Groningen.

  Peerd van Ome Loeks
  18

  Stadspark - Drafbaan

  Stadspark - Drafbaan
  19

  Dorpskerk Eelde

  Dorpskerk Eelde
  20

  Museum De Buitenplaats is er voor iedereen van jong tot oud: van bezoekers met een liefde voor kunst, muziek en tuinen, tot liefhebbers van prachtige architectuur.

  Museum De Buitenplaats
  21

  Oude plek van een mottekasteel, een kasteel op een heuvel.

  Archeologisch monument de Waterburcht
  22

  Groningen Airport Eelde of simpelweg vliegveld Eelde, is een luchthaven voor burgerluchtvaart vlakbij Eelde in de gemeente Tynaarlo. Het vliegveld ligt zo'n 10 km ten zuiden van de stad Groningen.

  Groningen Airport Eelde
  23

  Aan de zandweg Groningerweg Tynaarlo, langs het Noord- Willemskanaal, staat nog steeds een deel van Kolonie Filadelfia. Een relatief onbekend stukje Drentse geschiedenis. Tegelijkertijd een historie...

  B&B Koetshuys van Villadelfia
  24

  Langs de drukke weg Zeegse-Tynaarlo kunt u de treinen op afstand horen razen als u daar het kleine hunebed aanschouwt. Hunebed D6 is een van de mooiste hunebedden van Drenthe.

  Hunebed D6
  25

  Beekje tussen Tynaarlo en Zeegse.

  Zeegserloopje
  26

  Informatie over de schilder Erasmus Bernardus von Dulmen Krumpelmann en zijn liefde voor dit gebied.

  De Zeegserduinen / Theo Spek
  27

  Het hunebed van Loon is een groot, bijna compleet hunebed op de hooggelegen Looner Es. Het hunebed heeft een krans van stenen om zich heen en een ‘poortje’ waarlangs u naar binnen kunt.

  Hunebed D15
  28

  Station Assen is het enige station in Assen. Het station werd op 1870 geopend. Het originele gebouw werd gebouwd in 1868.

  Station Assen

  Beschrijving

  1

  Station Assen is het enige station in Assen. Het station werd op 1870 geopend. Het originele gebouw werd gebouwd in 1868.

  Station Assen
  • De bewoners van het landgoed ‘Bosch en Vaart’ en de voormalige tuinbouwkolonie Filadelfia vertellen op zeer enthousiaste wijze over de historie en hun passie voor het landgoed.
  • Al ruim 360 miljoen jaar legt de rivierprik haar eitjes in de Drentsche Aa, haar kroost zwemt naar de Waddenzee om vervolgens langs het Groninger Museum door het Noord-Willemskanaal, weer terug naar de favoriete paaiplek in de Drentsche Aa te gaan.
  • Onderzoekers Theo Spek en Diana Spiekhout vertellen het verhaal over de rijke historie van het landschap en de cultuurhistorische waarde en betekenis van bijvoorbeeld de Waterburcht in Eelde.
  • Rondom het Paterswoldsemeer is de betekenis van de steenrijke familie Scholten tot op de dag van vandaag nog goed zichtbaar in de meerweg, ‘De Paalkoepel’, het sluisje en de ‘Sociëteit’. 
  • Je maakt zo kennis met verhalen over het eeuwenoude beekdallandschap, de hoge ruggen, de polders, de meren en de landgoederen.
  28

  Station Assen is het enige station in Assen. Het station werd op 1870 geopend. Het originele gebouw werd gebouwd in 1868.

  Station Assen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!