Beeldenwandeling Emmen Centrum

1 uur (1.5 km)

 • Download
 • Deze Beeldenwandeling biedt een gevarieerde route door het centrum van Emmen van ongeveer een uur. Je komt langs elf verschillende kunstwerken waarover je hier meer kunt lezen.

  Je start en eindigt voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in het Rensenpark (Hoofdstraat 18). Maar je kunt ook beginnen bij de ingang van het Rensenpark of bij een van de kunstwerken. De wandeling is namelijk een rondwandeling.

  Tijdens je wandeling bekijk …

  Deze Beeldenwandeling biedt een gevarieerde route door het centrum van Emmen van ongeveer een uur. Je komt langs elf verschillende kunstwerken waarover je hier meer kunt lezen.

  Je start en eindigt voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in het Rensenpark (Hoofdstraat 18). Maar je kunt ook beginnen bij de ingang van het Rensenpark of bij een van de kunstwerken. De wandeling is namelijk een rondwandeling.

  Tijdens je wandeling bekijk je allerlei soorten kunstwerken, abstract en figuratief. Bijvoorbeeld een herdenkingsmonument, een geel sculptuur, een wand met foto's of een stoer vrouwfiguur. De kunstenaars gebruikten voor hun beelden diverse materialen: bijvoorbeeld staal, brons, aluminium of polyester.

  Er zijn nog veel meer beelden in Emmen-centrum, én er buiten. Kijk daarvoor op beeldeninemmen.nl.

  Parkeren en OV in het centrum
  In het centrum van Emmen zijn diverse betaalde parkeerplaatsen en -garages. Kijk voor meer informatie en tarieven op https://gemeente.emmen.nl/parkeren. De dichtstbijzijnde bushalte is de halte ‘Emmen Centrum’ (aan de Hondsrugweg). Vanaf hier is het ongeveer 4 minuten lopen tot het startpunt van de route.

  Honden aangelijnd
  Honden dienen in het centrum te zijn aangelijnd.

  Bewegwijzering
  De beeldenroute is niet bewegwijzerd, maar je kunt de route, inclusief een kaartje en beschrijving, downloaden. 

  Dit ga je zien

  1

  Centrum voor beeldende kunst, erfgoed en amateurkunst. CBK Rensenpark is gevestigd in het centrum van Emmen in het voormalige Noorderdierenpark.

  Centrum Beeldende Kunst - Rensenpark
  2

  Met Kousenmeisje verbeeldde Pieter Starreveld de honderden vrouwen die jarenlang in de kousenfabriek werkten. Veel van hen waren afkomstig uit het voormalige Joegoslavië en bleven in Emmen wonen.

  Kousenmeisje (1962) Pieter Starreveld
  3

  Het beeld De vrucht van Henk Wildenberg lijkt op een in elkaar gebogen vrouwenfiguur met in de binnenruimte een vruchtvorm.

  De vrucht (1973) Henk Wildenberg De vrucht (1973), kunstwerk van Henk Wildenberg
  4

  Teenager is een beeld van een jong meisje volgens het modebeeld van het midden van de jaren vijftig van de twintigste eeuw.

  Teenager (1960) Pieter Starreveld
  5

  Oorlogsmonument: Opengescheurde archiefdoos (1985) door Kees van Renssen. Het symboliseert dat er in archieven veel stukken bewaard zijn gebleven die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

  Opengescheurde archiefdoos (1985) Kees van Renssen
  6

  Twee 'halve' beelden die samen één geheel vormen. Een verwijzing naar de gemeente Emmen; door samenvoeging van de delen ontstaat één krachtig geheel.

  Zonder titel (1989) Margriet Luyten
  7

  Verzameling borden bedrukt met foto’s van wijzende Emmenaren.

  Kunt U mij de weg wijzen naar…. (2015) Carel Lanters
  8

  Eva van Hans Ittmann is een bronzen beeld van een jonge vrouw met de handen in haar zij. Ze staat op de hoek van het trouwpaviljoen.

  Eva (1968) Hans Ittmann
  9

  EGNOABER van Nick Ervinck op het Raadhuisplein. Een knalgele, grillige boomstructuur die verwijst naar een Drentse kienstobbe (boomwortel).

  EGNOABER (2015) Nick Ervinck
  10

  Het bronzen beeld Aarde en water (1976) van Nic Jonk op het Mondriaanplein.

  Aarde en Water (1976) Nic Jonk
  11

  Onderweg (1987) van Guus Hellegers is een bronzen beeld van een man en een vrouw,

  Onderweg (1987) Guus Hellegers
  12

  Het borstbeeld van oud-kantonrechter Mr. W.W. Van Haersma Buma door August Falise.

  Mr W.W. van Haersma Buma (1927) August Falise
  13

  Centrum voor beeldende kunst, erfgoed en amateurkunst. CBK Rensenpark is gevestigd in het centrum van Emmen in het voormalige Noorderdierenpark.

  Centrum Beeldende Kunst - Rensenpark

  Beschrijving

  1

  Centrum voor beeldende kunst, erfgoed en amateurkunst. CBK Rensenpark is gevestigd in het centrum van Emmen in het voormalige Noorderdierenpark.

  Centrum Beeldende Kunst - Rensenpark
  • Kousenmeisje (1962) Pieter Starreveld

  Tegenover de ingang van het Rensenpark staat Kousenmeisje van Pieter Starreveld. Dit beeld stond tussen 1968 en 1998 voor de Danlon kousenfabriek, maar verdween na de sluiting van de fabriek. Dankzij de inspanningen van oud-Danlon-medewerker Geert de Jong uit Emmen is het beeld sinds 2023 weer terug in Emmen. Kunstenaar Starreveld verbeeldde met het werk de honderden vrouwen die jarenlang in de kousenfabriek werkten. Veel van hen waren afkomstig uit het voormalige Joegoslavië en bleven in Emmen wonen.

  • De vrucht (1973) Henk Wildenberg

  Aan de overkant van de Hoofdstraat staat De vrucht. Dit bronzen beeld van Henk Wildenberg lijkt op een in elkaar gebogen vrouwenfiguur met in de binnenruimte een vruchtvorm. Als een (zwangere) vrouw die beschermend de armen om haar kind (in de buik) heen slaat. De gemeente Emmen heeft dit beeld in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het beeld is tijdens de Kunstroute Skulptoer in Emmen terechtgekomen.

  • Teenager (1960) Pieter Starreveld

  Aan de andere kant van de straat, voor het terras van restaurant De Kamer vind je het volgende beeld. Teenager is een beeld van een jong meisje volgens het modebeeld van het midden van de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Kenmerkend voor de meisjes van toen was een petticoat die onder een wijde rok werd gedragen.

  • Opengescheurde archiefdoos (1985) Kees van Renssen

  Loop nu het marktplein over in de richting van de Hondsrugweg om bij het volgende beeld te komen. Het oorlogsmonument Opengescheurde archiefdoos symboliseert dat er in archieven veel stukken bewaard zijn gebleven die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Het werk is een muur met vierkante keramiektegels. De wanden zijn voorzien van fragmenten van archiefstukken van de gemeente Emmen uit de periode 1940-1945. Aan de achterkant is de muur voorzien van donkere tegels rond de scheur, die samen een V-teken vormen.

  • Zonder titel  (1989) Margriet Luyten

  Vlakbij in het gras vind je het kunstwerk van Margriet Luyten. Zij won de prijsvraag die was uitgeschreven in het kader van het 850-jarig bestaan van Emmen. Het thema van de prijsvraag was 'Emmen op eigen kracht'. De kunstenaar heeft gekozen voor twee 'halve' beelden, gemaakt van staalplaten, die samen één geheel vormen. Een verwijzing naar de gemeente Emmen die bestaat uit vele kernen: door samenvoeging van de delen ontstaat één krachtig geheel.

  Bijzonder detail: als je op een bepaalde manier naar het beeld kijkt, kun je het profiel van een gezicht zien. Kijk daarvoor niet naar het beeld zelf maar naar de ‘lege ruimte’ er boven.

  • Kunt U mij de weg wijzen naar…  (2015) Carel Lanters

  Aan de buitenmuur van het gemeentehuis hangt het volgende kunstwerk. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan de tentoonstellingsruimte in het gemeentehuis, ontwierp kunstenaar Carel Lanters in 1996 een ‘bewegwijzering’. Het werd een verzameling van 164 emaillen bordjes met foto's van mensen die de weg wijzen naar CBK Emmen. Lanters stelde voorbijgangers de vraag: 'Kunt u mij de weg wijzen naar het Centrum Beeldende Kunst?'. Hij fotografeerde de wijzende mensen en de bordjes met foto kwamen te hangen op dezelfde plek als waar de mensen gefotografeerd waren.

  In 2015 is besloten alle foto's samen te brengen op één locatie. Bordjes die in de loop der jaren waren verdwenen zijn opnieuw geprint op aluminium. De nieuwe titel van de samengebrachte foto's is Kunt u mij de weg wijzen naar ...?

  • Eva (1968) Hans Ittmann

  Om de hoek van het gemeentehuis, op de hoek van het trouwpaviljoen staat Eva, een bronzen beeld van een jonge vrouw met de handen in haar zij van Hans Ittmann. Bij de bouw van het gemeentehuis en het trouwpaviljoen in 1968 werd het beeld daar geplaatst in overleg met architect Y.S. Dijkstra. Hans Ittmann (1914-1972) brak in 1941 zijn opleiding tot notaris af om zich geheel aan de kunst te wijden. Naast de schilderkunst had ook beeldhouwen zijn interesse. Hij studeerde in Parijs en was in 1954 een van de oprichters van de Liga Nieuwe beelden. Deze organisatie wilde 'samenwerking bevorderen tussen architect en beeldend kunstenaar op voet van gelijkheid'.

  • EGNOABER (2015) Nick Ervinck

  Loop het raadhuisplein over richting het Atlastheater, dan zie je van een afstand al de grillige sculptuur EGNOABER van Nick Ervinck. Het heeft iets weg van een op hol geslagen boomstructuur die verwijst naar een Drentse kienstobbe (boomwortel). Geïnspireerd door zowel Oosterse als Westerse kunstvormen ontwierp Ervinck een beeld dat is gemaakt met de nieuwste ontwerpmethodes, maar tegelijkertijd verder bouwt op de eeuwenoude tradities van de beeldhouwkunst. Het beeld is digitaal ontworpen en ‘ambachtelijk’ uit polyester vervaardigd. De structuur lijkt het resultaat van een spontaan, natuurlijk erosieproces, terwijl het glanzende materiaal en de kleur het de allures van een artefact meegeven.

  • Aarde en Water (1976) Nic Jonk

  Loop een stukje terug en ga via de Kleepassage weer het winkelcentrum in richting het Mondriaanplein. Het bronzen beeld Aarde en water dat daar staat, maakte in 1987 deel uit van de Stadsbeeldenmanifestatie. Sinds die tijd staat het op het Weiertplein, dat tegenwoordig het Mondriaanplein heet. Nic Jonk (1928-1994) is vooral bekend geworden met zijn voluptueuze beelden van mythologische voorstellingen, vrouwen en dieren. Het beeld is door AKZO BV Emmen aangekocht en geschonken aan de Emmense gemeenschap.

  • Onderweg (1987) Guus Hellegers

  Het volgende beeld kun je al zien als je de Notaris Oostingstraat in kijkt: Onderweg van Guus Hellegers. Dagelijks zag de kunstenaar in zijn dorp een echtpaar voorbijkomen. Ze liepen elke dag naar hun zoon, de man steevast twee meter vooruit. Na een uurtje liepen ze weer terug. Het samen onderweg zijn wil de kunstenaar met dit beeld uitdrukken. Om de afstand tussen beiden aan te geven heeft hij de figuren haaks op elkaar geplaatst. Kenmerkend voor het werk van Hellegers zijn de platte vormen. De man zien we van de zijkant, de vrouw van de voorkant. De platte vormen van de beelden komen voort uit de voorliefde van de kunstenaar voor het maken van penningen. Het beeld maakte onderdeel uit van de manifestatie Stadsbeelden 1987, en is daarna aangekocht door Ericsson en geschonken aan de gemeente Emmen.

  • Mr W.W. van Haersma Buma (1927) August Falise

  Sla aan het eind van de straat rechtsaf richting Het Oude Postkantoor en het voormalig kantongerecht een stukje verderop. Daar vind je het borstbeeld van oud-kantonrechter Mr. W.W. Van Haersma Buma werd in 1927 gemaakt in opdracht van "Het comité tot huldiging van de nagedachtenis van wijlen Mr. W.W. van Haersma Buma". Het geld om het beeld te laten maken werd bijeen gebracht door giften. August Falise uit Wageningen maakte er een bronzen beeld van dat op een granieten sokkel staat. In 1927 werd het beeld onthuld. Het comité wilde het beeld voor het kantongerecht te plaatsen omdat 'Van Haersma Buma daar altijd geleefd en gewerkt heeft'.

  13

  Centrum voor beeldende kunst, erfgoed en amateurkunst. CBK Rensenpark is gevestigd in het centrum van Emmen in het voormalige Noorderdierenpark.

  Centrum Beeldende Kunst - Rensenpark

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!