Ruiterroute Hondsrug Poolshoogte

(22.0 km)

  • Download
  • Deze ruiterroute voert je door de Boswachterijen Exloo en Odoorn. De bossen in deze gebieden zijn een eeuw geleden aangelegd op de woeste Drentse zandgronden.

    Parkeren
    Trailerparkeren is mogelijk op Parkeerplaats Hippisch Centrum Exloo Valtherweg 27-A 7875 TA Exloo (T 0591-549 300).
    En trailerparkeren kan bij Manege Les Chevaux, Voorbosweg 10 9528 TA Buinen 0599 212 957 (graag vooraf even bellen). Vanaf de startlocaties rijd je eerst naar het bos, waar je de route op ieder gewenst punt kunt starten.

    Bewegwijzering
    De ruiterroute is …

    Deze ruiterroute voert je door de Boswachterijen Exloo en Odoorn. De bossen in deze gebieden zijn een eeuw geleden aangelegd op de woeste Drentse zandgronden.

    Parkeren
    Trailerparkeren is mogelijk op Parkeerplaats Hippisch Centrum Exloo Valtherweg 27-A 7875 TA Exloo (T 0591-549 300).
    En trailerparkeren kan bij Manege Les Chevaux, Voorbosweg 10 9528 TA Buinen 0599 212 957 (graag vooraf even bellen). Vanaf de startlocaties rijd je eerst naar het bos, waar je de route op ieder gewenst punt kunt starten.

    Bewegwijzering
    De ruiterroute is bewegwijzerd met bruine vierkante bordjes met een witte opdruk van een hoef. De route heeft geen vast standpunt, maar kan vanaf elk willekeurig punt worden opgepakt. De lus ten westen van de N34 van en naar Uitkijktoren Poolshoogte is niet bewegwijzerd. 

    Horeca met paardenpleisterplaats
    Wil je wat eten en drinken dat kan bij de volgende horecagelegenheid met paardenpleisterplaats, uitkijktoren en restaurant: Toeristisch Recreatief Poolshoogte Boswachter Meelkerlaan 5, 7873 TE Odoorn. T. 0591 549 952.

    Aanbindplaatsen paarden (houten stands) achteraan, aan de rand van het grasveld.

    Dit ga je zien

    Startpunt: Buinen
    1

    In de bossen van Exloo ligt in vak 165 het Stormbos. Het bos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972. Na de storm heeft Staatsbosbeheer besloten de stormschade hier niet op te ruimen.

    Stormbos
    2

    In de bossen tussen Ees, Buinen en Exloo liggen veel pingoruïnes. De pingoruïnes zijn ontstaan in de laatste ijstijd door het groeien van ijslenzen in de bevroren ondergrond.

    Pingoruïnes bij Ees, Buinen en Exloo
    3

    De Prinses Beatrix-eik werd in 1938 geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses (later koningin) Beatrix. De eik is ook de eerste boom die planmatig in dit bos werd geplant.

    Prinses Beatrix-eik
    4

    De Buinerkeet is een gebouwtje van historische waarde. In lang vervlogen tijden was het een schuilplaats voor ossen die de boeren gebruikten bij de bewerking van het land. Nu is het een populaire pleisterplek voor fietsers en wandelaars.

    Buinerkeet
    5

    Aan het Burg. J. v. Rooijenpad staat een monumentale steen die gedenkt aan de Liberator bommenwerper die hier in de oorlog neerstortte, waarbij alle bemanningsleden omkwamen.

    Monument voor geallieerde vliegers
    6

    Aan een kruispunt van bospaden staat dit hunebed. Het is opgegraven in 1918 door de Groningse archeoloog Van Giffen. Hij vond scherven van aardewerk buiten het hunebed, een teken dat de mensen hier vroeger offers brachten of dodenmaaltijden hielden.

    Hunebed D30
    7

    Paardenstal Staatsbosbeheer
    8

    Uitkijktoren de Poolshoogte is gelegen op een heuvel aan de Boswachter Meelkerlaan in boswachterij Odoorn. De top van de heuvel ligt op 38 meter boven NAP In 1934 werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte gerealiseerd.

    Uitkijktoren Boswachterij Odoorn - Poolshoogte De uitkijktoren van een afstand
    9

    Bij het ontginnen van de uitgestrekte woeste gronden van Drenthe kwamen duizenden zwerfstenen tevoorschijn; deze werden gebruikt om er de kilometerslange keienwegen mee aan te leggen. In de Drentse bossen liggen nog vele kilometers van deze keienwegen.

    Keienwegen door het bos
    10

    Bij het plaatsje Bronneger ten noorden van Borger kunt u maar liefst vijf hunebedden vinden. Hunebed D21 is het mooiste hunebed van de vijf omdat het zeer compleet is en omdat er de meeste archeologische vondsten zijn gedaan.

    Hunebed D21 en D22
    11

    Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, Emmen en Bronneger. Deze hunebedden vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.

    Hunebed D23, D24 en D25
    Eindpunt: Buinen

    Beschrijving

    Startpunt: Buinen

    Extra info

    • Deze route voert je door de Boswachterijen Exloo en Odoorn. De bossen in deze gebieden zijn een eeuw geleden aangelegd op de woeste Drentse zandgronden. Toen zijn duizenden bomen geplant. Ze moesten de dorpen tegen stuifzand beschermen en het hout leverde ook nog eens geld op.
    • De bossen van Exloo en Odoorn zijn van oorsprong echte ontginningsbossen, maar vandaag de dag is houtproductie er bijzaak. Natuur en recreatie staan voorop. De Boswachterij ligt in UNESCO Global Geopark De Hondsrug, een uniek natuurrijk en cultuurhistorisch gebied. Het gebied is genieten voor ruiters die graag buitenritten maken door gevarieerde uitgestrekte bossen. Onderweg kom je langs een hunebed en vele andere sporen uit het verleden.
    Eindpunt: Buinen

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!