Museum Top 6

Drenthe is een heerlijke bestemming als je een liefhebber bent van kunst en cultuur. Om je te helpen bij het plannen van je bezoek, hebben we een Museum Top 6 voor je samengesteld; spraakmakend, indrukwekkend en leuk voor jong en oud.

1. Drents Museum

Het Drents Museum timmert al enkele jaren flink aan de weg met bijzondere en spraakmakende tentoonstellingen. Met verschillende topstukken als het Meisje van Yde is het museum zeker een bezoek waard. Ook vind je hier het grootste poppenhuis van Nederland. 

Koop je ticket

2. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het museum van Kamp Westerbork laat op iedere bezoeker een diepe indruk achter. Aan de hand van persoonlijke verhalen kom je te weten wat er zich op deze plek allemaal heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De herkenbare, alledaagse elementen uit die verhalen, zorgen ervoor dat je je in de slachtoffers gaat verplaatsen. En juist dat brengt de oorlog even heel dichtbij.

Meer over Kamp Westerbork

3. Het Gevangenismuseum

Een topuitje voor groot en klein. Na een bezoek aan het interactieve Gevangenismuseum, weet je precies hoe boeven en criminelen vroeger werden gestraft. En hoe een gevangenis er toen van binnen uitzag. Je kunt een rondrit maken in een echte oude boevenbus. Of met een gids een kijkje nemen in de Rode Pannen, een voormalige strafgevangenis met een extra streng regime. Zolang het leegstaat, mag deze speciale rondleiding worden verzorgd. Kom dus vooral snel naar Veenhuizen.

Plan je bezoek

4. Hunebedcentrum

Hunebedden! Dan denk je meteen aan Drenthe. En wij zijn behoorlijke trots op dit unieke stukje oercultuur. Bezoek je Drenthe, dan zul je er zeker enkele tegenkomen. Wil je meer weten over hunebedden en de hunebedbouwers? Breng dan een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger. Het grootste hunebed van Nederland vind je hier gelijk om de hoek. Pak je dat ook gelijk mee.

Naar het Hunebedcentrum

5. Museum De Proefkolonie

Op de unieke, historische plek van de eerste proefkolonie in Frederiksoord is op 1 mei het nieuwe Museum de Proefkolonie geopend. Een onvergetelijke ervaring voor bezoekers over het uitzonderlijke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en het omringende cultuurlandschap van de vrije landbouwkoloniën middels een experience. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes vervolgens uit, de bijzondere sporen terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool en tuinbouwschool. Er gaat een wereld voor je open!

Meer over De Proefkolonie

6. Monumentdorp Orvelte

Saksische boerderijen met rieten daken, de brink, klinkers en kinderkopjes, een oud snoepwinkeltje; je waant je in dit sfeervolle museumdorp even in grootmoeders tijd. In Orvelte wordt ook ‘gewoon’ gewoond, maar een aantal van de monumentale boerderijen zijn open voor het publiek. Loop zeker ook even binnen bij de smederij, de klompenmakerij of de galerieën en ateliers. Tip voor pannenkoekliefhebbers: de allereerste pannenkoekwinkel van Nederland vind je hier! 

Meer over Orvelte