Onbekende paadjes over het Noordenveld

(55.0 km)

 • Download
 • Deze route van 55 kilometer gaat over heel veel schelpenpaadjes rond het oude dorp Norg. Je komt over het Fochelooërveen, door Veenhuizen en over landgoed Mensinge. Je ziet het veenbeekje De Slokkert onderweg breder worden tot het Peizerdiep.

  Parkeren
  Parkeren kan bij de Margarethakerk, Brink 2, 9331 AB Norg

  Bewegwijzering
  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download' bovenaan. Let op: de route is dus niet heel gedetailleerd.

  Eten & drinken
  Wil je wat eten of drinken tijdens deze fietstocht? Dat kan bij verschillende horecagelegenheden in Norg, Veenhuizen, Steenbergen, Roderesche, Lieveren en Langelo.

  Dit ga je zien

  Startpunt: brink 2
  9331 AB Norg
  1

  De Sint-Margaretakerk is een deels romaanse, deels romanogotische kerk in de Drentse plaats Norg. De kerk werd gebouwd halverwege de 13e eeuw en werd gewijd aan de heilige Margaretha van Antiochië.

  Margarethakerk norg
  2

  Het belangrijkste erf van Westervelde was vanaf de zeventiende eeuw in bezit van de invloedrijke Drentse familie Lunsingh. Hun eerste erf groeide uit tot het Huis te Westervelde. Het huidige huis werd rond 1700 gebouwd.

  Westervelde
  3

  In Zuidvelde fietspad RA. Einde Brink weggetje RA. Vóór laatste boerderij smal paadje RA. Neem bij zandweg schelpenpad LA. Pad blijven volgen tot klinkerweg.

  Zuidvelde
  4

  Tussen 1818 en 1824 kocht de Maatschappij van Weldadigheid meer dan 2500 hectare veen en heideveld bij het gehucht Veenhuizen in de toenmalige gemeente Norg. Het gebied lag tussen het Fochteloërveen en het beekdal van De Slokkert.

  Kolonievaart
  5

  Klein Soestdijk is een voormalige directeurswoning in het Nederlandse dorp Veenhuizen in Drenthe. Deze witte villa werd in 1859 gebouwd voor de hoofddirecteur van de gestichten, de verpleegden...

  Klein Soestdijk
  6

  Ergens in de natte wereld van het Fochteloërveen ontstaat het veenbeekje De Slokkert. Met enig kunst- en vliegwerk wordt hij door het Bankenbosch gevoerd. Je komt De Slokkert onderweg voor het eerst tegen als je op weg naar twee bruggetjes passeert.

  De Slokkert
  7

  De duinen van Norg

  De duinen van Norg
  8

  Steenbergen is een dorp in de gemeente Noordenveld, in de Nederlandse provincie Drenthe. Het ligt ongeveer 4 km ten zuidzuidwesten van Roden. De naam van het dorp is afgeleid van het vlak bij het dorp gelegen hunebed.

  Steenbergen
  9

  Bij KP48 fietspad RA langs Roeghoornweg. Fietspad volgen tot in Norg. Op doorgaande weg RA terug naar startpunt.

  Roeghoornweg
  Eindpunt: Brink 2
  9331 AB Norg

  Beschrijving

  Startpunt: brink 2
  9331 AB Norg
  • Voor Drenthe haar brede fietspaden van beton en asfalt kreeg, waren er overal schelpenpaadjes door bos en hei. Groepen kinderen fietsten erover naar school. Boeren kwamen er dagelijks langs met melkbussen aan weerskanten van hun transportfiets. Kerkgangers reden er in hun zondagse goed met het psalmboek in de fietstas. We ontdekten dat er vooral rond Norg nog heel veel van die oude fietspaden liggen. Onderweg kom je maar liefst over 18 kilometer schelpenpaadjes en andere halfverharde weggetjes. Zo kunnen we je het Noordenveld laten zien, zoals je het nog nooit gezien hebt…
  • Deze route is te splitten in een zuidlus van 29 km (punt 1 - punt 13) en een noordlus van 26 km (punt 13 - punt 26).
  Eindpunt: Brink 2
  9331 AB Norg

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!