Oorlogsverhalen uit Eelde: Route 3 - Paterswolde

(2.8 km)

 • Download
 • Route 3 van Oorlogsverhalen uit Eelde is een niet-bewegwijzerde route van bijna 3 km door Paterswolde. De route is niet gedetailleerd, je bepaalt dus zelf hoe je precies loopt. Tijdens deze route beleef je de verhalen over o.a. de Joodse gymnastiekleraar Herman (Hans) van Hessen, die in 1943 onderdook in boerderij 'De Duinen'. Ook wordt het verhaal over tien oorlogsbruidjes uit Eelde verteld. De route hoort bij een serie routes 'Oorlogsverhalen uit Eelde', met boekjes en video's (zie beschrijving).

  De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De rou…

  Route 3 van Oorlogsverhalen uit Eelde is een niet-bewegwijzerde route van bijna 3 km door Paterswolde. De route is niet gedetailleerd, je bepaalt dus zelf hoe je precies loopt. Tijdens deze route beleef je de verhalen over o.a. de Joodse gymnastiekleraar Herman (Hans) van Hessen, die in 1943 onderdook in boerderij 'De Duinen'. Ook wordt het verhaal over tien oorlogsbruidjes uit Eelde verteld. De route hoort bij een serie routes 'Oorlogsverhalen uit Eelde', met boekjes en video's (zie beschrijving).

  De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  De route start vanaf de Hoofdweg 219 in Paterswolde. Hier zit een cafetaria en is ook parkeermogelijkheid. Kom je met het OV? Stap dan uit bij bushalte Vennerstraat, dat is op 1 minuut lopen van het startpunt. Plan hier je reis.

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd. 

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Paterswolde.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdweg 219
  9765 CG Paterswolde
  1

  Landgoed De Braak met Doolhof

  Landgoed De Braak met Doolhof
  2

  Lemferdinge hoort tot de oudste landgoederen van Eelde, want reeds in 1447 werd ‘het hof tho Lemferdinck’ genoemd. Het eens zo trotse huis raakte in verval en aan het begin van de 19e eeuw was er alleen nog het linker schathuis.

  Landgoed Lemferdinge
  3

  Landgoed De Duinen

  Landgoed De Duinen
  4

  Het Landgoed Vosbergen is rond 1900 ontstaan. Het echtpaar Kraus-Groeneveld kocht in 1890 een boerderij en wat bos. De boerderij werd in de loop van de tijd uitgebouwd tot de huidige villa en het landgoed...

  Landgoed Vosbergen
  Eindpunt: Prinses Irenestraat 1 A
  9765 AL Paterswolde

  Beschrijving

  Startpunt: Hoofdweg 219
  9765 CG Paterswolde

  Extra info

  De route brengt je terug in de tijd, naar de Tweede Wereld Oorlog. 6 Verschillende verhalen vertellen over die tijd, terwijl je langs de besproken locaties loopt. Met het boekje Oorlogsverhalen uit Eelde in combinatie met QR-codes en filmpjes, krijg je meer info over wat er destijds is gebeurd. De filmpjes met verhalen zijn te vinden op Oorlogsverhalen uit Eelde - YouTube. Het bijbehorende boekje is verkrijgbaar via de Historische Vereniging Ol Eel.

  • Deze route loopt door paterswolde. De route is echter niet gedetailleerd, maar bepaal je zelf. De route is afhankelijk van het feit of je op de fiets stapt of dat je gaat wandelen. In deze beschrijving worden alleen de hoofdwegen genoemd die je van het ene verhaal naar het andere leiden. 
  • Tijdens deze route hoor je de verhalen over onder andere de Joodse gymnastiekleraar Herman (Hans) van Hessen, die in 1943 onderduikt in boerderij 'De Duinen'. Ook wordt het verhaal over tien oorlogsbruidjes uit Eelde aangedaan. 
  • De volgende verhalen, te beluisteren via Oorlogsverhalen uit Eelde - YouTube, zijn in genoemde volgorde relevant bij deze route:
  • Verhaal 3: Nooit meer laarzen - Chocolade op Bevrijdingsdag 
  • Verhaal 2: Aufmachen! - Onderduiken in het bos 
  • Verhaal 11: Oorlogsbruiden - Bevrijd, verliefd, vertrokken
  • Verhaal 4: 75 Jaar Vrijheid - Nawoord burgemeester Tynaarlo
  Eindpunt: Prinses Irenestraat 1 A
  9765 AL Paterswolde

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!