Het Bijvoetpad en andere mooie wandelroutes in Drenthe

Het Bijvoetpad en de Zuiderkluft behoren tot de mooiste wandeltochten van Drenthe. Samen met de Oude Diep, Landgoederen Eelde en Emmerdennen vormen ze onze top vijf. Weidse vergezichten, prachtige zandverstuivingen en eindeloze graslanden en bossen: kom ervan genieten. We geven je alvast een voorproefje.

Zuider Kluft

De wandeltocht Zuider Kluft (19 km) loopt van Beilen richting het natuurgebied Terhorsterzand. In de bossen vind je een zandverstuiving en loop je langs een ven. Als vanzelf kom je in het Dwingelderveld, één van de drie nationale parken van Drenthe. Via dit heidegebied en de boswachterij Dwingeloo bereik je Spier, waar je wat kunt eten en drinken. Je wandelt terug tussen de graslanden en bossen.

Oude Diep

De wandelroute Oude Diep (17 km) ligt rond Hoogeveen. Onderweg kom je langs monumenten uit de Tweede Wereldoorlog, die her en der verspreid liggen tussen de afwisselende natuur. Je loopt door het Spaarbankbos en door natuurgebied de Boerenveensche Plassen. Vlakbij het kleinste huisje van Drenthe kruis je de beek het Oude Diep. Je passeert de buurtschappen Zwartschaap en Stadterij en het dorp Stuifzand. Je loopt vlakbij Siberië. Bos, akkers en weilanden wisselen elkaar af voordat je weer terug wandelt naar Hoogeveen.

Landgoederen Eelde

Ook 17 kilometer lang is de wandelroute Landgoederen Eelde. Deze voert je door en om Paterswolde en Eelde, op de grens van de provincies Drenthe en Groningen. Je wandelt door prachtige natuurgebieden en langs tal van landgoederen en havezaten. Dit zijn ze:

  • Landgoed De Braak
  • Landgoed Vennebroek
  • Landgoed Lemferdinge
  • Landgoed De Duinen
  • Landgoed Vosbergen
  • Havezate Oosterbroek Huis Hooghullen
  • De Waterburcht
  • Havezate Terborch

Tussendoor geniet je van het Paterswoldsemeer en het Friesche Veen met zijn moerasbos, water en rietlanden.

Emmerdennen

In Emmen begint de wandeltocht (12 km) naar de Emmerdennen. Het buitengebied van Emmen is uitgestrekt en rijk aan archeologie. Het ene moment geniet je van de vogels en het volgende moment sta je voor twee hunebedden op een heideveld midden in het bos.

Na het Valtherbos wandel je bosgebied Emmerdennen binnen. Hier staat één van de grootste hunebedden van Drenthe. Er schijnt een deuk te zitten in een deksteen. Volgens de overlevering is deze veroorzaakt doordat koning Lodewijk Napoleon, tijdens zijn bezoek aan Drenthe in 1809, met paard en al boven op dit hunebed ging staan.

Bijvoetpad

De wandelroute Bijvoetpad (13,5 km) is mede beroemd door de vele hunebedden. Je start in Borger, waar het grootste hunebed van Nederland staat. Op de Hondsrug zie je, behalve hunebedden, ook nog bossen, akkers, weide, zand, heide en een kanaal met bruggen en stuwen. Onderweg naar het dorp Drouwen kom je een drieling van hunebedden tegen. Je loopt verder langs het zandpad, waar in de schaduw van de bomen nog twee hunebedden dicht bij elkaar liggen.

Het Bijvoetpad loopt ook door Bronneger waar, volgens een oude legende, ooit een hoogbeschaafde stad heeft gelegen. Deze is gebouwd door reuzen en werd later door mensen bewoond. Na Bronneger loop je met zicht op het stroomdal van de Hunze terug naar Borger.

Loop je al warm voor één van deze vijf wandeltochten? Boek dan een verblijf, zodat je uitgerust kunt genieten van al het moois. En misschien kun je nog wel een tweede wandeltocht maken.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!