Neem alvast een kijkje

Voetbalveld van Holthe


In ca. 1970 werd een voetbalveld met dug-out gerealiseerd, in wat bekend stond als het bosj…

In ca. 1970 werd een voetbalveld met dug-out gerealiseerd, in wat bekend stond als het bosje van Reinds. Daarvóór was het ingeplant met kerstdennen en stonden er enkele rijen lariksen. Vóór die tijd was er al cafévoetbal, georganiseerd vanuit café Gonlag, nu Holthe 55. Al in 1946 had Holthe een eigen voetbalclub, die in de competitie o.a. tegen vv Beilen voetbalde. Holthe had toen een voetbalterrein achter de boerderij van J. Hagen, het huidige Holthe 43. Later is er nog een voetbalterrein geweest achterin Holthe. Daarna gingen o.a. de Holthenaren en bewoners van andere buurtschappen bij de omliggende dorpen voetballen. In ca. 1970 wilde men graag weer over een voetbal/ sportterrein beschikken. Van Reinds mocht men een terrein hiervoor gereedmaken op de plaats waar de kerstdennen en lariksen stonden. De kerstdennen waren geplant op drie kleine akkertjes en bestemd voor de verkoop, maar zij werden niet alle verkocht. Het voetbalveld is tot 1994 in gebruik geweest, ook nadat er niet meer gevoetbald werd. Er zijn allerlei evenementen georganiseerd door de buurtvereniging, zoals b.v. volleybalwedstrijden, barbecues, paaseieren zoeken, totdat het buurthuis gereed kwam. In 2021 werd het voetbalveld en aangrenzend bosje verkocht en is hierdoor nu niet meer toegankelijk. 

In Holthe woonden veel keuters en arbeiders. In 1830 telde Holthe 94 inwoners. In 1946 stonden er 59 woningen. Uitgaande van een gemiddelde woningbezetting van vijf personen betekent dit dat Holthe ongeveer 300 inwoners telde. Bij een volkstelling in 1815 stond op huisplaats 160 een school vermeld. In 1830 en 1840 was deze huisplaats niet bebouwd. In Holthe was een coöperatieve boterfabriek ‘Eendracht’; in 1906 werkten hier twee arbeiders. In 1926 kwam de eerste elektrische straatverlichting in Lieving, Makkum en Holthe. Holthe werd in 1962 op het aardgasnet aangesloten.
In 2017 is uitgebreid stilgestaan bij het 800-jarig bestaan van Holthe met allerlei feestelijkheden en met de uitgave van het boek ‘Holthe sinds 1217’.

Verklaring bijzondere huisnummering in Holthe
In de tijd dat boeren schapen hielden die ’s morgens naar de heide gingen, lagen er alleen zandwegen die naar de boerderijen, stukjes land en de heide leidden. Als de schaapherder ’s morgens de schapen ophaalde, deed hij dat eerst bij boer 1, dan bij boer 2, enz. Soms stonden de boerderijen naast elkaar, maar soms ook aan doodlopende zandwegen, dus moest hij teruglopen. Bij het aanleggen van verharde paden en na de ruilverkaveling verdwenen veel van deze zandwegen, maar de nummering bleef zoals die in de tijd van de schaapherder was

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

holthe
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!