Door de lens van André Brasse

In deze rubriek "Door de lens van..." delen fotografen hun meest bijzondere en favoriete plekken in Drenthe om te fotograferen. Dit keer zetten we de favorieten van André Brasse, natuur- en landschapsfotograaf en projectleider IVN Natuureducatie, in de spotlights!
 

Fotografie is voor André Brasse beeldverhalen vertellen. "Veel foto’s zijn uit zichzelf mooi om naar te kijken, maar ze worden vaak nog interessanter als je het verhaal achter de foto hoort. Hoe meer je van het landschap weet, hoe interessanter het wordt. Je leert het landschap als het ware ‘lezen’." André is veel te vinden in het noorden van Drenthe, een regio gezegend met een diversiteit aan schitterende landschappen en natuur. Aan de hand van deze blog neemt hij ons mee langs zijn favoriete fotogenieke plekken.

Esdorpenlandschap Noordenveld en het Mensingebos

"Het oude esdorpenlandschap met houtwallen, essen en bossen is voor mij een plek om tot rust te komen. Tegen de avond en vroege ochtend struin ik hier graag rond om reeën te fotograferen. Ik ben een echte reeën fan. Het oude kleinschalige houtwallenlandschap is daarvoor ideaal. Uren kan ik, liggend op of tegen een houtwal, genieten van de kleuren, de geuren en alles wat er om mij heen gebeurt. Een muisje op zoek naar voedsel, een jonge vos die nieuwsgierig de wereld ontdekt of een ree grazend in het veld. De uitdaging bij reeën fotografie is om een goede fotolocatie uit te kiezen waarbij je de reeën ongestoord kunt bekijken. Je houdt rekening met de wind, zonlicht en probeert een inschatting van hun looprichting te maken. Soms naderen ze mij tot op tien meter afstand. Veel gelukkiger kun je mij niet maken."

De Onlanden

"De Onlanden zijn een aangelegd waterbergingsgebied waar tijdens extreme regenval het overtollige water tijdelijk kan worden opgevangen. Het waterrijke gebied heeft zich inmiddels ontwikkeld tot prachtig natuurgebied waar veel bijzondere vogels, planten en dieren voorkomen. Door het open landschap kun je hier mooie luchten, zonsopkomsten, -ondergangen en vergezichten fotograferen. Hier kun je heerlijk rondlopen en fietsen en genieten van alles wat hier rondloopt en vliegt, waaronder de visarend. Ook de otter leeft in dit gebied maar die heb ik nog niet levend gezien of gefotografeerd. Dat blijft voorlopig, voor mij, de uitdaging van de onlanden."

Nationaal Park Drentsche Aa

"Het is mijn werkgebied maar ik ben er vaak in mijn vrije tijd te vinden. Een uniek landschap, het best bewaarde beek en esdorpenlandschap van West-Europa. Ook hier geldt, hoe meer je over het landschap weet hoe boeiender het wordt. Een rijk, oeroud landschap vol verhalen en getuigenissen uit het verleden. Hier liggen diverse hunebedden, grafheuvels, karrensporen en galgenbergen maar ook prachtige dorpen met oude boerderijen langs de brink. Het meest wordt ik geraakt door de rijke natuur in en om de vrij kronkelende beek. Deze foto is gemaakt bij het Oudemolensche Diep maar evengoed had ik deze foto kunnen maken bij het Amerdiep of het Andersche diep. Topnatuur het hele jaar door."

Dit zijn drie prachtige locaties in het noorden van Drenthe waar ik regelmatig te vinden ben. Maar Drenthe beschikt over veel meer mooie natuurgebieden en een rijke cultuurhistorie. Ik heb het nog niet gehad over de koloniën van Weldadigheid, het Matingerveld, het Oude Diep en het Bargerveen. Ik kan deze lijst dus nog wel even aanvullen met nog veel meer mooie plekken in Drenthe!

Volg André ook op Instagram:
 

 @andre_brasse

Of neem een kijkje op zijn website voor zijn portfolio, columns
en meer informatie over lezingen en workshops:
 www.andrebrasse.nl

#Oerdrenthe

Maak jij ook prachtige foto's van de Drentse natuur?
Deel ze dan op Instagram met #oerdrenthe en wie weet delen we jouw foto op ons Instagram-account @oerdrenthe.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!