Neem alvast een kijkje

4

Voormalig landgoed Nijenheim


Voormalig landgoed Nijenheim
Auteur: Roel Pepping en Jan Seubring

Hier, op ongeveer 200 meter ten zuiden van de derde brug (Nijenheimsbrug) staat u o…

Voormalig landgoed Nijenheim
Auteur: Roel Pepping en Jan Seubring

Hier, op ongeveer 200 meter ten zuiden van de derde brug (Nijenheimsbrug) staat u op een centraal punt van het vroegere landgoed Nijenheim. Hier kruisten twee centrale wegen van het landgoed elkaar. Vanaf deze plaats ziet u nog enkele restanten van het landgoed Nijenheim. Oostelijk de overblijfselen van een bomenrij langs een weg en een stuk bos. Het weiland tussen het bos en de weg werd gebruikt als kwekerij. Aan de westzijde (zie foto) ziet u twee boswallen die plotseling stoppen. Voornoemde elementen kenmerken de oude oost-west weg die dit punt kruiste.

Op bovenstaande kaart uit 1903 staat het landgoed Nijenheim. Het beschreven kruispunt van wegen bevindt zich bij de letter N (van Nijenheim) in deze kaart.

De derde brug was er toen nog niet en het gebied ten noorden van de Beilervaart was nog niet ontgonnen. Op de topografische kaart van 1928 staat de brug wel getekend. De Strank aan de noordkant van de vaart en Veldzicht zijn rond 1915 gebouwd door Woldering om groenten (vooral; kool) te verbouwen ten behoeve van de groentedrogerij te Halerbrug.

De brug is gebouwd door de firma Schaap die ook eigenaar was van de Strank

Nijenheim ten zuiden van de Beilervaart is veel ouder: rond 1850 werden 45 hectare dennenbos en 33 hectare eikenhakbos aangeplant. Op het landgoed van 246 hectare bevonden zich naast een boerderij een opzichtershuis en vier arbeiderswoningen. Er was ook een kwekerij van 3 hectare.  De eigenaar was destijds Mr. C.J.W. Loten van Doelen Grothe, burgemeester van Soest. In 1900 bood zijn familie het landgoed te koop aan

Het gebied is in de jaren na 1900 in stukken verkocht en het meeste is omgezet in landbouwgrond. Een stukje bos is nog over. Het grootste deel is in eigendom van Staatbosbeheer. In dit bos zijn nog de greppels van een productiebos zichtbaar.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

beilervaart
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!