Zwaluwtil


Tijdens de aanleg van het vlinderommetje is het idee ontstaan om ergens langs de route een zogenaamde zwaluwtil te plaatsen.
Deze zwaluwtil is bestemd voor huiszwaluwen die het op dit moment steeds…

Tijdens de aanleg van het vlinderommetje is het idee ontstaan om ergens langs de route een zogenaamde zwaluwtil te plaatsen.
Deze zwaluwtil is bestemd voor huiszwaluwen die het op dit moment steeds moeilijker krijgen in ons land. De til bevat een aantal kunstnesten waaronder hele nesten die direct klaar staan en halve nesten die de zwaluwen zelf kunnen afbouwen. De til is op 7 april 2012 geplaatst in Landschapspark Middelveen dicht bij de grote vijver. De  Zwaluwtil staat tussen de woonwijken Middelveen 3 en 4, waar al een aantal jaren Huiszwaluwen broeden.  De zwaluwen hebben leemachtige vochtige grond nodig om hun nesten te bouwen (of kunstnesten af te maken) In de buurt van hun nest moet water zijn  en vooral plekken met veel insecten zoals muggen, waarvan zwaluwen er duizenden per dag vangen. Wanneer we schrijven 2015, moeten we vaststellen dat jammer genoeg de Huiszwaluwen nog steeds niet een nestelplek in onze zwaluwtil hebben gevonden. We hopen dat het ooit gebeurt.

In 2021 is een apparaat ingebouwd dat bepaalde uren van de dag de roep van Huiszwaluwen uitzendt. Daarmee hopen we Huiszwaluwen aan te trekken om de zwaluwtil te gaan benutten. Het apparaat wordt gevoed door een klein zonnepaneel.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

Zuidwolde
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!