Oorlogsroute Havelte

2 uur (8.5 km)

  • Download
  • De Oorlogsroute Holtingerveld is een bewegwijzerde route van 8,5 km door het prachtige natuurgebied Holtingerveld. Je wandelt langs de schaapskudde, langs resten uit de 2e wereldoorlog (spoorlijn, landingsbaan en treinspoor) en komt onderweg grafheuvels en hunebedden tegen. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij Toegangspoort Holtingerveld …

    De Oorlogsroute Holtingerveld is een bewegwijzerde route van 8,5 km door het prachtige natuurgebied Holtingerveld. Je wandelt langs de schaapskudde, langs resten uit de 2e wereldoorlog (spoorlijn, landingsbaan en treinspoor) en komt onderweg grafheuvels en hunebedden tegen. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij Toegangspoort Holtingerveld aan de Van Helomaweg 18. Hier is veel gratis parkeergelegenheid en vanaf deze plek starten verschillende routes. Deze plek is niet zo goed met het OV te bereiken. Je kunt uitstappen bij bushalte Centrum in Havelte, maar dan is het nog wel bijna een half uur lopen naar het beginpunt. 

    Bewegwijzering

    Deze route is bewegwijzerd met groene bordjes/paaltjes.

    Honden

    Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

    Eten en drinken
    Onderweg of na je wandeling iets eten of drinken? Bij het beginpunt vind je een brasserie waar je heerlijk binnen of buiten kunt zitten. Ook vind je leuke horecagelegeheden in het naastgelegen Havelte, of je vind een restaurantje (met grote speeltuin) aan de overkant van de Van Helomaweg. 

    Dit ga je zien

    Startpunt: van Helomaweg 18
    7971 PX Havelte
    1

    Poort Holtingerveld geeft toegang tot het Holtingerveld. En ter plaatse is de schaapskooi ondergebracht voor de Holtinger schaapskudde.

    Toegangspoort Holtingerveld
    2

    Brasserie OER is hét kloppend hart van natuurgebied het Holtingerveld en is dé ideale plek om wat te drinken of te eten en te genieten van de omgeving.

    Brasserie OER.
    3

    In 2013 is de schaapskooi van de Holtinger kudde officieel geopend. Hoewel de kooi modern is, straalt het toch de oude Drentse sfeer uit. In de zomer trekken de herders dagelijks, ongeacht de weersomstandigheden,...

    Holtinger Schaapskudde
    4

    Genieten van de exotische, kleurrijke vliegende juwelen van de natuur in een speciaal daarvoor aangelegd stukje tropisch oerwoud. Dat is Vlinderparadijs "Papiliorama" Iedere dag vliegen honderden vlinders uit diverse werelddelen op zoek naar nectar .

    Vlinderparadijs "Papiliorama"
    5

    Tijdens het wandelen van deze route kom je verschillende bomkraters tegen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende geallieerde bombardementen uitgevoerd boven het Duitse militaire...

    Bomkrater
    6

    Het twee na grootste hunebed van Nederland kunt u vinden in Havelte. Hunebed D53 is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen door de oorlog. De Duitse luchtmacht wilde op deze plek een vliegveld aanleggen daarom zijn de stenen destijds verplaatst...

    Hunebed D53 en D54
    7

    Havelte-Oost is een Natura 2000 gebied met voornamelijk heidegrond op de Halvelterberg. De Havelterberg is goed zichtbaar en daardoor het meest opvallende onderdeel van het gebied.

    Toegangspoort Holtingerveld
    Eindpunt: van Helomaweg 18
    7971 PX Havelte

    Beschrijving

    Startpunt: van Helomaweg 18
    7971 PX Havelte

    Extra info

    Deze prachtige route van 8,5 kilometer neemt jou mee over de Havelterberg. Tijdens deze route is er van alles te zien! Deze route zit vol met historie, je wordt meegenomen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog met verschillende bezienswaardigheden, zo liggen er nog oude treinsporen, hunebedden uit de steentijd, afgravingen, heuvels en zelfs bomkraters. Tijdens de wandeling wordt er door middel van bordjes meer duidelijkheid gegeven over verschillende bezienswaardigheden, op deze manier word jij helemaal meegenomen in de historie. 

    Ga je in de lente wandelen? Dan kan je misschien wel de eerste lammetjes spotten in de Schaapskooi! Als de kooi leeg is, dan is de kudde te vinden op het veld. Daarnaast is er de gelegenheid om aan het begin van de route en aan het einde van de route wat te drinken en/of te eten. 

    Eindpunt: van Helomaweg 18
    7971 PX Havelte

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!