Paterswoldsemeer


 • Download
2 uur 24 minuten (39,0 km)

De fietsroute ‘Paterswoldsemeerroute’ van 39 kilometer voert je vanuit Paterswolde richting Noordlaren en via het Zuidlaardermeer naar de stad Groningen. Op de grens van de provincies Drenthe en Groningen fiets je langs tal van landgoederen en havezaten en door prachtige natuurgebieden.

Net buiten Paterswolde vind je de landgoederen Venne…

De fietsroute ‘Paterswoldsemeerroute’ van 39 kilometer voert je vanuit Paterswolde richting Noordlaren en via het Zuidlaardermeer naar de stad Groningen. Op de grens van de provincies Drenthe en Groningen fiets je langs tal van landgoederen en havezaten en door prachtige natuurgebieden.

Net buiten Paterswolde vind je de landgoederen Vennebroek en De Braak, havezate Lemferdinge, landgoed Vosbergen en havezate Oosterbroek. Je fietst door het polderlandschap en passeert de provinciegrens naar Groningen. Je kunt tussendoor nog een uitstapje maken naar twee Drentse hunebedden in de buurt van Midlaren. Bij het Zuidlaardermeer geniet je van de vergezichten vanuit de uitkijktoren en van de vele vogels in dit beschermd vogelgebied.

De fietsroute brengt je ook in het gezellige centrum van de stad Groningen. Via het Paterswoldsemeer fiets je terug richting Paterswolde.

Parkeren
Aan de Meerweg, vlakbij het startpunt van de route, zijn verschillende (gratis) parkeerplaatsen. Er is bijvoorbeeld een parkeerplaats ter hoogte van de Meerweg 225, 9752 XD Haren.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken. De route is te verkorten bij de fietsknooppunten: 78, 57, 26, 09 en 10.

Dit ga je zien

25
1
Friesche Veen

Friesche Veen

25
2
Landgoed De Braak met Doolhof

Landgoed De Braak met Doolhof

3
Landgoed Vennebroek

Landgoed Vennebroek

23
4
Internationaal Klompenmuseum

Klompen: iedereen weet wat het zijn en hoe ze er uitzien. Toch worden ze veel minder gedragen dan vroeger en is de klompendrager een uitstervend ras. En dat terwijl het nog niet zolang geleden is dat bijna iedereen een paar klompen had en daar dageli...

5
Landgoed Vosbergen

Landgoed Vosbergen

28
6
Havezate Oosterbroek en Huis Hooghullen

Havezate Oosterbroek en Huis Hooghullen

78
81
87
57
7
Molen van Noordlaren

Molen van Noordlaren

54
8
Kerk van Noordlaren

Kerk van Noordlaren

9
Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer ligt aan de wijk Meerwijck (bij Hoogezand) en er is veel te doen: zonnebaden, zwemmen, windsurfen, wandelen, fietsen, vogels kijken en varen. Speeltoestellen, horeca, toiletten en douches zijn aanwezig. Goede parkeergelegenheid.

10
Uitkijktoren Zuidlaardermeer West

Vanuit deze uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op het Zuidlaardermeer. Rond het meer zijn er verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet, waarvan het ‘rondje Zuidlaardermeer’ de bekendste is. De tocht komt langs te uitkijktoren.

88
59
86
84
27
11
Stadspark - Drafbaan

Stadspark - Drafbaan

12
De Onlanderij

Bij De Onlanderij kun je terecht voor koffie met versgemaakt gebak of een stoere lunch. Echte ambachtelijke producten bereid met ambacht, liefde voor het vak en een natuurlijke lach!

09
10
13
Hoornse Plas - Paterswoldsemeer

De Hoornseplas ligt ten zuiden van Groningen en naast de meren Hoornsemeer en Paterswoldsemeer. Het is een populaire, ondiepe plas. Je vindt er 2 zandstranden, zonneweiden en verschillende voorzieningen zoals kiosken, toiletgebouwen en speeltoestellen.

04
26
25

Beschrijving

25
 • Het dorp Eelde wordt in een oorkonde al in 1139 genoemd en Paterswolde in 1447. Paterswolde ligt in het uiterste noorden van Drenthe. Een klein deel van het dorp, langs de Meerweg, is gelegen in de provincie Groningen. Paterswolde is na de Tweede Wereldoorlog met Eelde vergroeid. Het dorp is vooral bekend vanwege het Paterswoldsemeer, dat overigens op de topografische kaart het Paterswoldermeer wordt genoemd. De omgeving is geliefd bij ‘stadjers’ (de benaming voor inwoners van de stad Groningen), omdat het dicht bij de stad Groningen ligt, een parkachtige uitstraling heeft en vanwege de recreatiegebieden rond het meer en het Friesche Veen. De fietsroute komt in de nabijheid van een aantal landgoederen.
 • Je stapt op de fiets richting Paterswolde en pakt de fietsroute op bij Knooppunt 25. Je fietst over de Meerweg tussen het Paterswoldsemeer en het Friesche Veen. Het Friesche Veen is een gebied met moerasbos, water en rietlanden. Het is ontstaan na veenafgraving in de eerste helft van de 19e eeuw. Dit natuurgebied is onderdeel van landgoed Vennebroek. Op dit landgoed staat ook een mooie havezate. Het huidige gebouw stamt uit 1848. De vijver is omringd door oude beuken en kastanjes. De oudste is meer dan 300 jaar en heeft een stamomtrek van bijna vijf meter.
 • In Paterswolde voert de fietsroute je langs landgoed De Braak. De Braak bestaat onder andere uit een monumentaal park. Het park is door tuinarchitect Roodbaard in de 19e eeuw in Landschapsstijl ontworpen. Kenmerkend zijn kronkelende laantjes, doorkijkjes en sierlijke vijvers. Op De Braak vind je een doolhof en een berceau bestaand uit beuken die met de toppen in elkaar zijn gevlochten.
 • Je fietst een stukje door Paterswolde, waar je een bezoek kunt brengen aan het Internationaal Klompenmuseum, museum De Buitenplaats en de dorpskerk Eelde. Via een smalle weg omzoomd met bomen laat je al snel Paterswolde achter je.
 • In de buurt van de fietsroute ligt havezate Lemferdinge. Het is niet precies bekend wanneer havezate Lemferdinge met landgoed is gebouwd. In documenten uit 1447 wordt het al vermeld. Vroeger heeft er een groot landhuis met gracht, twee schathuizen en gestaan. Tegenwoordig bestaat het landgoed uit een schathuis en tuinen.
 • Je passeert landgoed Vosbergen. De villa en het landgoed zijn rond 1900 ontstaan. Het echtpaar Kraus-Groeneveld kocht in 1890 een boerderij en wat bos. Het huidige park is aangelegd in Engelse Landschapstijl.
 • Je trapt lekker door en geniet van het mooie polderlandschap. Even verderop ligt havezate Oosterbroek. Oorspronkelijk heeft Oosterbroek in de 15e eeuw gestaan op het terrein Borgstee ten oosten van de huidige plek. Van dat gebouw is weinig bekend. Het huidige huis is uit 1830 met verbouwingen uit 1924. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gevorderd door Duitsers. Langs het fietspad ligt een fraai sterrenbos.
 • Je passeert het Noord-Willemskanaal en fietst langs Huis te Glimmen, verborgen op een omgracht terrein op de oostoever van de Drentsche Aa. Op de fundamenten van een in 1227 verwoest mottekasteel is het huidige Huis rond de 16e eeuw gebouwd. Het bijbehorende Quintusbos is rond 1820 aangelegd. Een mottekasteel is een vrij steile heuvel van ongeveer vijf meter voorzien van een houten of stenen toren. Ze werden in de 11e tot 13e eeuw aangelegd als machtsbasis voor lokale machthebbers. De bekendste motte in Drenthe is het kasteel van Coevorden.
 • Je fietst richting Noordlaren. De meest opvallende gebouwen in het esdorp Noordlaren zijn de Stellingmolen uit 1849 en de Protestantse Sint-Bartholomeuskerk. Het oudste deel van de kerk stamt uit de 12e eeuw en de op zwerfkeien gefundeerde toren is uit het begin van de 13e eeuw. In de kerk is nog een 15e eeuwse muurschildering zichtbaar.
 • Een stukje van de fietsroute af richting Midlaren liggen twee hunebedden met de nummers D3 en D4. Dit hunebeddenpaar is één van de merkwaardigste in Drenthe vanwege de bijzondere ligging: tegen de zijmuur van een boerderijtje.
 • In de verte zie je het Zuidlaardermeer. Dit meer is een natuurlijke verbreding van de Hunze en is ontstaan aan het eind van de laatste ijstijd, zo’n 7000 jaar geleden. Langs de oevers en op het meer zijn zoveel verschillende vogels te vinden dat het tot beschermd vogelgebied is verklaard. Stap eens van de fiets en geniet extra van het uitzicht vanaf uitkijktoren Zuidlaardermeer West.
 • Je vervolgt je route richting Onnen, een esdorp met enkele bezienswaardige boerderijen en poldermolen De Biks. Je trapt door langs Haren richting de stad Groningen. Geniet van het levendige centrum voordat je je fietstocht vervolgt richting het Paterswoldsemeer. Dit meer is rond 1800 door veenwinning uitgegraven. Vanaf 1900 werd het voornamelijk een recreatieplas. Op Gronings grondgebied is de plas fors uitgebreid met de Hoornse Plas (1976) en het Hoornsemeer (1982). Je fietst verder langs het Hoornse en Paterwoldsemeer.
 • De fietstocht ‘Paterswoldsemeerroute’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie fietstocht.
25
 • 25
 • 25
 • 23
 • 28
 • 78
 • 81
 • 87
 • 57
 • 54
 • 88
 • 59
 • 86
 • 84
 • 27
 • 09
 • 10
 • 04
 • 26
 • 25

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!