Ontdek de verhalen van Drenthe

 

"Hee, hoi! Ik ben de Verhalenverteller van Drenthe en ik ken élk verhaal onder élke steen. En de Oerprovincie van Nederland bárst van de verhalen. Ik vertel je de leukste weetjes, maar ook spannende mythes en mysteries. Kom maar mee (als je durft.....)!"

 

Ontdek de verhalen van Drenthe

Het verhaal van de oertijd

Wist je dat hunebedden de oudste monumenten van heel Nederland zijn? Je vindt er hier maar liefst 52. IJstijden brachten de loodzware stenen naar Drenthe. Maar deze bouwwerken zijn niet de enige sporen uit de oertijd die je terugvindt in de Oerprovincie van Nederland. Kom jij ze ontdekken?

Ontdek dit verhaal
Vader en dochter in een hut van huiden bij het Hunebedcentrum.

Het verhaal van het veen

Door het afgraven van de uitgestrekte veengebieden kwamen er in de 19e eeuw veel nieuwe verhalen naar Drenthe. Turfstekers kwamen hier in grote getale wonen en werken. Vincent van Gogh werd geïnspireerd door dit veenlandschap. En bijzondere, mysterieuze schatten werden na duizenden jaren blootgelegd in het veen.

Ontdek dit verhaal
Een plaggenhut tussen de bomen.

Het verhaal van de Koloniën

Een maatschappelijk experiment. Om de armoede in de grote steden te bestrijden. In 1818 werden de eerste arme gezinnen naar het onontgonnen platteland in Drenthe gezonden. Om een beter bestaan op te bouwen in de Koloniën van Weldadigheid. Er volgden meer dan 100.000 (!) mensen. Eerst vrijwillig. Maar omdat aanmeldingen uitbleven, werd men al snel onder dwang naar Drenthe gestuurd. 

Ontdek dit verhaal
Op de voorgrond wordt een oude foto vastgehouden van koloniehuisjes in Frederiksoord die je op de achtergrond ziet. Een jongetje kijkt met zijn ouders door het luik van een celdeur.

Het verhaal van de natuur

In de Drentse natuur kun je nu uren spelen en dwalen. 150.000 jaar geleden was alles hier nog bedekt met gletsjers en ijs. Daar vind je nog veel sporen van terug. En wist je dat je hier 's nachts wel 60 keer zoveel sterren ziet als in grote stad? Kijk dus maar goed om je heen als je hier bent. Ook naar boven en naar beneden. Misschien ontdek je zelf wel iets heel bijzonders.....

Ontdek dit verhaal
Een schaapskudde wandelt door natuur. Een gezin wandelt in de zomer door een bos in Drenthe.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!