De tip van Suzanna Jansen

Dit is Suzanna Jansen. Als journaliste stuitte ze op het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid. Tijdens haar onderzoek ontdekte ze dat drie generaties van haar voorouders in de onvrije kolonie van Veenhuizen (één van de zeven koloniën) hebben geleefd. Wat als reportage was bedoeld, mondde uit in een boek; Het Pauperparadijs. Suzanna kent zo'n beetje elk verhaal onder elke steen in dit bijzondere dorp. 

Wil je de geschiedenis van Veenhuizen echt leren kennen? Dan heeft Suzanna één allesomvattende tip over hoe je dit verhaal het beste beleeft: wandel of fiets de theatrale Luistertocht door het Pauperparadijs.

Vier redenen waarom je de Luistertocht moet ervaren:

1. "Je hoort het verhaal van Veenhuizen op een heel persoonlijke manier."

Tijdens de theatrale audiotour loopt (of fietst) Suzanna met je mee. Ze leidt je langs plekken uit haar boek, ze leest voor en vertelt je persoonlijke verhalen. Met scenes en muziek word je de geschiedenis in getrokken. Het zijn aanvullende verhalen op het boek, interessant wanneer je het nu wel of niet gelezen hebt.

Historische foto Tweede Gesticht Veenhuizen

2. "Door de Luistertocht ontdek je wat er onder het heden verborgen ligt.'"

Het Gevangenismuseum, Klein Soestdijk, de stoomkatoenspinnerij en de vele personeelswoningen; Veenhuizen barst van de historie. Deze plekken komen zeker aan bod, maar wat de Luistertocht zo bijzonder maakt is dat je verhalen ontdekt op plekken waar je ze niet vermoedt, de verborgen geschiedenis achter het alledaagse.

De woorden 'Orde en tucht' op de gevel van een woning in de voormalige dwangkolonie Veenhuizen. Man en vrouw lopen samen door Veenhuizen.

3. "Het is een prachtige fiets- of wandeltocht."

De Luistertocht is 16 kilometer lang en brengt je naar 16 verschillende luisterpunten. Je kunt de tocht zowel wandelen als fietsen. En onderweg is het genieten geblazen. Alles ziet er hier zo anders uit dan in andere dorpen of steden in Nederland. Zelfs in de omliggende natuur is de afwijkende structuur van dit gebied terug te zien.

Man en vrouw lopen buiten bij gevangenismuseum Veenhuizen. Het gebouw Klein Soestdijk in Veenhuizen. Het is een zonnige herfstdag. De rood en bruin gekleurde bladeren steken prachtig af tegen de felblauwe hemel. Elizabeth fiets de luistertocht door het Pauperparadijs in Veenhuizen

4. "Alle gelegenheid om bij te komen op historische plekken."

In deze omgeving is er altijd een bijzondere plek waar je een pauze kunt inlasten. Heerlijk eten doe je bij Bitter & Zoet. Voor een lokaal gebrouwen biertje raden we Maallust aan. Bij het boeken van de Luistertocht kun je er ook voor kiezen om een lunch te reserveren. Kun je onderweg zelf een mooie pleisterplaats uitzoeken.

Een stel zit op het terras van Maallust een biertje te drinken Een kopje koffie in de zon op het buitenterras bij het Gevangenismuseum Een borrelplank en Maallust bier

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!