Dalen

Dalen – authentieke boerendorp

Dalen is een middeleeuws esdorp ten noorden van de stad Coevorden. Het dorp bestond al in 1276, bewoond werd het gebied al in de prehistorie. Dalen was altijd een landbouwdorp, maar vanwege de rust wonen er tegenwoordig steeds meer forensen. In 2019 telde het dorp zo’n vierduizend inwoners.

Zo prachtig als het er nu is, zo ellendig kon het er vroeger zijn. Net als Coevorden werd Dalen meerdere malen het slachtoffer van oorlogen, invallen en stroop- en plundertochten. Veel gebouwen werden erdoor verwoest, waaronder de 14e-eeuwse Nederlandse Hervormde Kerk. Die is later (1824) herbouwd op de oude fundamenten. De toren ervan is altijd blijven staan. De klok (1639) is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geroofd, maar hangt weer op z’n oude plaats. Ook heel oud zijn de zeskantige preekstoel, de banken en het orgel.

Bezienswaardigheden

Buiten de kerk zijn er nog veel meer mooie dingen te zien. Dalen telt heel veel oud-Drentse boerderijen, fraaie jugendstil-panden en een oude bakkerij waarin nu een eetcafé zit. In d'Aolle Bakkerij  is een oude bakkersoven uit 1832 te bewonderen. Opvallend in Dalen zijn twee stellingmolens. Dit zijn de museummolen Jan Pol (1876) en De Bente (1814). Beide zijn nog in bedrijf en toegankelijk voor bezoekers.  Omdat ze aan weerszijden van het dorp staan, wordt Dalen ook wel het dorp tussen de molens genoemd.

De Bente 

De Bente is een korenmolen die is gebouwd als opvolger van een door de Fransen afgebrande molen. De eerste periode dat de molen draaide was tot 1944. Vanaf 1976 werd De Bente gerestaureerd, sinds 1994 maalt hij weer meel. Op de benedenverdieping zit een winkeltje waar je de zelfgemaakte meel- en graanproducten kunt kopen.

Jan Pol

Aan de andere kant van Dalen staat de museummolen Jan Pol. De laatste molenaar, Jan Pol, is overleden, maar vrijwilligers laten de korenmolen regelmatig draaien. Dit rijksmonument is een van de grootste stellingmolens van Drenthe. Het heeft vier verdiepingen en is veertien meter hoog. Je hebt daar dus een prachtig uitzicht!

Binnen zijn rondleidingen, eten en drinken, een museumwinkel en een unieke collectie bodemvondsten en bijzondere gebruiksvoorwerpen. Tot de hoogtepunten van deze collectie behoren een hoorn van een oeros ( 2.500 voor Christus) en een bronzen kookpot uit de late middeleeuwen. Jan Pol is een kijk- en doemuseum en daarom ook heel leuk voor kinderen. Die mogen bijvoorbeeld zelf het meel malen en wegen.

Waar je ook even naar binnen moet

Zin in een zoet tussendoortje? Loop dan even binnen bij The Homestead, een oudhollandse snoepwinkel en een dorpssmederij. Mannen die van schoenen houden moeten echt naar McDaddy. Lalie Wijnwinkel is hier hét adres voor een goede wijn en lekkers bij de borrel. En voor unieke handgemaakte tassen, portemonnees en accessoires, breng je een bezoekje aan Marja's Leer Atelier.

Wandel- en fietsroutes

De omgeving van Dalen kenmerkt zich door essen en veenontginningen. Langs het dorp loopt het Drostendiep. In en rond Dalen kun je heerlijk wandelen en fietsen. Er zijn vier wandelroutes bedacht, die ieder een eigen thema hebben.

De route Dalen gaat over cultuur en historie, de route Wachtum over landbouw en boerderijen, de route ‘t Grootveld over bewegen en gezondheid en de route Huttenheugte over natuur. Elke route is zo’n tien kilometer lang. Ze maken deel uit van het Drentse wandelknooppuntennetwerk.

Plopsa Indoor Coevorden en De Huttenheugte

Eén van de wandelroutes, Huttenheugte, brengt je naar het gelijknamige Center Parcs-bungalowpark. Dit park ten zuidoosten van Dalen is groot en heel populair bij gezinnen met kinderen: tegen de 700 bungalows met daarbij restaurants, een subtropisch zwembad, sauna’s en een wildwaterbaan. In 2017 waren er 750.000 overnachtingen en werkten er 650 mensen.

Naast het recreatiepark ligt nog een favoriete kinderattractie: Plopsa Indoor Coevorden. Dit speelparadijs ligt ondanks de naam toch gewoon in Dalen.... Plopsa Indoor Coevorden is een attractiepark van zo'n 15.000 m², waarvan 10.000 m² overdekt is. Ook bij slecht weer heb je hier dus een gezellige dag. Naast de Studio 100-figuren Kabouter Plop, K3, Mega Mindy en Bumba zijn er  onder andere ook een achtbaan, speeltuin, zweefmolen, botsauto's en klimmuur. 

Je ziet het: Dalen is zowel voor volwassenen als kinderen een leuk en verrassend uitje. Je kunt kiezen voor de roering bij het vakantiepark, maar deze drukte is een uitzondering op de rust van het omliggende boerenland. Kom eens kijken hoe Drenthe altijd al was.

Leuk om te (w)eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!