Fietsroute Het Drents-Friese Wold

(29.3 km)

 • Download
 • Dertig kilometer lang fietst u van het ene natuurgebied naar het andere. U passeert onafzienbare heidevelden en zandverstuivingen. U fietst over smalle paadjes door bossen in alle soorten en maten. U komt langs de plaatsen waar het water zich verzamelt en waar kleine beekjes voorzichtig aan hun tocht omlaag beginnen. Onderweg zult u zien dat Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Maatschappij van Weldadigheid en Het Drentse Landschap de afgelopen jaren veel gedaan hebben in het Drents-Friese Wold.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Huenderweg
  8386 Doldersum
  1

  Diep in de bossen van het Drents-Friese Wold, op landgoed Berkenheuvel, bevindt zich het Onderduikershol Diever. Deze ondergrondse boshut van beton wordt gestut door palen en heeft een stenen gedenksteen...

  Onderduikershol De Wigwam - Diever
  2

  De Tilgrup is een grotendeels gekanaliseerde beek, die van noordoost naar zuidwest langs de boswachterijen Appelscha en Smilde en door het Dieverveld naar de Vledder Aa stroomt. Deels vormt de beek de grens tussen de provincies Friesland en Drenthe.

  Oude Tilgrup
  3

  Uitkijktoren Doldersumse Veld, beter bekend als de 'Poolse' uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende...

  Uitkijktoren Doldersummerveld
  4

  Op Landgoed Vledderhof vindt u een rookvrije B&B op een wel heel bijzondere locatie! Landgoed Vledderhof maakt deel uit van een uitgestrekt natuurreservaat dat onderdeel is van het Drents Friese wold dat tezamen ruim 5000 hectare natuur bestrijkt.

  Landgoed Vledderhof
  Eindpunt: Huenderweg
  8386 Doldersum

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!