Meren en Madenroute


 • Download
2 uur 9 minuten (45,0 km)

De Meren en Madenroute leidt je langs het Paterswoldsemeer en Leekstermeer. Het gebied tussen de meren in wordt ‘De Onlanden’ genoemd. Het gebied is ingericht als natuurgebied en waterberging. Oude riviertjes en slenken zijn in ere hersteld. Moerasbossen en vochtige graslanden ontwikkelen zich omdat het gebied deels onder water komt te staan. Een waar paradijs voor oever- en moerasplanten en moerasvogels.

De Kop van Drenthe is weids en waterrijk. Moerassen strekken zich uit zover je kunt kijken. Maar er zijn ook authentieke brinkdorpjes en bruisende plaatsen waar volop vertier is.

He…

De Meren en Madenroute leidt je langs het Paterswoldsemeer en Leekstermeer. Het gebied tussen de meren in wordt ‘De Onlanden’ genoemd. Het gebied is ingericht als natuurgebied en waterberging. Oude riviertjes en slenken zijn in ere hersteld. Moerasbossen en vochtige graslanden ontwikkelen zich omdat het gebied deels onder water komt te staan. Een waar paradijs voor oever- en moerasplanten en moerasvogels.

De Kop van Drenthe is weids en waterrijk. Moerassen strekken zich uit zover je kunt kijken. Maar er zijn ook authentieke brinkdorpjes en bruisende plaatsen waar volop vertier is.

Het Leekstermeer is het grootste meer van Drenthe. In de brede rietkragen leven veel watervogels, waaronder verlegen ‘types’ als de roerdomp. Rondom het Leekstermeer ligt een lieflijk en afwisselend coulissenlandschap dat zich perfect leent voor het maken van een mooie fietstocht of lange wandeling.

Deze route gaat vlak langs het stadspark van de bruisende studentenstad Groningen. Wanneer je voldoende tijd hebt, is een bezoek aan de authentieke vismarkt, grote markt en het Groninger Museum absoluut een aanrader. Groningen is een heerlijke stad om een paar uurtjes te vertoeven.

Deze fietstocht (Meren en Maden) van 39 kilometer leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd.

Parkeren
De route start in het centrum van Peize (knooppunt 35). Hier kun je op verschillende plekken parkeren, bijvoorbeeld aan de Hoofdstraat (9321 CB, Peize).

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken. De route is te verkorten bij de volgende fietsknooppunten: 02, 11, 39, 17, 12, 09.

Dit ga je zien

Startpunt: 9321 Peize
1
Kerk van Peize

Deze meer dan zevenhonderd jaar oude kerk staat midden in Peize en wordt omgeven door monumentale bomen. De kerk staat bekend vanwege haar doopvont. Tevens heeft de kerk het oudste orgel van Drenthe.

2
De PaiserMeul

De PaiserMeul

3
Voormalig gemeentehuis

Voormalig gemeentehuis

4
Hoptuin Peize

Hoptuin Peize

02
5
Voormalig tolhuis

Voormalig tolhuis

6
Tuin van Cocky Stottelaar

Tuin van 6500 m² verdeeld in informeel deel met grote borders, moes- en kruidentuin en vijver, formeler deel met strakke indeling en borders op kleur en 2e vijver, deel met boomgaard, rozenprieel en rozenwallen, en deel sinds 2010 als schaduwtuin.

11
7
Olie- en Korenmolen Woldzigt

Olie en korenmuseum is een van de weinig bewaard gebleven molens in Nederland waarin tegelijkertijd Olie wordt geslagen en Meel wordt gemalen. Op de eerste verdieping, boven de entree is het graanmuseum.

8
Winkel / Woonhuis Roderwolde

Een in 1930 gebouwd winkel/woonhuis met aangebouwde bakkerij. Het complex is in opdracht van J.F. Sunderman ontworpen in Expressionistische Interbellumarchitectuur met kenmerken van de Art Deco en de Amsterdamse Schoolstijl door de architecten Hilleb...

9
Haven(tje) van Roderwolde

Haven(tje) van Roderwolde

10
Jacobskerk

Jacobskerk

39
81
11
Museum Nienoord

Borg en Rijtuigmuseum Nienoord Museum Nienoord is een 19e eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum is gelegen op het lommerrijke landgoed Nienoord te Leek, vijftien kilometer ten w...

82
17
58
12
Pompgebouw- trafohuis Matsloot

Pompgebouw- trafohuis Matsloot

12
13
01
13
De Onlanderij

Bij De Onlanderij kun je terecht voor koffie met versgemaakt gebak of een stoere lunch. Echte ambachtelijke producten bereid met ambacht, liefde voor het vak en een natuurlijke lach!

09
10
14
Hoornse Plas - Paterswoldsemeer

De Hoornseplas ligt ten zuiden van Groningen en naast de meren Hoornsemeer en Paterswoldsemeer. Het is een populaire, ondiepe plas. Je vindt er 2 zandstranden, zonneweiden en verschillende voorzieningen zoals kiosken, toiletgebouwen en speeltoestellen.

03
25
15
Eelderdiep

Eelderdiep

16
De Onlanden

De Onlanden is een prachtig waterbergingsgebied in de Kop van Drenthe, omringd door de dorpen Peize, Eelde en Roderwolde. Het is een goede leefplek voor de Kwartelkoning, de Blauwborst, de Sprinkhaanzanger, kikkers, vissen en libellen.

09
Eindpunt: 9321 Peize

Beschrijving

Startpunt: 9321 Peize
  • In de 17e en 18e eeuw was Peize de belangrijkste plaats van Drenthe voor de teelt van hop, een grondstof van bier. De nabijheid van de stad Groningen had daar zeker mee te maken. De productie was hier drie keer zo hoog als in Roden en Eelde, nummer twee en drie op de ranglijst en ook nabij Groningen. Maar in de eerste helft van de 19e eeuw verdween de hop omdat aardappels meer opbrachten. Hop is onder meer terug te vinden in het gemeentewapen, in de naam van Verzorgingstehuis De Hoprank en in restaurant De Hopbel waar tot 2009 een bierproeverij was gevestigd. Een stukje verwijderd van de route, aan de Hoppekampweg aan de noordkant van het dorp, 400 meter ten noorden van de kerk, is een kleine hopakker gereconstrueerd.
  • Vanuit Peize fiets je richting Eelderwolde. Eelderwolde grenst aan het Paterswoldsemeer, Hoornsemeer en Hoornseplas. Dit dorp biedt volop recreatiemogelijkheden. Rond 1850 was Eelderwolde slechts een gehucht met maar zes huizen en boerderijen. In 1870 werden de nieuwe wegen Groningerweg en Veenweg geopend waardoor Eelderwolde een ‘wegdorp’ werd, met in haar hoogtepunt een café (Café Welgelegen). Dit café is nu omgebouwd tot een eetcafé. Daarnaast had het dorp een kruidenierswinkel, een bakker, een kwekerij en een smederij. De smederij is tegenwoordig een rijwielzaak, de bakkerswoning van bakker van Ham is nog grotendeels in dezelfde staat en ook de kruidenierswoning is nog in dezelfde staat als 1930.
  • Via Natuurgebied de Onlanden fiets je naar het Stadspark te Groningen. Dit is een 140 hectare groot park en tevens een gemeentelijk monument. De aanleg van het park was een initiatief van de Groninger industrieel Jan Evert Scholten. Hij richtte in 1909 de Vereeniging Het Stadspark op met als doel geld in te zamelen voor een volkspark. De werkzaamheden begonnen in 1913. Het park werd ontworpen door de landschapsarchitect Leonard Springer, samen met de Groningse directeur van gemeentewerken J.A. Mulock Houwer. Op 19 mei 1926 vond de officiële opening plaats van het centraal in het park gelegen Stadsparkpaviljoen. Daarmee was de aanleg van het park, die dertien jaar had geduurd, voltooid. In 1931 werd als eerbetoon aan Scholten een monument geplaatst op een prominente plek aan de Concourslaan.
  • De route leidt dwars door Matsloot. Dit is een streek dat deels in de gemeente Groningen en deels in de Drentse gemeente Noordenveld ligt. De streek is genoemd naar de in Drenthe gelegen Matsloot, een brede watergang die uitmondt in het Leekstermeer en tevens de naam van de weg die door dit gebied loopt. Het gedeelte van Matsloot ten noorden van de A7 valt onder Groningen. Dit gebied is ingericht als industrieterrein en heeft als naam ‘Westpoort’.
  • De route gaat langs de noordzijde van het Leekstermeer. Het Leekstermeer ontstond duizenden jaren geleden onder invloed van de zee uit een oude waterafloop. Door afkalving van de venige oevers werd de waterloop steeds breder en groter. Het meer is van oudsher een belangrijk gebied voor kolganzen en brandganzen.
  • Hoewel de route niet door Midwolde heen gaat, is de kerk van Midwolde goed te zien. De kerk stamt uit de 12e en 13e Het interieur is fraai vormgegeven. Het orgel is uit 1630 en komt oorspronkelijk uit Borg Nienoord.
  • In de Kop van Drenthe liggen verschillende prachtige landgoederen en landhuizen. Sommige zijn toegankelijk als museum. Eén van deze landgoederen is Landgoed Borg Nienoord nabij Leek. De oorspronkelijke borg werd in 1525 gebouwd, maar is helaas in 1850 afgebrand. Het huidige landhuis is op de fundamenten in 1885 gebouwd door de familie Van Panhuys. Helaas heeft deze familie maar 22 jaar van hun landhuis kunnen genieten; door een tragisch ongeluk met hun rijtuig kwamen zij om het leven. Ze verdronken in de Hoendiep. In de borg is het Nationaal Rijtuigmuseum gevestigd. Tevens is hier vlakbij familiepark Nienoord gevestigd. Hier is het heerlijk vertoeven in de speeltuin het zwemkasteel en er zijn diverse modelspoorbanen te bezichtigen.
  • Vanuit Leek fiets je wederom door het gebied de Onlanden. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat de Onlanden open blijft door te maaien. Grote grazers zoals Exmoorpony’s en Schotse hooglanders helpen hierbij door het gebied te begrazen. De vele moerasvogels profiteren van het hoge waterpeil. De veilige leef- en broedplek biedt ze in het voorjaar de kans om hun jongen groot te brengen. De Onlanden biedt een bijzondere natuurbeleving dichtbij de stad (Groningen).
  • Blikvanger in Rolderwolde is de grote windmolen Woldzigt uit 1852 die nog regelmatig in bedrijf is. De molen wordt ingezet voor zowel het malen van graan als het slaan van olie. Er worden regelmatig bijzondere activiteiten rondom Woldzigt georganiseerd.
  • Vanuit Roderwolde vervolg je de Meren en Madenroute weer richting Peize, het eindpunt van deze fietsroute.
Eindpunt: 9321 Peize
 • 02
 • 11
 • 39
 • 81
 • 82
 • 17
 • 58
 • 12
 • 13
 • 01
 • 09
 • 10
 • 03
 • 25
 • 09

Kenmerken

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!