De tien van Tynaarlo: Rondje Vliegveld

2 uur 15 minuten (12.0 km)

 • Download
 • De route De tien van Tynaarlo: Rondje Vliegveld is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 12 km. Je wandelt natuurlijk langs Groningen Airport Eelde, aangelegd in 1931. KLM Flight Acadamy is hier gevestigd. Ook kom je door Yde-De Punt, een levendige gemeenschap met 2 leuke meertjes. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  Startpunt van deze route is Hoofdweg 23 in Eelde, hier is een bowlingbaan gevestigd en kan geparkeerd worden. Kom je met het OV? Dan is Bushalte Kosterijweg de dichtsbijzijnde. Plan hier je reis.

  Bewegwijzering

  De route …

  De route De tien van Tynaarlo: Rondje Vliegveld is een niet-bewegwijzerde wandelroute van 12 km. Je wandelt natuurlijk langs Groningen Airport Eelde, aangelegd in 1931. KLM Flight Acadamy is hier gevestigd. Ook kom je door Yde-De Punt, een levendige gemeenschap met 2 leuke meertjes. De route is niet overal verhard. 

  Parkeren en OV

  Startpunt van deze route is Hoofdweg 23 in Eelde, hier is een bowlingbaan gevestigd en kan geparkeerd worden. Kom je met het OV? Dan is Bushalte Kosterijweg de dichtsbijzijnde. Plan hier je reis.

  Bewegwijzering

  De route is niet bewegwijzerd. Je kunt hem downloaden via de knop 'Download'. 

  Honden

  Honden mogen mee mits aangelijnd.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt of bij andere horecagelegenheden in Eelde of Yde.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Hoofdweg
  9761 Eelde-Paterswolde
  1

  Ten zuiden van het dorp Eelde ligt een archeologisch monument: de ‘Waterburcht van Eelde’. In de ondergrond bevinden zich resten van een kasteel uit de 13de eeuw. Maar ook bovengronds zijn sporen ervan...

  Waterburcht en havezate Terborch
  2

  Groningen Airport Eelde of simpelweg vliegveld Eelde, is een luchthaven voor burgerluchtvaart vlakbij Eelde in de gemeente Tynaarlo. Het vliegveld ligt zo'n 10 km ten zuiden van de stad Groningen.

  Groningen Airport Eelde
  3

  Yde is een dorp in de gemeente Tynaarlo. Het dorp heeft 850 inwoners ligt rond een brink. Het dorp vormt een geheel met De Punt.

  Yde
  4

  Deze zwemplas bij Yde is een voormalige zandafgraving, die al van voor de jaren '40 dateert.

  t Bolhuisgat
  Eindpunt: Hoofdweg
  9761 Eelde-Paterswolde

  Beschrijving

  Startpunt: Hoofdweg
  9761 Eelde-Paterswolde

  Extra info

  Waarvan kennen Nederlanders Eelde? Goede kans dat je als antwoord krijgt; het vliegveld. Het vliegveld Groningen Airport Eelde is aangelegd in 1931.

  In 1954 werd ook de Rijksluchtvaartschool hier gevestigd (nu de KLM Flight Acadamy), wat een enorme impuls heeft gegeven aan de dorpen rond het vliegveld. De baanverlenging van het vliegveld is een onderwerp met vele voor- en tegenstanders. Al jarenlang leidt dit onderwerp tot discussie in de gemeente en ver daarbuiten. 

  Hoe dan ook, het vliegveld is voor Noord-Nederland het vertrekpunt naar de rest van de wereld. Toeval? Ook vroeger al lag Eelde op de plaats waar de wegen naar Groningen, Friesland en Drenthe samen kwamen. Bij deze strategische driesprong lag in de Middeleeuwen de Waterburcht, nu een archeologisch monument aan het begin- en eindpunt van deze practige wandeling. 

  Halverwege dit 'rondje vliegveld' kom je door Yde-De Punt. Yde vierde in 2007 het 800-jarig bestaan. Yde noemen is ook De Punt noemen: twee namen, maar één hechte en levendige dorpsgemeenschap. Bij Yde liggen twee meertjes verscholen. 't Bolhuisgat', dat dient als zwemplas van Yde en even verderop het vismeertje. Tussen De Punt, het vliegveld en het Noord-Willemskanaal zie je het bedrijventerrein van Eelde, met daarin centraal de 'bloemveiling'. Het laatste deel van de route voert je langs de zuidkant van Eelde. Het karakter van het aangrenzende gebied rond de Molenweg wordt bepaald door zijn verspreide, van oorsprong agrarische, bebouwing. 

  Startpunt

  Bowlingcentrum de Waterburcht                                               
  Hoofdweg 23
  9761 AE Eelde                                                                                                                                                                                                                                                  

  Er kan bij het startpunt aan de Hoofdweg geparkeerd worden. 

  Deze route heeft geen bewegwijzering. 

  Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

  Deze route kan het gehele jaar gewandeld worden.  

  Eindpunt: Hoofdweg
  9761 Eelde-Paterswolde

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!