Zaalkerk Schoonebeek 1927


Een eenvoudige, uit 7 traveeën met steunberen bestaande zaalkerk met aangebouwde toren en erfafscheiding in Zakelijk-Expressionistische Interbellumarchitectuur.

De kerk werd in 1927 in opdracht van de kerkvoogden der Nederduitsch Hervor…

Een eenvoudige, uit 7 traveeën met steunberen bestaande zaalkerk met aangebouwde toren en erfafscheiding in Zakelijk-Expressionistische Interbellumarchitectuur.

De kerk werd in 1927 in opdracht van de kerkvoogden der Nederduitsch Hervormde Gemeente gebouwd naar een ontwerp van architect J. Boelens te Assen. Aannemers Jonker & Tienkamp uit Nieuw Amsterdam tekenden voor de uitvoering. De eerste steen werd op 20 mei 1927 gelegd door de kerkvoogden A. Eising, E. Gijlers en J. Vrielink en op 14 december van dat jaar werd de kerk in gebruik genomen. De kerk vormt, behalve als een kenmerkend voorbeeld van Zakelijk Expressionisme, ook een goed voorbeeld van het gebruik van voor die tijd nieuwe bouwmaterialen als grindbeton. De grotendeels in het kerkgebouw opgenomen toren heeft een hoogte van 28,5 meter.

De nagenoeg gaaf bewaard gebleven kerk heeft een stedenbouwkundig karakteristieke ligging aan de doorgaande weg, temidden van de oorspronkelijke nederzetting. Aan de straatzijde bestaat de erfafscheiding uit een laag gemetseld muurtje met een schuin gemetselde afdeklaag, die ter plaatse van het pad naar de entree afbuigt naar de kerk toe. Hiertussen een metalen hekwerk van recentere datum. De erfinrichting bestaat uit een eenvoudig kerkhof met gazon en een beukenhaag.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

Europaweg 116
7761 AL Schoonebeek
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!