Musea in Drenthe

Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen. Ontdek het culturele verleden van Drenthe tijdens een bezoek aan één van de musea. Spraakmakend, leerzaam én leuk voor jong en oud. We zetten onze tips voor je op een rijtje!

Wil je er zeker van zijn dat jullie naar binnen kunnen? Ga voorafgaand aan je bezoek naar de website van de betreffende locatie. Check wanneer er plek voor jullie is en reserveer je tickets.

1. Drents Museum

Het Drents Museum heeft een uitgebreide collectie gericht op archeologie, beeldende kunst en cultuurgeschiedenis, maar ook spraakmakende wisselende exposities. Ook vind je hier het grootste poppenhuis van Nederland, dit brengt je terug naar de tijd van de 18e eeuw. Een tijd waarin pruiken in de mode waren. Fijn om te weten: kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Koop je ticket
Het Drents Museum Moeder kijkt met beide dochters verwonderd rond in het Drents Museum. Stukken uit de bronstijd in het Drents Museum

2. Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het museum van Kamp Westerbork laat op iedere bezoeker een diepe indruk achter. Aan de hand van persoonlijke verhalen kom je te weten wat er zich op deze plek allemaal heeft afgespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De herkenbare, alledaagse elementen uit die verhalen, zorgen ervoor dat je je in de slachtoffers gaat verplaatsen. En juist dat brengt de oorlog even heel dichtbij.

Meer over Kamp Westerbork
Een stel staat voor het oorlogsmonument in Kamp Westerbork. Wagon in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een muur met foto's en krantenartikelen uit de Tweede Wereldoorlog in Museum Kamp Westerbork

3. Het Gevangenismuseum

Een topuitje voor groot en klein. Na een bezoek aan het interactieve Gevangenismuseum, weet je precies hoe boeven en criminelen vroeger werden gestraft. In dit gevangenisdorp leer je alles over de geschiedenis van het strafrecht en de strafuitvoering in Nederland. Maak een ritje in de boevenbus en bekijk een echte cel van binnen. Dat is gek, achter de tralies. En wat klein!

Plan je bezoek
Een jongetje kijkt met zijn ouders door het luik van een celdeur Ingang Gevangenismuseum Veenhuizen. Kinderen in een cel in het gevangenismuseum.

4. Hunebedcentrum

Hunebedden! Dan denk je meteen aan Drenthe. En wij zijn behoorlijke trots op dit unieke stukje oercultuur. Wil je meer weten over hunebedden en de hunebedbouwers? Breng dan een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger. Het grootste hunebed van Nederland vind je hier gelijk om de hoek. Pak je dat ook gelijk mee. 

Naar het Hunebedcentrum
Gezin bij het hunebedcentrum Hunebed Borger bij nacht Vader en dochter bij een hut van dierenhuiden in het Hunebedcentrum Borger.

5. Museum De Proefkolonie

Op de unieke, historische plek van de eerste proefkolonie in Frederiksoord vind je Museum de Proefkolonie. Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef het unieke verhaal van Johannes van den Bosch. Je treedt hier in de voetsporen van de eerste kolonisten. Ervaar hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis! Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes vervolgens uit, de bijzondere sporen terug te vinden in het landschap. 

Meer over De Proefkolonie
Een man in de rol van Johannes van den Bosch schrijft met een veer. De Kolonietram rijdt langs het museum de Proefkolonie. Moeder bekijkt met haar beide zoons een bezienswaardigheid in het museum Proefkolonie Frederiksoord.

6. Monumentdorp Orvelte

Saksische boerderijen met rieten daken, de brink, klinkers en kinderkopjes, een oud snoepwinkeltje; je waant je in dit sfeervolle museumdorp even in grootmoeders tijd. In Orvelte wordt ook ‘gewoon’ gewoond, maar een aantal van de monumentale boerderijen zijn open voor het publiek. Loop zeker ook even binnen bij de smederij, de klompenmakerij of de galerieën en ateliers. 

Meer over Orvelte
Een paardentram rijdt door museumdorp Orvelte Gezin eet pannenkoeken op het terras Een cafe in Museumdorp Orvelte

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!