Gouden Gids: Annet Elsinga

Annet Elsinga groeide op in Langweer, een watersportdorp in De Friese Meren. Regelmatig ging ze met het gezin naar hun zomerhuisje in Appelscha. Daar ontdekte ze de schoonheid van het Drents-Friese Wold. Haar liefde voor de natuur brengt ze over als gids bij verschillende wandelingen. Waaronder de spannende Volle Maanwandeling. Als oud-leerkracht vindt ze het heerlijk om mensen meer over de natuur uit te leggen!

 

Goed om te weten:

  • Tour: Vollemaanwandeling
  • Locatie: Appelscha
  • Start: wisselende tijden (i.v.m. maansopkomst) vanaf Buitencentrum Drents-Friese Wold
  • Afstand: 4 á 5 km
  • Duur: 2 uur
  • Te boeken: elke maand. Bekijk beschikbare data en tijden op de website.
  • Gids: het kan zijn dat je een andere gids treft in plaats van Annet
  • Prijs: € 8,50 (kinderen tot 12 jaar € 5,-)
  • Website: www.staatsbosbeheer.nl

De wandeling gaat deels door stuifzandgebied, over onverharde paden en wegen. Daardoor is deze route niet geschikt voor rolstoel of kinderwagen. Kinderen vanaf 6 jaar zijn van harte welkom! De Vollemaanwandeling is heel spannend voor kinderen en dus erg geschikt voor gezinnen. Honden zijn niet toegestaan.
Tip: neem je verrekijker mee!


Wat ontdek je tijdens deze tour?

Eén nacht per maand staat de aarde precies tussen de zon en de maan: dan is het volle maan. Een bijzonder verschijnsel: de getijden van de zee zijn het sterkst en door het licht ziet de nacht er heel anders uit. Al eeuwenlang gaan er volksverhalen rond, over huilende wolven en dwalende witte wieven... Tijdens deze mystieke avond kun je vanaf Buitencentrum Drents-Friese Wold een bijzondere wandeling maken. Samen met een gids dwaal je door de bossen en een stukje stuifzand. Het maanlicht kan schijnt prachtig door de bomen. Zet al je zintuigen op scherp! 

 

Wie moet deze tour vooral boeken?

Iedereen die van wandelen houdt en een spannende en interessante avond wil beleven. Normaal gesproken mag je namelijk na zonsondergang niet meer wandelen in het Drents-Friese Wold. De wandeling is ook geschikt voor kinderen, al is het maar omdat ze langer op mogen blijven en dan óók nog in een bos! 

De meest favoriete plek van Annet zelf:

“Eigenlijk het hele Drents-Friese Wold, het is zo'n mooi gebied met bos, heide en stuifzand! Het mooie vind ik dat elk seizoen er weer anders uitziet. En elke avond is weer anders, omdat we op verschillende tijden starten.”
 

 

Wanneer is deze wandeling het leukst?

Annet: “Elk seizoen is er iets bijzonders te beleven. Soms horen we de nachtzwaluw, een geheimzinnige vogel die een heel bijzonder geluid maakt. Deze kun je tussen mei en augustus horen, daarna gaan ze naar Afrika om te overwinteren. Tip: luister eens naar de podcast over de nachtzwaluw: Groene Oren" 

Het meest bijzondere tijdens een van de tours?

"Er liep eens iemand mee die álles wist over de sterren en het heelal. Die heb ik lekker laten vertellen en uitleggen, superleuk voor de andere gasten. En tijdens een andere wandeling hebben we een slag gevonden, dat was spannend!" 

Welke plek moet je zeker nog even bezoeken?

"Buitencentrum Drents-Friese Wold. Je ziet er de tentoonstelling Grenzeloos Wold, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. Het is het startpunt voor veel verschillende routes; met of zonder gids. Voor kinderen is er o.a. het Boswachterslab, een boswachterskantoor vol met diverse natuurschatten. Ook is er een winkel met diverse (natuur-)cadeaus en Bosbrasserie IJgenweis waar je terecht kunt voor drankjes en biologische gerechten. Het Buitencentrum is alleen overdag open, dus je kunt er niet ná de Vollemaanwandeling naartoe."

Meer tips in het Drents-Friese Wold

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!