Neem alvast een kijkje

Lange Dijke


Langedijke is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesla…

Langedijke is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt 2 km van Oosterwolde en 4km van Appelscha, dicht bij het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het dorp telde eind 2020 in totaal 322 inwoners. Langedijke is een oud streekdorp. Het is verreweg het kleinste dorp van Ooststellingwerf. Omstreeks het jaar 1500 wordt het dorp vermeld als een parochie die tot het decanaat Drenthe behoorde. De kleine gemeenschap heeft zijn kerk niet in stand kunnen houden, in het noorden ligt het kerkhof er nog wel. Na het verdwijnen van de kerk werd een klokkenstoel opgericht, waarin de oudst gedateerde luidklok – liefst uit 1300 – van Friesland hangt.
In het zuiden liep de dorpsstreek uit op de zandduinen van Appelscha die later zijn bebost. Ongeveer 700 meter oostelijk van de oorspronkelijke wegstreek lag een parallelle agrarische streek tussen Boekhorst onder Oosterwolde en Terwischa onder Appelscha die ook bij Langedijke behoorde. Tussen deze twee streken is een verbindingsweg gelegd, de Stokdijk waaraan in 1864 de school werd gesticht.
Aan de Stokdijk sinds 1960 sprake geweest van enige komvorming. Daarbij kwam rond 1990 aan de Weidewijk de nieuwe school en ook het dorpshuis ‘Oons Dörpshuus’. De Weidedijk is in de periode vanaf 2005 wat uitgebreid en sinds 2013 is tot 2021 aan de Meester van de Waldijk een verdere uitbreiding van nieuwe woningen gerealiseerd.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

Langedijke
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!