Vlindertuin De Wolden


De Vlindertuin is aangelegd in 1998 als onderdeel van het veelomvattende vlinderproject “VLINDER-2000” van de Natuurvereniging Zuidwolde, in samenwerking met de plaatselijke Volkstuinvereniging.
De plaats is erg gunstig door de luwte die gevormd wordt door de houtw…

De Vlindertuin is aangelegd in 1998 als onderdeel van het veelomvattende vlinderproject “VLINDER-2000” van de Natuurvereniging Zuidwolde, in samenwerking met de plaatselijke Volkstuinvereniging.
De plaats is erg gunstig door de luwte die gevormd wordt door de houtwal aan de oostzijde met veel nectar- en waardplanten (planten waar een bepaalde rupsensoort van leeft). Vooral de aanwezigheid van eiken, vuilboom, braam, wilgenroosje, brandnetel en de schrale grassoorten in de bermen langs het fietspad, zorgen voor de aanwezigheid van een aantal extra soorten vlinders in de vlindertuin. Om vlinders te helpen is het vooral nodig om waardplanten de ruimte te geven. Een deel van de “onkruiden” moet daarvoor in de tuin blijven staan zoals Brandnetel, Schapenzuring etc. In 2009 zijn de bermen verschraald waardoor veel meer inheemse wilde planten een plek gevonden hebben in dit gebied. De aanleg van houtsnipperpaden blijkt in de praktijk heel gunstig omdat de vakken goed van elkaar gescheiden blijven, de paden onderhoudsarm zijn en door hun warmte een prettige plaats vormen voor een aantal vlindersoorten om te zonnen. Bij de aanleg is gezocht naar meer open en meer gesloten delen in de vlindertuin.
Vlinders hebben voorkeur voor bepaalde plantensoorten om nectar te zuigen. Het gaat daarbij meestal om bloempjes met een lange kroonbuis waar andere insecten zoals bijen en hommels met hun veel kortere tong niet bij kunnen komen. Voorbeelden van deze bloemsoorten zijn Vlinderstruik en Verbena bonariensis.

Bereikbaarheid:

De tuin is te bereiken op 2 manieren:

1. Achter het huis Waardeel  4, via een schelpenpaadje rechts naast de woning loop je er recht naar toe.

2. Bij de begraafplaats aan de Meppelerweg afslaan naar de aula en dan nog een klein stukje rechtdoor rijden. Daar begint een fiets- en wandelpad langs de rand van Zuidwolde en na ca 300 meter is de Vlindertuin rechts.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

Volkstuincomplex Westerveldseweg
Westerveldseweg 20
7921 NB Zuidwolde
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!